szantymen Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 Właśnie stałem się posiadaczem przyczepki Hymmer Eriba Nowa 531. Wszystko jest super, prysznic, ciepła woda z bojlera elektrycznego, tylko zbiornik na wodę znajduje się pod umywalką w łazience zamknięty w szafeczce. Problem polega na tym że ma tylko 10 litrów. Chcę założyć 50 litrowy pod łóżkiem w sypialni, gdzie jest dostęp z zewnątrz. Jednak obejrzałem całą łazienkę i stwierdzam, że rurki wodne schodzą pod brodzik. Czy dobrze rozumuję, żeby je przełożyć muszę zdemontować umywalkę z szafką, wc kasetowe i brodzik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Witam ! Czy po wyjęciu zbiornika z szafki nie da się przejść pod podłogę z wężem do wody i poprowadzić go do miejsca docelowego ? Może daj jakąś fotkę. U mnie baniak był w przednim luku, a łazienka na drugim końcu i wąż razem z zasilaniem leciał pod podłogą. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szantymen Posted September 1, 2009 Author Share Posted September 1, 2009 A jak się dostać się pod podłogę? Dołączam fotki Podłoga pod łóżkiem w sypialni, tu ma być zbiornik. Po prawej ściana od łazienki i dziura z rurką od ogrzewania widok zbiornika pod umywalką, sypialnia jest za ścianką z wc Widok kabelków i rurek obok zbiornika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Boss Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 A jak się dostać się pod podłogę? wiertarką tak na poważnie to wywiercić otwór na rurkę puścić ją pod podłogą innymi słowy pod przyczepą i wejść do środka w pożądanym twoim miejscu czyli pod łóżkiem . nie zapomnij podwiesić rurki pod płyta podłogową Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szantymen Posted September 1, 2009 Author Share Posted September 1, 2009 Ja chyba mam podwójną podłogę bo rurki z bojlera wchodzą pod podłogę i nie widać ich pod przyczepą. Czy tak mają wszyscy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Boss Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 wszystko zależy od producenta . u mnie w exxx Elddis była pojedyncza płyta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterek Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 w większości przyczep (że tak powiem normalnych europejskich) podłoga składa się z dwóch warstw drewna, pomiędzy którymi znajduje się twarda pianka. Taka jak mocno zbity styropian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy1972 Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Jeżeli zejdziesz pod podłogę to proponuję zamontować zbiornik po drugiej stronie sypialni, tak abyś zasilał ją od drugiej strony nie od strony przedsionka. Ja w moim Hymerze miałem ten sam problem , mały zbiorniczek pod umywalką zastąpiłem 50l zbiornikiem zamontowanym pod siedziskiem w jadalni , zasilany z zewnątrz przez szafką kuchenną. Załączam fotki. zbiornik pod siedziskiem w jadalni zasilanie niebieskim wężem przez szafkę kuchenną z zewnątrz można nalewać z węża lub wiadra lub konewki Najważniejsze to porządnie przymocować zbiornik do podłogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy1972 Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Jeszcze jedno , jeżeli zamontujesz zbiornik za ścianą łazienki pod łożkiem to zasłonisz drzwiczki od schowka. Dlatego tym berdziej proponuję szukaj innego miejsca. Tak naprawdę przewody wodne można poukładać po obwodzie wewnętrznym przyczepy, ale to już jest kolejna kombinacja. Pamiętaj też o zasilaniu pompki, ja straciłem dużo czasu bo źle popodłączałem i bateria ani łazienkowa ani w kuchni nie uruchamiała mi silniczka, dlatego skończyło się na pociągnięciu zasilania z oryginalnego miejsca gdzie dotychczas była podłączona pompka - patrz zdjęcie Skończyło się na rozbebeszeniu łazienki aby wszystko popodłączać i przy okazji wymienić słuchawkę prysznicową i wszystko puszczelniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts