Skocz do zawartości

Face Lifting.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po powrocie z Rumunii, gdzie moje 32 letnie muzeum sprawowalo sie wzorowo i nie zawiodlo mnie w zadnym momencie :) , rzecz jasna o PRZYCZEPIE mowie, postanowilem, ze nie bede sie z nia rozstawal a jedynie dokonam pewnych udoskonalen.

Na te decyzje wplyw mial fakt, ze jakos do tej pory nie znalazlem przyczepy z tych nowszych, ktora bez zadnych zastrzezen spelnialaby wszystkie moje, choc wcale nie wygorowane wymagania, nabyte podczas kilkunastoletniej praktyki wakacyjnej jak rowniez obserwacja nowych przyczep troche utwierdzila mnie w przekonaniu, ze dobrze utrzymana i odpowiednio serwisowana prastara konstrukcja wcale nie jest gorsza od tych nowoczesnych...

O kamperze to juz w ogole nie mowie, w Rumuni to bysmy tylko szose i kieliszki zobaczyli...

Udoskonalenia beda nastepujace:

- przebudowa wnetrza tak aby pozbyc sie zupelnie niepotrzebej podkowy z tylu, na ktorej , szczegolnie w miejscu pod tylnym oknem nigdy nikt nie siedzial i zrobic tam na stale sypialnie, ale tak, zeby juz nigdy nie trzeba bylo burzyc lozka, zeby wyciagnac COS ze skrzyn bocznych, co implikuje koniecznosc wykonania otworow i zamontowania w scianach po obu stronach lub z tylu klap serwisowych, bedzie tam pomieszczenie na stol, krzesla i inne duperszwance, ktore obecnie podrozowaly w kiblu. Bedzie tez tam zrobione oswietlenie, zeby mozna bylo po ciemku tam zagladnac. Na wszelki wypadek, bedzie mozna tam tez zajrzec z gory po podniesieniu materaca, a od strony wnetrza zostanie zrobiona wysuwana szuflada na brudy.

Poniewaz obecnie lozko ma 190 cm szerokosci i nie wiadomo po cholere :) to wystarczy nam w zupelnosci 150 cm, bo w obecnej sypialni z przodu przyczepy jest jakies 140 cm i wystarcza, tym bardziej, ze ostatnio schudlem...

Za to, uzyskam za lozkiem, a miedzy szafa z jedne strony a blokiem kuchennym z drugiej po 40 cm wolnej przestrzeni i postawie tam szafki na wysokosc przyczepy ZAMYKANE najlepiej roleta i z polkami, zeby caly jarmark, ktory wala sie obecnie w czesci podkowiastej wreszcie zniknal z horyzontu..

Czyli potrzebne beda dwie klapy serwisowe, ale takie raczej duze, min 80/40 lub jedna na tyl jeszcze wieksza.

Macie jakis pomysl skad to wziac nie za drogo?

A ROLETE 40 cm skad?

- wyrzuce do niczego niepotrzebna Trume i powieksze szafe i kibel.

- zamontuje wiatraczek do lodowki wydmuchowy oraz zasile lodowke podczas jazdy na 12 v bezposrednio z aku auta, zeby sie nie wpinac w ZA nowoczesne systemy pancernika, mysle, ze alternator pancernika sobie z tym poradzi, co myslicie - i czy podczas jazdy wiatraczek ma chodzic?

No, to by byl potrzebny wiatraczek na 220/12 v, to chyba o taki ciezko?

- Akumulatora i gazu nie bedzie NA PEWNO.

- z przodu, w dotychczasowej sypialni bedzie stol kawkowy, on zreszta tam jest jak sie zlozy lozko, ale teraz bedzie na STALE, a w bocznej scianie schowka zaraz przy drzwiach zrobione zostana drzwiczki na BUTY, tak, zeby nie trzeba bylo burzyc kanapy.

- z drugiej strony zostanie zalozona nastepna klapa serwisowa taka, zeby wchodzil przez nia gril i inne tego typu smiecie.

- byc moze calosc zostanie na nowo pomalowana, ale kto wie czym ZMYC silikon?

