Skocz do zawartości

Qek Junior HP500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że jestem gorliwym pasjonatem trabantów i wszelkiej maści pojazdów z DDRu, to pewnego dnia zapragnąłem mieć przyczepkę kempingową. oczywiście nie było mowy o jakiejś tam przyczepce, ale chodziło o konkretną. Zaraził mnie kolega Kuchar, który takową przyczepkę w środowisku polskich trabanciarzy zakupił jako pierwszy. Jakiś czas później równie zarażony Wnuqu kupił swojego Qeka, więc nie wytrzymałem i stwierdziłem, że natychmiast muszę sobie również kupić. Niedługo po Wnuqu i dzięki niemu zresztą kupiłem swój mały szary domek :piwko:

Jest to pierwszy model jeśli chodzi o stronę wizualną i pochodzi z roku 1979, a wtedy jeszcze Qek Junior nie był nazwą handlową, dlatego w dowodzie mam wpisane Schmiedefeld isoko. Kupiłem przyczepkę bez elektryki, ale nie było to skomplikowane, żeby ja odtworzyć. Hamulec najazdowy w odróżnieniu od późniejszych modeli jest Hydrauliczny zbudowany przy pomocy pompy hamulcowej z Trabanta :piwko: Wnętrze jest ubogie, plastikowe, aczkolwiek tak kochane, że się w nim zakochałem :niewiem: jest duże łóżko, jest sporo miejsca do siedzenia, można stanąć wyprostowanym, jest szafa, są schowki, umywalka (na razie bez kranu). Jestem pierwszym właścicielem w kraju tego Qeka, a poprzednim był jakiś Niemiec, który jeździł z nim na zloty. Praktycznie jest wszystko w oryginale i tak też zostanie, a jedynym odstępstwem jest brązowa wykładzina na ścianie, co sprawią bardzo miłe i ciepłe wrażenie.

Kilka zdjęć:

d1d6c505c28d0f17m.jpg 545ff8e9292d85d3m.jpg b5de3dbd377843f4m.jpg e0b58805c95bf88em.jpg fa7962f19f3105e0m.jpg b1a5c13589304c10m.jpg d97aec8d525f2527m.jpg 8bf9914e7817d3b5m.jpg 91c5d391fcbdf92dm.jpg

Oczywiście przyczepka jest ciągnięta przez prawdziwego dwusuwowego trabanta, jako że jest do tego przystosowana. Radzi sobie całkiem dobrze, ale wiadomo, że przydało by się więcej mocy jednak. Za to miny kierowców i przechodniów jak widza taki zestaw, bezcenne :piwko:

Opublikowano

Przepiękny zestaw. Myślę że sprawi Ci dużo przyjemności. Pozdrawiam.

Opublikowano

DMC wynosi 500 kg. Masa własna przyczepki to 360 kg. Wersje bez hamulca miały DMC 400 kg, a masę własną 300 kg. Mój trabant ma w dowodzie określona masę przyczepki z hamulcem właśnie 500 kg, więc mogę ciągnąć takowy kemping :niewiem:

Opublikowano

Qbs,

Super zestaw!!!

Podziwiam Twoje zaangażowanie i gratuluję!

Opublikowano

zestaw rewelacja i oby jak najdłużej bujał sie po kempingach :niewiem: , gratuluje takiego zestawu .

Opublikowano

tak 8-9 litrów przy jeździe 60-80km/h. Dla porównania bez przyczepki w trasie schodzi do 5,5 litra na setke :niewiem: Wiec wynik piękny.