Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

raptem od wczoraj jestem posiadaczem przyczepy... a juz mam pomysl co w niej zmienic. Otoz jest to model 560 ktory ma toalete z umywalka i brodzikiem i ni jak tam wziac prysznic :czerwona: Przyczepa nie grzeszy brakiem miejsca i chcialbym tam wstawic kabine prysznicowa w miejscu gdzie planowo stoi telewizor

d561d80be6fc1a3bmed.jpg

:krzykacz:

wentylatorek na pare - nie ma problemu gdyz w gornej szafce przy wejsciu jest otwor na zewnatrz w ktorym jest lampka zewnetrzna - nie bede naruszal struktury sciany a tylko w tym otworze wsadze wentylatorek...

odplyw tez pewnie podlacze do brodzika z lazienki, a co do pompy wody - czy oryginalna da rade.... hmmm mysle ze tak

na oryginalnej scianie lazienki i bocznej tam gdzie nie bedzie scianek kabiny chce przykleic biale plyty pvc zeby nic nie zamakalo a kabine obudowac w w ksztalcie kwadratu drewnem co by mozna bylo poza kabina np na drzwiach powiesic ubrannia

z doborem i wykonczenie w drewnie nie bedzie problemu gdyz zaklady stolarskie dysponuja prawie wszystkimi mozliwymi kolorami i strukturami drewna

jak wam sie podoba taki pomysl?? czy ktos ma juz jakies doswiadczenie w tym zakresie??

Opublikowano

bodzioklb, czy koniecznie musisz mieć osobną kabinę prysznicową?

W swojej budce w łazience mam WC i umywalkę .

W umywalce mam słuchawkę prysznicową z długim wężem około 2 m i zamontowałem tylko uchwyt na tą słuchawkę . Fakt jest ciut ciasno, ale spokojnie można kąpiel zrobić , pomyśl czy warto niszczyć ten kącik.

Może zrób zdjęcie swojej łazienki , bo coś mi się wydaje , że masz chyba ciut mniejszą niż moja.

Opublikowano

Hmm,70 cm kabina + obudowa z zewnątrz - wydaje mi się, że bardzo ciasno się zrobi. Ja - tak jak Wirek pisze - zainwestowałem w wyciąganą słuchawką, ale brodzik już był.

Opublikowano

z tego co pimierzylem kabina 70cm+ 2x5mm panel pvc + 3cm scianka z drewna - najdzie mi raptem 3cm na "swiatlo" drzwi wejsciowych...

lazienka nie jest mala ale nie wyobrazam sobie lania woda po szafkach i umywalce w lazience...

Opublikowano
lazienka nie jest mala ale nie wyobrazam sobie lania woda po szafkach i umywalce w lazience...

w końcu na biwaku nie siedzisz pod prysznicem jak w domu , nie musisz lać wody po meblach , też mam mebelki w łazience i biorąc prysznic jakoś ich nie chlapie, no chyba, że chcesz długo prysznic, ale donoszenie wody i jej podgrzanie do temperatury odpowiedniej.

W przyczepce robię szybki , a nie chlapie się pod nim jak w domu.

Opublikowano

kabine chce zrobic z glebokim brodzikiem- mam male dziecko i chce zeby brodzik sluzyl rowniez jak cos a'la wanna dla dziecka

pdgrzewacz wody powinien dac rade.... zbiornik wody bede wkladal o pojemnosci 100l pod lozko w miejscu oryginalnego... bedzie napelniany z przylacza wodnego /zawor z plywakiem/ lub przez oryginalny wlaz bede napelnial przez lejek - chce zrobic z biornik z czyms podobnym jak ma kastea wc- taka "otwierana" rura gdzie lejemy chemie

Może zrób zdjęcie swojej łazienki , bo coś mi się wydaje , że masz chyba ciut mniejszą niż moja.

dzisiaj zrobie... jeszcze wczoraj przedsionek rozlozylem no to go tez uwiecznie na foto...

Opublikowano

Ja w łazience mam prysznic ,a żeby nie lać po szafkach jest specjalna mata na szynie w suficie , którą rozkłada się jak zasłonę i leje po niej , a woda normalnie spływa do brodzika.

Z doświadczenia wiem ,że prysznic w przyczepie jest w awaryjnych sytuacjach potrzebny.

Bez niego też da się porządnie umyć.

