old Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Witam Chciałem się dowiedzieć jak sobie radzicie w przypadku wyrobionego gniazda pod wkręt do drewna w konstrukcji przyczepy. Zauważyłem, że mocowanie mojej skrzyni na lodówkę do burty przyczepy jest lekko luźne. Okazało się, że część wkrętów niestety nie da się dokręcić - widocznie podczas jazdy zostały lekko wyrwane z gniazda. Teraz pytanie: czym wypełnić za duży otwór aby ponownie można było wkręcić wkręt. Zrobiłem wczoraj próbę na płycie meblowej kitu na bazie żywicy epoksydowej. Wypełnia fajnie ale jest strasznie twarda i słabo się wkręca oraz potrafi pękać. Może klej montażowy byłby lepszy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poldek Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Witam - można spróbować wcisnąć tam mały kołek rozporowy to zna czy fi 3 lub 4 takie są w sprzedaży,musi być dopasowany żeby wkręt nie obracał go w konstrukcji.Życzę powodzenia - Poldek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary11 Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Np. poxipol, lub ośmiorniczka wciśnięte w otwór, wkręt lekko nasmarowany olejem i tak wkręcony trzyma się dobrze i można go nadal odkręcać i wkręcać. Mam tak zrobione 2 wkręty w budce i się sprawdza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal_K Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 w sklepie meblowym kupiłem ci=oś takiego jak wkręt który wkręca się w otwór a do niego dopiero wkręca się właściwą śrubkę. wykorzystałem takie w prysznicu gdzie miałem śrubki które kompletnie nie trzymały bo działała na nie za duża siła, a teraz trzymają. w pon. pójdę do tego sklepu kupie i zrobię fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kit Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 na to jest bardzo prosty sposób i chyba najskuteczniejszy Rozwiercasz wyrobioną dziurke o kilka mm większą i wklejasz w to miejsce kołeczek drewniany (dostępne we wszystkich budomarketach) a następnie wkręcasz wkręt w to samo miejsce Te kołeczki drewniane są na ogół bukowe (twarde) więc już tak szybko problem z luźnym wkrętem nie powróci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trafko Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 A najprościej to wkręć nowy wkręt obok starego. Po co kombinować i utrudniać sobie życie. Aby nie pękło to nawierć cieniutkim wiertełkiem otwór . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary11 Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 A najprościej to wkręć nowy wkręt obok starego. Mi by przeszkadzał pusty otwór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trafko Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Zauważyłem, że mocowanie mojej skrzyni na lodówkę do burty przyczepy jest lekko luźne. Okazało się, że część wkrętów niestety nie da się dokręcić To raczej go nie widać , zresztą są małe drewnopodobne naklejeczki maskujące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts