Magda07 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja Cześć Szukam w różnych miejscach porady w takiej sprawie: Szukam samochodu osobowego nadającego się do codziennej jazdy, ale takiego, w którym po rozłożeniu tylnych siedzeń dałoby się spać. Do spania ja (170cm)+córka(na razie mniej niż ja, ale z perspektywami;p) Spania nie przewiduję raczej na cały 2-tygodniowy urlop, raczej maks kilka nocy na jednym wyjeździe. Na czym mi zależy: - najmniejsze auto, jak się da, ale żeby miało składane na płasko tylną kanapę, i takie żebyśmy się zmieściły - benzynowy, - wolałabym nie wydawać majątku na paliwo i części Teraz mam Hyundai i10, ale z wypasionym wyposażeniem, do którego niestety bardzo łatwo się przyzwyczaić (patrz-ogrzewana kierownica i fotele), ale jeździłam też Berlingo (w nim spałam), i dużym volvo kombi i jeszcze paroma innymi, więc ogarniam prowadzenie czegoś więcej niż i10 rozmiar resorak Co nie zmienia faktu, że po mieście lepiej jeździć mały autem niż dużym, stąd poszukiwania Budżet powiedzmy około 40k Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne pomysły i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dommm80 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja Witam temat trochę ciężki , większość aut typu kombi najlepiej mini vany. Da trochę przestrzeni do spania w aucie. Co z ogrzewaniem w nocy to temat do przemyśleń. Bo parę nocy może być chłodne. Ja mam np VW T4 zwykła osobówka do 5 m . Jest w miarę komfortowo do spania ale potrzebuje 230v by na trochę zagrzać farelką. Spałem (2 osoby dorosłe)w różnych autach. Kombi Volvo 940 Passaty B3 B4 B5 tu komfortu przestrzennego nie było,Galaxy całkiem nie źle. A w małych autach będzie chyba gorzej. Przemyśl temat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleo77 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Magda07 napisał(a): Budżet powiedzmy około 40k Zobacz Honda Civic IX - ale w kombi. Ona ma bardzo sprytny system składania tylnych siedzeń (magic seats). Chowają się i robią płaską przestrzeń lub można przewozić wysokie przedmioty. Czy się zmieścicie - myślę że tak czy będzie komfortowo tego nie wiem musiałabyś się do takiego przymierzyć. Silniki występowały 1.4 i 1.8 był też diesel. Wszystkie spoko ale najbardziej polecany jest 1.8 benzyna wolnossący (legendarny system v-tec - praktycznie nie ma wad i jest bezawaryjny - w ogóle auto uchodzi za bezawaryjne - trzeba tylko zrobić zabezpieczenie antykorozyjne bo to japończyk i ruda może go polubić z czasem) No i do miasta też spoko bo jakiś olbrzym to to nie jest. Tylko nie wiem czy zmieścisz się w 40K. Tu masz link do systemu siedzeń: Edytowane 11 Maja przez kleo77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cathay Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja @Magda07 Luksusu nie znajdziesz nigdzie podczas takiego spania to nie ulega wątpliwości. Przy wzroście 170 to w każdym kombi segmentu D i większości segmentu C na długość się zmieścicie. Liftbacki gorzej bo przez dużą szybę będzie szybciej gorąco. Naturalnie oględziny każdego zaczynasz od sprawdzenia długości, czyli rozkładasz siedzenia i się kładziesz. A jakie auto konkretnie? Przy budżecie 40 000 to musi być to auto już niemłode i ze sporym przebiegiem, ale nadal całkiem dobre. Bardziej niż marką bym się kierował stanem samochodu. A czy to będzie mondeo, insignia, passat, golf, focus, exeo, 308, 407, C5, 159, V40, V70, avensis, accor, astra, A4, MBC czy "3"czy co innego, to już sprawa drugorzędna. Jeśli chodzi o równą podłogę, to nie koniecznie to musi być takie wazne, bo dobrze jest sobie materać wstawić odpowiednio dopasowany. Można oczywiście jakiegos suva czy vana. Ale vany są dla starych dziadów (zaraz się rzucą na mnie), a suvy są z racji śmiesznej mody bardzo drogie nawet wówczas gdy są w podłym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łza Włóczynutka Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) Ja