Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam przyczepę Hobby Prestige 545. Przyczepa jest z połowy lat 90tych.

Szukam informacji na temat materiałów, z których zrobiony jest dach. I czy mocować panel solarny normalnie wiercąc w niej, czy na "bloczkach betonowych". Przyczepa jest stacjonarna. Czy ktoś z Was może doradzić? Albo ma jakieś informacje na temat dachu?

Opublikowano

Twój dach to licząc od środka przyczepy: sklejka lekka lub hdf, kratownica drewniana wypełniona styropianem i cienka blacha aluminiowa

Co do sposobów montażu solarów:
- klejenie na specjalistyczne kleje ( nazwy tych dedykowanych towarzystwu karawaningowemu są obecne na forum, ale sporo osób klei na zwykły klej do szyb samochodowych - i nie znam przypadku żeby odpadło, ważne żeby zrobić to zgodnie z zaleceniami producenta klej)
- ci mniej ufający klejeniu biorą się za wkręty - i tu znam dwa przypadki oddzielenia się panelu od dachu, ale to dlatego że do przykręcenia plastikowych stopek użyto blachowkręty ok 1cm wchodzące w poszycie zewnętrzne (cieniutkie aluminium)
- hardkorowcy do montażu biorą śruby zamkowe i jadą z otworami na wylot...
Potem do wyboru: albo oglądasz na suficie okrągłe łepki albo wystający kawałek śruby z nakrętką.....

Widziałem jeszcze sztywne panele montowane do relingów, na ile to wytrzymałe nie mam pojęcia

Opublikowano
1 godzinę temu, Juhas napisał(a):

Przyczepa jest stacjonarna

Zatem każdy sposób będzie dobry. Istotne tylko:
* jak dasz na wkręty to dobrze uszczelnij żeby nie kapało i po konstrukcji zgnilizna nie poszła - no i musisz w kratownicę się wstrzelić
* klej każdy się nada
* postawisz luzem na dachu to też będzie dobrze, chyba że przyjdzie wichura lub złodziej

Opublikowano
10 godzin temu, Juhas napisał(a):

Hej, mam przyczepę Hobby Prestige 545. Przyczepa jest z połowy lat 90tych.

Szukam informacji na temat materiałów, z których zrobiony jest dach. I czy mocować panel solarny normalnie wiercąc w niej, czy na "bloczkach betonowych". Przyczepa jest stacjonarna. Czy ktoś z Was może doradzić? Albo ma jakieś informacje na temat dachu?

Ja obecnie flexa przykleiłem na taśmę 3M ale technologia wzbudza kontrowersję :) … wiec może podaj jakie panele wybrałeś :) ?