Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chciałem po raz pierwszy ruszyć w podróż przyczepą. Niestety już po wynajęciu zorientowałem się, że moje auto ma dmc 2280, a dla zestawu z przyczepą 3580. Przyczepa wazy 1350. Jak wygląda podróż czymś takim na katergorię prawa jazdy B? Chyba będę przeładowany o 130kg? Czy są przyczepy dla 2 doroslych + 3 małych dzieci z dmc do 1200 kg?

Z góry dzękuję za pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie tyle będziesz przeładowany, bo tego nie wiemy (jak pojedziesz na pusto, to raczej przeładowany nie będziesz), co przekroczysz dopuszczalne przez kat. B 3500 DMC o 130kg. Co więcej przekroczysz też (o 50kg) dopuszczalne DMC zestawu dla Twojego auta.

Takich przyczep jest całkiem sporo, nawet z DMC rzędu 1000kg. Szukaj z potrójnym łóżkiem piętrowym. A jak chcesz coś większego, ze stałymi łóżkami i jednocześnie ze stołem, to przykładowo trojaczki: Dethleffs J'Joy 480 QLK, LMC Sassino 470 K oraz Burstner Premio Life 490 TK. One w podstawie mają podwójne łóżko piętrowe, ale za dopłatą jest opcja potrójnego, do tego łóżko małżeńskie oraz jednocześnie stół. Ich DMC, to w podstawie właśnie 1200kg. Obecnie ujeżdżam właśnie taką LMC.

Opublikowano
28 minut temu, marian36 napisał(a):

o więcej przekroczysz też (o 50kg) dopuszczalne DMC zestawu dla Twojego auta.

A skąd wiesz? Do dmc zestawu nie sumuje się wartości z DR, a waży zestaw

Opublikowano
5 minut temu, jacekzoo napisał(a):

A skąd wiesz? Do dmc zestawu nie sumuje się wartości z DR, a waży zestaw

Tak, źle wpisałem, z tego się wycofuję. Reszta zostaje.

Opublikowano
Witam
chciałem po raz pierwszy ruszyć w podróż przyczepą. Niestety już po wynajęciu zorientowałem się, że moje auto ma dmc 2280, a dla zestawu z przyczepą 3580. Przyczepa wazy 1350. Jak wygląda podróż czymś takim na katergorię prawa jazdy B? Chyba będę przeładowany o 130kg? Czy są przyczepy dla 2 doroslych + 3 małych dzieci z dmc do 1200 kg?
Z góry dzękuję za pomoc
Mając kat. B możesz kierować zestawem składającym się z auta osobowego i przyczepy innej niż lekka, gdzie suma DMC obu pojazdów nie może przekraczać 3500 kg

Jeśli w Twoim przypadku jest to 3580 kg, to mając tylko kat. B nie wolno Ci prowadzić takiego zestawu. Będzie to traktowane jak kierowanie pojazdem bez uprawnień
Opublikowano
47 minut temu, jacek00 napisał(a):

Mając kat. B możesz kierować zestawem składającym się z auta osobowego i przyczepy innej niż lekka, gdzie suma DMC obu pojazdów nie może przekraczać 3500 kg

Jeśli w Twoim przypadku jest to 3580 kg, to mając tylko kat. B nie wolno Ci prowadzić takiego zestawu. Będzie to traktowane jak kierowanie pojazdem bez uprawnień

Dokładnie.  Boję się nawet myśleć jaka będzie kara....

Pozostaje B96 zrobić na szybko....

Opublikowano
Obligo 6 miesięcy zatrzymane prawo jazdy za brak uprawnień do prowadzenia zestawu
+ mandat
Nie mandat a sprawa skierowana do sądu
Opublikowano

Kiedyś to było 500 pln bez punktów i tyle. Ach ten nasz kochany kraj :) 

Opublikowano

Kiedyś nikt nie myślał o przyczepie...

Nie wspominając o silniku parowym ☺️

Opublikowano

I dlatego wielu jeździło bez uprawnień... i brało na klatę po 500 raz na parę lat albo i nigdy...

...szczególnie busy z maszynami do wylewek i z przyczepami do przecisków pod drogami...

Znajomego dwóch chłopaków dostało za jazdę bez B + E po 2500 i 6mies bez prawa jazdy

Opublikowano

Gorzej będzie jak dojdzie do wypadku nawet nie z winy kierującego takim zestawem. Wtedy na pewno te 80kg i związany z tym brak uprawnień będzie miał znaczenie.

Opublikowano
6 godzin temu, Ventyl napisał(a):

Kiedyś to było 500 pln bez punktów i tyle. Ach ten nasz kochany kraj :) 

Nawet 300. I co miesiąc mogłem pośmigać nowym koniem wokół Krakowa... buu