Opublikowano
Ja w łazience mam prysznic ,a żeby nie lać po szafkach jest specjalna mata na szynie w suficie , którą rozkłada się jak zasłonę i leje po niej , a woda normalnie spływa do brodzika.

Z doświadczenia wiem ,że prysznic w przyczepie jest w awaryjnych sytuacjach potrzebny.

Bez niego też da się porządnie umyć.

Brawo Trafko masz racje :czerwona:

Opublikowano
kabine chce zrobic z glebokim brodzikiem- mam male dziecko i chce zeby brodzik sluzyl rowniez jak cos a'la wanna dla dziecka

widzę , że masz już pomysł i koncepcje i z tego pomysłu nie zrezygnujesz , więc kombinuj i do dzieła, choć ja uważam i jak widzisz koledzy również , że wystarczyło by w obecnej łazience w końcu nie musimy w budce mieć takie luksusy jak w domu , skoro jak piszesz chcesz przyłącze do wody z zaworem pływakowym to i musi być odpowiedni kemping z możliwością jego podłączenie a takie coś mają kempingi o wyższym standardzie czyli również taki kemping posiada łazienki i pytanie czy w takim razie nie korzystać z tych na kempingu by nie niszczyć ta ładnego kącika i wydawać kasę na robienie osobnej łazienki .

Przemyśl to jeszcze raz , że warto tą kabinę montować.

To jest moje zdanie oczywiście i nie chce odciągać od zrobienie tego , daje tylko pod rozwagę przemyślenia tego pomysłu.

Opublikowano

Jeżeli prysznic to tylko osobna kabina,nie widzę brania kąpieli w kabinie z wytłoczką w podłodze,gdzie chlapie się mydlinami po toalecie i umywalce.Jeżeli wystarcza Ci miejsca to śmiało zakładaj gotową kabinę prysznicową,tym bardziej że w Twoim przypadku łatwo podłączyć wodę i wywiew.Jeżeli jestem na campingu z prysznicami to z nich korzystam-głównie dlatego że nie chce mi się nosić wody do przyczepy,alee na weekendy często wyjeżdżam nad jezioro gdzie nie ma nic i wtedy się docenia zalety własnego natrysku.Pewnie ktoś zaraz powie że wilgoć itp.,od razu odpowiadam że w ciepły dzień kabina szybko wysycha,natomiast w chłodne wieczory włączam na chwilę ogrzewanie.Pozostanie jeszcze kwestia odpływu wody,czyli wstawienia trójnika w odpływ łazienkowy.

Opublikowano

Odpuść sobie ..... :-)

Mam podobnej wielkości budę. Przerabialiśmy to wielokrotnie na różnych wyjazdach (jachty, spływy kajakowe itp) weź lepiej dla dzieciaka pudło na kółkach do którego w ciągu dnia wpakujesz jakeiś klamoty (zabawki, garnki lub co kto lubi) w wieczorem użyjesz jako wanienki. Moim zdaniem szkoda miejsca w przyczepie na osobny brodzik bo zazwyczaj z dzieckiem nei siedzisz w kompletnej głuszy bez łazienek jak jest zimno dłużej niż 2-3 dni. A 2-3 dni to dzieciak (szczególnie mały) z brudu nei umrze. Lepiej wstaw dopry telewizor LCD żeby miejsca nei zajmował a telewizor w zimne lub deszczowe dni w przypadku dziecka da Ci dużo więcej wytchnienia niż brodzik z kabiną (też testowane empirycznie).

Opublikowano

pomysl ten chodzi mi po glowie tylko i wylacznie dlatego ze nie wyobrazam sobie np chlodne dni kąpania dziecka/3latka/ pod prysznicem na kempingu i pozniej maszerowaie z dzieckiem do przyczepy...

tak wiec ... jako ze uparty jestem buda bedzie wkrotce przerobiona

Opublikowano
Lepiej wstaw dopry telewizor LCD

telewizor jest zbyteczny dlatego bede likwidowal te szafke... mam laptopa z tunerem i jako telewizor swietnie sie sprawuje :biwak:

Opublikowano

Zdaj relacje i foto z tej przeróbki pewnie innym się to przyda, gdy wpadną na podobny pomysł.

Opublikowano
pomysl ten chodzi mi po glowie tylko i wylacznie dlatego ze nie wyobrazam sobie np chlodne dni kąpania dziecka/3latka/ pod prysznicem na kempingu i pozniej maszerowaie z dzieckiem do przyczepy...

Dzieci szybko rosną!!!