zbyszek1234522 Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Od kilku dni jestem posiadaczem przyczepy kempingowej eriba nova535 a z 1997r. i po podłaczeniu 220v mam problemy z oświetleniem (niedziała) lampka nocnaz przodu przyczepy ustawiona na szafce oraz lampka wisząca nad stolikiem po prawej stronie nad stioliukiem przy drzwiach wejściowych. Czy ktoś mógł by mi doradzić co mam zrobić ? jednocześnie byłbym wdzięczny za informacje o instrukcji obsługi po polsku do tej przyczepy. Do chwili obecniej uzywałem przyczepke buerster wiec róznią się one dość znacznie. Pozdrawiam i oczekuje na odp. Zbyszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowa_77 Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Też Cię witamy. Zerknij tutaj: http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=3027 Polecam próbnik i sprawdzenie czy jest napięcie. Może żarówki się przepaliły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy1972 Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Czy lampki o których piszesz zasilane są z 220V czy z 12V. Jeżeli z 12v to po podłączeniu zasilania 220V , automatycznie prostownik za pomocą przekaźnika powinien przełączyć zasilanie prostownika z 12V, na 220V . Jeżeli tak się nie dzieje to najczęściej powodem jest sprężynka w przekaźniku, trzeb ją skrócić o jedno oczko i powinno być dobrze. W moim Hymerze zadziałało. Jeśli masz wyprowadzone zasilanie z akumulatora wewnątrz w przyczepie to lampki powinny być z niego zasilane. Prostownik w Hymerach to taka czarna skrzynka , w mojej przyczepie pod siedziskiem pod tylną ścianą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szantymen Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 witaj W 530 zasilanie lamki nocnej i oświetlenie jadalni jest na 230V no chyba że ktoś coś pozmieniał, oświetlenie pod szafkami jes na 12V i to już zasilacz. Najlepiej jak pisał Sowa_77 miernik, potem bezpieczniki w szafie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy1972 Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 U mnie cała elektryka zabudowana jest pod siedziskiem w jadalni pod tylną ścianą, tak jak na zdjęciu. Wszystkie lampki boczne mam na 12v, Na 220V jest: - oświetlenie zewnętrzne przy drzwiach, - lamka nad kuchnia , - lampka nad jadalnią, Tak jak piszesz wpierw miernik , potem żarówki , następnie bezpieczniki względnie kable?? Położenie całej elektryki Dodatkowy rozdzielacz na 12v Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterek Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Nie zauważyliście, że kolega zbyszek ileśtam napisał ten post miesiąc temu i ma w dooopie nasze odpowiedzi??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy1972 Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Może ktoś inny trafi na te informacje i przydadzą się jemu w walce ze swoją przyczepą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek1234522 Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 Przepraszam za brak odpowiedzi w sprawie porad mojej przyczepy a jest to spowodowane tym ze przyczepa w wakacje 2010 przyczepa została rozbita. Dzieki za posty i pozdrawiam. I przepraszam za taką późną odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterek Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 to przykre, że się rozbiła... mam nadzieję, że na stratach materialnych się skończyło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts