Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym podłączyć akumulator od movera do przyczepki, tak aby na postoju przyczepa pobierała prąd z akumulatora od movera a nie z samochodowego.

Trochę już tematów przewertowałem i do momentu rozkręcenia energobloka myślałem aby się wpiąć w S41, ale tam są już podłączone kable. Nie chciałbym oryginału przerabiać.

Czy można akumulator podłączyć do tego miejsca oznaczonego "+BATT" ? Jeżeli tak to gdzie dać plus a gdzie minus ?

IMG_0844.thumb.JPG.502ff7272c8c7a4fe084e7082ff1d77f.JPGIMG_0843.thumb.JPG.30461e452dd5c8c3f18d2d482167a937.JPGIMG_0847.thumb.JPG.ed092a6cf2c1128dfab1ba0609cce42e.JPG

Opublikowano

Ja miałem podłączony do puszki w której jest połączenie przewodu 13pin z samochodu  ( u mnie pod łóżkiem na przedniej ścianie) . Są tam podwójne złącza i można podpiąć dodatkowy przewód do tego który wykorzystuje zasilanie z samochodu od razu masz pewność ładowania podczas jazdy. 

Screenshot_20230423-214654.png

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Harpii napisał(a):

Witam,

Chciałbym podłączyć akumulator od movera do przyczepki, tak aby na postoju przyczepa pobierała prąd z akumulatora od movera a nie z samochodowego.

Trochę już tematów przewertowałem i do momentu rozkręcenia energobloka myślałem aby się wpiąć w S41, ale tam są już podłączone kable. Nie chciałbym oryginału przerabiać.

Czy można akumulator podłączyć do tego miejsca oznaczonego "+BATT" ? Jeżeli tak to gdzie dać plus a gdzie minus ?

IMG_0844.thumb.JPG.502ff7272c8c7a4fe084e7082ff1d77f.JPGIMG_0843.thumb.JPG.30461e452dd5c8c3f18d2d482167a937.JPGIMG_0847.thumb.JPG.ed092a6cf2c1128dfab1ba0609cce42e.JPG

Cześć,

u mnie miałem podłączony przewód od wiązki z samochodu:

image.thumb.png.4b9ffe470297eef1a8ab2a0e2b83b66a.png

Ten czarny przewód to jest PLUS, kolorystyka jest taka jak w instalacja domowych.

Ja akumulator podłączyłem do tego miejsca, wcześniej odłączając wiązkę z samochodu.

Przewody 4mm2, bezpiecznik 20A, wyłącznik na przewodzie + pomiędzy akumulatorem a bezpiecznikiem.

A tu jest więcej informacji na ten temat:

Edytowane przez grall (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi. Ja w miejsce +batt nic nie mam podłączone, ale mam wpięte cos w S41, z lektury forum sądzę że to naprawdopodobniej prąd z wtyczki haka. Zastanawiam się czy coś by się zepsuło lub spaliło gdybym zapomniał odłączyć akumulator dodatkowy i załączył prąd z wtyczki haka.

Edytowane przez Harpii (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
2 godziny temu, Harpii napisał(a):

Dziękuję za odpowiedzi. Ja w miejsce +batt nic nie mam podłączone, ale mam wpięte cos w S41, z lektury forum sądzę że to naprawdopodobniej prąd z wtyczki haka. Zastanawiam się czy coś by się zepsuło lub spaliło gdybym zapomniał odłączyć akumulator dodatkowy i załączył prąd z wtyczki haka.

Ale czy to jest zasilanie dla całej instalacji 12V czy tylko do lodówki?

Opublikowano

To niestety mogę sprawdzić dopiero w weekend. Byłem dopiero na jednym wyjeździe i pamiętam że raz na postoju jak była przyczepa podłączona do auta to jakieś światła działały.

Jak znaleźć, lub gdzie kupić wtyczkę z zarobionymi kablami pasującą do tego gniazda ?

image.png

Opublikowano
Godzinę temu, Harpii napisał(a):

Jak znaleźć, lub gdzie kupić wtyczkę z zarobionymi kablami pasującą do tego gniazda ?

A nie jest to czasem zwykła wtyczka tyle, że w obudowie połączone 2 szt.?

https://sklep.korbanek.pl/wp-content/uploads/2022/05/Korbanek-AK-ELE014-Konektor-duzy-10-mm-pod-przekaznik-12V-70-A.webp

Opublikowano

Szkoda czasu na szukanie wtyczki tam pasują zwykłe konektory :)

Opublikowano

Zrobiłem tak jak @grall napisał. Działa elegancko, bardzo dziękuje !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.05.2023 o 18:04, Harpii napisał(a):

Zrobiłem tak jak @grall napisał. Działa elegancko, bardzo dziękuje !

Tylko w taki sposób macie spięte dwa akumulatory poprzez dość cienkie i długie przewody. Przy różnicy napięć mogą tam iść spore prądy :( Jaki bezpiecznik tam dajecie :hmm:

W dniu 23.04.2023 o 21:49, Gajny napisał(a):

od razu masz pewność ładowania podczas jazdy.

Pytanie, czy AKU pokładowy jest zgodny z charakterystyką ładowania alternatora (obydwa aku tego samego typu)? O obniżonym napięciu na przewodach nie wspominam.

W dniu 24.04.2023 o 15:01, grall napisał(a):

Ale czy to jest zasilanie dla całej instalacji 12V czy tylko do lodówki?

To jest zasilanie dla całej instalacji, przynajmniej u mnie tak jest (2007r.). Do lodówki idą oddzielne, dedykowane przewody pomijając ten zasilacz.

Opublikowano

Dałem bezpiecznik 10A.

Wtyczka haka jest wyłączona przed włączeniem akumulatora.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam czy z takiego zasilacza wychodzą tylko same plusy P1 i P2  czy minus też gdzieś jest, to wszystko idzie do skrzynki sterującej te  co zaznaczyłem 

11111111.png

Opublikowano

Dzięki już doszedłem sam ale jeszcze raz dzięki dla mnie to Hobby popłynęło z tymi kolorami powinny być jednolite kolory + czarny a - białe