Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niespodziewanie pojawił mi się problem z pompą wody. Używam jej ciągle od czerwca. A tu nagle bezpiecznik padł. Po wymienia i uruchomieniu któregokolwiek z kranów jest błysk i kolejny bezpiecznik padł. prosze o opinie, poniewaz mam jeszcze przed sobą 3 tygodni wyprawy moze udałoby mi się naprawić samemu.

Jak myślicie co może być przyczyną ?

Czy możliwe że w pompie wody zapchał się jakiś filtr i to powoduje przeciążenie ?

Opublikowano

Poleć po przewodzie od pompki-> jest łączony za zbiornikiem i odłącz jeden z przewodów. Następnie podnieś kran jak jest ok i bezpiecznik który wcześniej(po rozłączeniu kabli) wymienisz nie padnie szukasz pompki na allegro :hehe:

Pozdro

Opublikowano

Moim zdaniem, przyczyną może być pęknięcie lub uszkodzenie obudowy pompki.

W momencie otwarcia kranu = otwarciu przepływu prądu i następnie dochodzącego do pompki, następuje zwarcie lub przebicie, co w konsekwencji daje "wywalenie" bezpiecznika.

Ja bym się najpierw przyjrzał pompce, może jest pęknięta, a może rozszczelniła się izolacja na kablu np. w miejscu jego wchodzenia do wnętrza pompki.

Opublikowano

jeśli jest taka możliwość to wyciągnij pompkę i podłącz ją "na krótko" Ten prosty zabieg da ci obraz czy wina jest pompki czy instalacji Po tym będzie wiadomo z czym i jak działać

Opublikowano

Koledzy mają rację, ale czasami wystarczy, że pompka będzie miała zwiększone opory obrotu i już problem. Trzeba ją odkamienić. rozruszać na buksach czyli tulejach ślizgowych osi. jeśli możesz podłącz ją na krótko i zmierz jej prąd. Jeśli jego wartość jest w okolicy wartości bezpiecznika, masz odpowiedź. pamiętaj, że przy starcie prąd płynie większy niż przy dalszej pracy. A może wystarczy pogrzebać wkrętakiem koło turbinki???

Opublikowano

Możesz też odłączyć przewód spod bezpiecznika, odłączyć od pompki i wtedy:

miernik ustaw na zwarcie - np. piszczenie jak dotkniesz obie końcówki i zbadaj żyły przewodu zasilającego pompkę czy nie ma zwarcia, zbadaj pompkę czy nie ma zwarcia no i zmierz cęgami jak miernik ma, jaki prąd pompka pobiera tak jak balthur wskazał.

Zapewne silnik pompki robi Ci zwarcie.