Ciekawe co mi sie uda zrobic, bo moze byc i tak, ze lenistwo zwyciezy.. :)

Czyli pytania:

- klapyserwisowe - skad wziac nie za drogie za to duze?

- rolety szafkowe - skad?

- jak chlodzi lodowka podczas jazdy polaczona od aku samochodu i czy z wiatraczkiem czy bez?

- czym zmyc silikon stary?

Majsterklepka.

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

jacek l, I koniecznie rób foty , może Twoje pomysły i mi się przydadzą , też mam salonkę i jeździmy we dwójkę , spania tak szerokie ,że w nocy można sie szukać :) , a na tylnej kanapie raz tylko ktoś tam siedział.

Pomysł uważam za dobry i oby ten leń nie zwyciężył :)

Opublikowano
- jak chlodzi lodowka podczas jazdy polaczona od aku samochodu i czy z wiatraczkiem czy bez?

Ja mam bez wiatraczka w tym że pod lodówką sporo powiększyłem fabryczny otwór żeby był większy przewiew podczas jazdy. Lód w zamrażarce mi się nie rozmraża więc w sumie lodówka chodzi dobrze, ale nie jest to to co na postoju (mniejsza moc grzałki na 12v). U Ciebie lodówka jest na bocznej ścianie więc może się to zachowywać zupełnie inaczej.

- rolety szafkowe - skad?

Chodzi Ci o takie rolety jak w nowych przyczepach używane są przy szafkach telewizyjnych?

Opublikowano

Jacek ja również uważam że stare skorupy są mocne i dobrze utrzymane niczym nie ustępują nowszym konstrukcją :) ja mam starą bude i może nie wygląda imponująco ale mam w niej wszystko co mi trzeba :) i też kilka przeróbek zrobiłem Np lodówke mam podłączoną na droge do auta z tym że bez wiatraczka ale pięknie daje rade Twoje pomysły na przeróbki bardzo mi się podobają i życze powodzenia w realizacji :) Rolete możesz znaleść w przeróżnych sklepach ogólnobudowlanych itp np castorama leroy marlin a nawet całą szafke z ikei możesz dobrać :) do zmycia silikonu jest specjalny środek dostępny w castoramie, niestety nazwy nie pamiętam ale leży zawsze gdzieś między silikonami i piankami montażowymi Jeśli natomiast coś robisz silikonem to do wyczyszczenia nadmiarów użyj octu Klapy serwisowe kiedyś trafiłem na allegro i tam radziłbym szukać bo ceny będą atrakcyjne :) lub szukać po serwisach zajmujących się przyczepami i kamperami Powodzenia :)

Opublikowano

Ale masz podlaczane te 12 w czasie jazdy z normalnego gniazdka?, bo ja tez tak mialem, ale jak glupki kazaly zalozyc swiatlo p-mgielne to wykorzystalem ten kabel i chyba musze zalozyc calkiem osobny od razu z aku auta do lodowki przez bezpiecznik...

Tak, o takiej rolecie mysle, jedna od dolu do polowy, druga od gory do polowy, czyli razem 4...

J.

Opublikowano

Co do lodówki to ostatnio ściągłem drzwiczki zamrażarki i jej kosztem uzyskałem na gazie w dzień +30 st. ok +3st w lodówce.

Wynik jak dla mnie zadowalający ,a piwko to w zęby szczypało. :):)

Bez wiatraczków i innych przeróbek.

12V z auta jest dobre na dłuższych odcinkach ,na krótkich nie zdaje egzaminu. (nie zdąży schłodzić)

Opublikowano
Ale masz podlaczane te 12 w czasie jazdy z normalnego gniazdka?, bo ja tez tak mialem, ale jak glupki kazaly zalozyc swiatlo p-mgielne

gdzieś na forum ktoś pisał że przyczepy do roku prod 86 nie muszą chyba posiadać światła przeciwmgielnego? a ja właśnie na tym kablu mam podpiętą lodówke

Tak, o takiej rolecie mysle, jedna od dolu do polowy, druga od gory do polowy, czyli razem 4...

warto też poszukać w sklepach z wyposażeniem biur i sklepów

Opublikowano

A sie bedziesz z upierdliwcem w sloneczny dzien spieral?

