Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem się dowiedzieć jak sobie radzicie w przypadku wyrobionego gniazda pod wkręt do drewna w konstrukcji przyczepy. Zauważyłem, że mocowanie mojej skrzyni na lodówkę do burty przyczepy jest lekko luźne. Okazało się, że część wkrętów niestety nie da się dokręcić - widocznie podczas jazdy zostały lekko wyrwane z gniazda. Teraz pytanie: czym wypełnić za duży otwór aby ponownie można było wkręcić wkręt. Zrobiłem wczoraj próbę na płycie meblowej kitu na bazie żywicy epoksydowej. Wypełnia fajnie ale jest strasznie twarda i słabo się wkręca oraz potrafi pękać. Może klej montażowy byłby lepszy?

Opublikowano

Witam - można spróbować wcisnąć tam mały kołek rozporowy to zna czy fi 3 lub 4 takie są w sprzedaży,musi być dopasowany żeby wkręt nie obracał go w konstrukcji.Życzę powodzenia - Poldek

Opublikowano

Np. poxipol, lub ośmiorniczka wciśnięte w otwór, wkręt lekko nasmarowany olejem i tak wkręcony trzyma się dobrze i można go nadal odkręcać i wkręcać. Mam tak zrobione 2 wkręty w budce i się sprawdza :bzik:

Opublikowano

w sklepie meblowym kupiłem ci=oś takiego jak wkręt który wkręca się w otwór a do niego dopiero wkręca się właściwą śrubkę. wykorzystałem takie w prysznicu gdzie miałem śrubki które kompletnie nie trzymały bo działała na nie za duża siła, a teraz trzymają. w pon. pójdę do tego sklepu kupie i zrobię fotki

Opublikowano

na to jest bardzo prosty sposób i chyba najskuteczniejszy Rozwiercasz wyrobioną dziurke o kilka mm większą i wklejasz w to miejsce kołeczek drewniany (dostępne we wszystkich budomarketach) a następnie wkręcasz wkręt w to samo miejsce Te kołeczki drewniane są na ogół bukowe (twarde) więc już tak szybko problem z luźnym wkrętem nie powróci :swieca:

Opublikowano

A najprościej to wkręć nowy wkręt obok starego.

Po co kombinować i utrudniać sobie życie.

Aby nie pękło to nawierć cieniutkim wiertełkiem otwór .

Opublikowano
Zauważyłem, że mocowanie mojej skrzyni na lodówkę do burty przyczepy jest lekko luźne. Okazało się, że część wkrętów niestety nie da się dokręcić

To raczej go nie widać , zresztą są małe drewnopodobne naklejeczki maskujące.