od 7 lat używam mniej więcej tak jak to opisujesz: auto do codziennego doajzdu do pracy, a na wekendy zamienia się w minikamperini. mam spanie dla 3 osób: dla dorosłych z tyłu po złożeniu siedzeń i położeniu skrzynek transportowych (na wszelkie szpeja biwakowe) jest idelanie płaska podłoga. Na to materace i jest łoże o przybliżonych wymiarach 130 x 240cm. Dla dziecka nad przednimi foltelami mam podwieszany stelaż z materacem. Auto to ford tourneo grand connect, ten co na awatarze , to jest modelowy mk2, 2014-2022. ma wysztko co osobówka, automatcyzna skrzynia, automatcyzna klima, automatcyzna światła, tempomat, i inne umilające jazdę pierdoły. ja mam diesel, ale przez jakiś czas były silniki benzynowe ecoboost, ale nie wiem czy to dobry wybór, bo raczej małą moc miały i auto było podobno mułowate - to jednak jest duże i ciężkie auto jak na osobówkę. Od konkurencji są podobne modele: np. opel combo, fiat doblo, nissan nv7, vw caddylac, citr. berlingo, pżot partner, tylko nie wiem jak tam z rozkładaniem foteli. Opcjonalnie można dołożeyć markizę i box na listwy dachowe do relingów. Jak popatrzysz po moich postach z relacjami to tam jest parę zdjęć tego auta. https://forum.karawaning.pl/topic/42037-perła-której-nie-dostrzegacie-słowenia-minicamperem-2021 https://forum.karawaning.pl/topic/41396-czy-ta-góra-jest-czarna-montenegro-minicamperem-2022/ https://forum.karawaning.pl/topic/25079-relacja-szwajcaria-minikamperowo-2/ https://forum.karawaning.pl/topic/22647-relacja-szwajcaria-minikamperowo/ fajne, bezawaryjne, żwawe i w miarę komfortowe auto (jak na auto o rodowodzie dostawczaka oczywiście) auto ma długość ~480cm, szerokość ~170cm więc tyle co jakieś osobówki combi Edytowane 11 Maja przez Łza Włóczynutka (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magda07 Opublikowano 12 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja Bardzo wszystkim dziękuję za pomysły i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamkwiatek Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja Uważam że najlepszym samochodem do "karawaningu" jest Fiat Doblo ,z "kratką" i sam to sprawdziłem. Niestety nie dało się rozłożyć na płasko foteli, ale za to powstaje miejsce na bagaże. Zaadaptowałem "kratkę" jako stelaż łóżka, na którym można się swobodnie ubrać, czy usiąść, bo samochód jest wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiek Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja Wiem, że wsadzę kij w mrowisko, ale jak przeczytałem temat to od razu nasunęła mi się Tesla Y. Rozwiązany na starcie problem z wentylacją, ogrzewaniem i chłodzeniem wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja Był podobny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomej Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Witam, kupiłem boxa i zapakowalem go do berlingo. Wcześniej jeździliśmy (z żoną) meganką kombii, ale było trochę mało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Berlingo zyskuje przez przesuwne drzwi... to fajna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek28 Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja A zyskuje na czym jeżeli chodzi o turystykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Tak. Często spotykam na kempingach takie pojazdy do weekendowy wyskoków. Nad odsuwanymi drzwiami łatwej rozłożyć jakiś mini daszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek28 Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja No czy łatwiej to nie wiem ale fakt że przesuwne drzwi nie przeszkadzają w siedzeniu pod tym daszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łza Włóczynutka Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Raczej bym zapytał jakie zalety mają drzwi na zawiasach? Przesuwne są mega wygodne w użytkowaniu, zwłaszcza codziennym. Z przodu też powinni takie montować, jakby się dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi