Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitać szanowne grono

Mam problem z niedawno zakupioną przyczepą Lunar Meteor 1996r. Nie mam prądu z akumulatora ani ładowania podczas jazdy, na podłączonym 230v wszystkie urządzenia działają ale bez podłączenia do sieci nie mam w niej prądu. Na samym przełączniku 3 pozycyjnym Car/neutral/Van usytuowanym przy voltomierzu mam 12v. po drodze od tego przełącznika trafiłem na przekaźnik 12v/30Az cewką w środku może on ma coś wspólnego z przełączaniem? Proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny braku prądu, może ktoś dysponuje schematem instalacji tej przyczepy lub samego PMS7 i ułatwiło mi szukanie.

20230617_162803.jpg

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że ten przekaźnik  odpowiada za to o  czym piszesz. Możesz go łatwo sprawdzić W momencie włączenia 230 V winien charakterystycznie się odezwać (powinien się załączyć.) Na schemacie oznaczenie Pk. Schemat nireco uproszczony w stosunku do Twojego układu ale zasada działania taka sama.

instalacja w Hobby.pdf

Edytowane przez ed (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
23 godziny temu, Grzegorz Danel napisał(a):

przełączniku 3 pozycyjnym Car/neutral/Van usytuowanym przy voltomierzu

To tylko miernik z wybierakiem, nieistotny

23 godziny temu, Grzegorz Danel napisał(a):

Nie mam prądu z akumulatora ani ładowania podczas jazdy, na podłączonym 230v wszystkie urządzenia działają ale bez podłączenia do sieci nie mam w niej prądu. [...] trafiłem na przekaźnik 12v/30A

Jeżeli to przekaźnik z cewką na 230V AC (wyjąć obejrzeć, spisać symbol), to działa on następująco:
- nie ma 230V, przekaźnik w spoczynku, zasilanie z akumulatora
- jest 230V, przekaźnik załączony, zasilanie z sieci.
W Twoim przypadku mogło zgrzać styki i przekaźnik został w pozycji "załączony". Jak sprawdzić napisał @ed. Jak zepsuty - wymienić.

Powinien być jeszcze jeden przekaźnik separujący akumulatory, ale to kolejna bajka.

Opublikowano

wątek do zamknięcia

problem został rozwiązany, dotyczył nie samego modułu PSM7 tylko przerwy na przewodnie pomiędzy akumulatorem a modułem, po zlikwidowaniu przerwania wszystko działa bez zarzutu.

@piotrowin dzięki za sugestie umiem czytać i pracować z google i czytam fora zanim zapytam, ale te informacje są nijakie. a tak nawiasem, trafiłem na gościa który zjadł zęby na tym module i bo go przerobił w całości poszerzając o kolejne obwody, dostałem kompletną rozpiskę wszystkich przewodów w rozdzielni, bezpieczników itp. z nim znalezienie problemu przez massengera zajeło 15 minut. z miernikiem w ręku

jak sie dowiedziałem to przekaźnik 12v/30a służy do separacji w momencie jak mamy podłaczone ładowanie z samochodu i odpina on akumulator w przyczepie a podaje 12v z wtyczki samochodowej.

@piotrowin pewnie mówisz o separatorze który może być zlokalizowany w samym PSU i odpowiada za przelączanie pomiędzy przetwornicą a 12v z akumulatora, a że to jest zestaw orginalny to jest jeszcze on doklejony do modułu PSM7 jako fabryczny element; a w tym PSM7 zasilanie akumulatora przechodzi przez PSU i wraca na tablicę

ale dziękuję za chęć pomocy i poświęcony czas i zaangażowanie.

Opublikowano
53 minuty temu, Grzegorz Danel napisał(a):

wątek do zamknięcia

problem został rozwiązany, dotyczył nie samego modułu PSM7 tylko przerwy na przewodnie pomiędzy akumulatorem a modułem, po zlikwidowaniu przerwania wszystko działa bez zarzutu.

trafiłem na gościa który zjadł zęby na tym module i bo go przerobił w całości poszerzając o kolejne obwody, dostałem kompletną rozpiskę wszystkich przewodów w rozdzielni, bezpieczników itp. z nim znalezienie problemu przez massengera zajeło 15 minut. z miernikiem w ręku

To może podzieliłbyś się ta rozpiską.