Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem przyczepę jak w tytule, podobno nigdy nie miała niezależnego zasilania 12v. Oświetlenie wewnętrzne jest 230v. Brak śladów po miejscu na aku jakieś instalacji do niego. Ale. No właśnie, lodówka electrolux rm4231 ma elektryczny zapalnik piezo, thurma to samo, jest zewnętrzne oświetlenie 12v. Bez zasilania 12v (które mam po podłączeniu 230v wyłącznie) nie mogę uruchomić lodówki i ogrzewania. W związku z tym mam pytanie.

1. Czy to jest oryginalny układ elektryczny?

2. Jak zaradzić problemowi uruchamiania tych urządzeń bez dostępu do sieci?

3. Czy dodanie / przeróbka na zasilanie akumulatorowe jest dużym wyzwaniem technicznym?

Opublikowano

W piecyku i w lodówce może być zasilanie bateria poszukaj w piecyku jak zdejmiesz obudowę takiego plastikowego pudełka do którego dochodzą przewody

A możesz mieć jeszcze gdzieś schowany mały akumulatorek do zasilania pompy wody lub też mały zasilacz

Daj znać 

Opublikowano (edytowane)

W piecyku znalazłem gniazdo na baterie 2xAA. Dzięki. Jadę kupić nowe. Lodówka to electrolux rm 4231, gdzie może być w niej bateria? Ciekawostka, że mimo iż ma i działa na gas to ? inspekcyjnego plomienia nie ma. Dodatkowego zasilania 12v nie znalazłem więc albo nie było albo po niej ślad zaginął. Ps. Nie mogę dodać ?, nie wiem czemu. 

Edytowane przez Indian X (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Gerwaz garage napisał(a):

A działa ci pompka od wody

Wyślij zdjęcie lodowki

Pompka działa tylko jak jest podłączona sieć.

Na ostatnim zdjęciu wnętrze grzejnika, co to za czujnik?

IMG_20230713_102121.jpg

IMG_20230713_102129.jpg

IMG_20230713_102117.jpg

IMG_20230713_101051.jpg

Edytowane przez Indian X (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
Godzinę temu, Indian X napisał(a):

Na ostatnim zdjęciu wnętrze grzejnika, co to za czujnik?

Termopara

Opublikowano

12V w cepce będzie z transformatora umieszczonego gdzieś przy bezpiecznikach. Zasilanie lodówki na 12V masz z gniazda holownika.

Opublikowano
20 minut temu, BUMERANG napisał(a):

12V w cepce będzie z transformatora umieszczonego gdzieś przy bezpiecznikach. Zasilanie lodówki na 12V masz z gniazda holownika.

To rozumiem, tylko czy to zasilanie działa przy złączu 7pin?

Mi chodzi o to że lodówka ma zasilanie gazowe, działające bo uruchomiłem. Lecz iskrownik, działa tylko po podłączeniu do sieci 230v, prawdopodobnie jest 12v zasilany przez przetwornice. Tylko nie ma żadnego zasilania bateryjnego i każde ponowne uruchomienie lodówki na gazie wymaga zewnętrznego zasilania co jest chyba trochę bez sensu? Na dodatek jak wcześniej pisałem brak wziernika inspekcyjnego co widać na zdjęciach. 

Opublikowano
3 godziny temu, Indian X napisał(a):

To rozumiem, tylko czy to zasilanie działa przy złączu 7pin?

Nie wiem jak u Ciebie ale kiedyś lodówka była zasilana przez pin świateł przeciwmgielnych. Trzeba by to sprawdzić. 12V zasilanie lodówki jest odseparowane od reszty instalacji więc powinno to łatwe.

Z tym iskrownikiem lodówki i brakiem okienka to dziwna sprawa :hmm:

Opublikowano
1 minutę temu, BUMERANG napisał(a):

Nie wiem jak u Ciebie ale kiedyś lodówka była zasilana przez pin świateł przeciwmgielnych. Trzeba by to sprawdzić. 12V zasilanie lodówki jest odseparowane od reszty instalacji więc powinno to łatwe.

Z tym iskrownikiem lodówki i brakiem okienka to dziwna sprawa :hmm:

Tak wygląda włącznik iskrownika.

IMG_20230713_183529.jpg

IMG_20230713_183516.jpg

Opublikowano

W mojej lodówce okienko było -lewy dolny róg  zdjęcie nad  kratką-  widzę jakby zaklejone ?

Opublikowano
2 minuty temu, tok napisał(a):

W mojej lodówce okienko było -lewy dolny róg  zdjęcie nad  kratką-  widzę jakby zaklejone ?

Ono nie jest zaklejone, to fabryczna wypraska. Można domniemać, że w fabryce odstawili babola, co mało prawdopodobne, bo brak śladu po etykiecie z numerem seryjnym. Ja stawiam na to, że środek był wymieniany i ktoś nie wykonał otworu.