Wystarczy, ze nie mam tych idiotycznych zoltych tablic...

I nie bede mial.

Poza tym i tak musze pociagnac nowy, gruby kabel, bo chyba ta lodowa jednak podczas jazdy troche ciagnie pradu, bo jak patrzylem na stary kabel, to taki jakby z lekka spalony byl, no to do nigdy nie zapalonego swiatla p-mglowego to wystarczy - jakby jeszcze mi nie przyszlo do glowy jechac z przyczepa we mgle straszliwej, spokoj wole. :)

J.

No musze zobaczyc w Ciastoramie jak to wygladaja takie rolety :)

J.

Opublikowano

No Jacku , z zaciekawieniem duzym i jeszcze wiekszą niecierpliwością będe śledził poczynania Twoje...

Powodzonka zycze . :)

Opublikowano

No no.

Jacek,na te klapy i żaluzję to kupę forsy wydasz.

Odnośnie klap to poluj na allegro na jakąś okazję,bo na razie to same nowe widzę.

http://moto.allegro.pl/search.php?string=klapa&from_showcat=1&category=18560&country=1

Żaluzję szeroką na 60 cm jak do kuchni w domu chciałem to z 800 mi krzyknęli,a wysoka to na 120cm była.

Będę Ci kibicował,tak jak Ty mi przy niewiadówce, powodzenia.

Opublikowano
Ale masz podlaczane te 12 w czasie jazdy z normalnego gniazdka?, bo ja tez tak mialem, ale jak glupki kazaly zalozyc swiatlo p-mgielne to wykorzystalem ten kabel i chyba musze zalozyc calkiem osobny od razu z aku auta do lodówki przez bezpiecznik...

Ja mam to zrobione tak że 12 V mam podprowadzone bezpośrednio z akumulatora do gniazdka w aucie. Przed gniazdkiem mam bezpiecznik łączony na konektory i to leży sobie w bagażniku. Zarobiony mam też kabelek od światła przeciwmgielnego (też łączy się konektorkiem i podprowadzony jest w miejsce gdzie leży sobie ten bezpiecznik w bagażniku). Jak jadę na przegląd to wystarczy podmienić dwa kabelki na nóżce bezpiecznika i w gniazdku jest już tak jak chce prawo :).

W przyczepie natomias światło p-mgielne i lodówkę mam na jednym kabelku. Lodów ma swój wyłącznik natomiast światełko p-mgłowe ma na kablu doprowadzającym napięcie oprawkę na bezpiecznik. Jak jadę na przegląd to wsadzam tam bezpiecznik i wszystko jest tak jak powinno być.

Wszystko robione oczywiście na przewodach o solidnych przekrojach. Mogę jak będę w domu schemat narysować jeśli mało jasno napisałem.

Opublikowano
Zarobiony mam też kabelek od światła przeciwmgielnego (też łączy się konektorkiem i podprowadzony jest w miejsce gdzie leży sobie ten bezpiecznik w bagażniku). Jak jadę na przegląd to wystarczy podmienić dwa kabelki na nóżce bezpiecznika i w gniazdku jest już tak jak chce prawo :) .

Ja w tym miejscu oprócz bezpiecznika mam zainstalowany zwykły przełącznik załączający przeciwmgłowe po wyjęciu bezpiecznika :)

W przyczepie natomias światło p-mgielne i lodówkę mam na jednym kabelku. Lodów ma swój wyłącznik natomiast światełko p-mgłowe ma na kablu doprowadzającym napięcie oprawkę na bezpiecznik. Jak jadę na przegląd to wsadzam tam bezpiecznik i wszystko jest tak jak powinno być.

Wszystko robione oczywiście na przewodach o solidnych przekrojach.

Identycznie mam to zrobione u siebie :)

Dodam tylko, że całe zasilanie począwszy od akumulatora a skończywszy na lodówce zrobiłem na przewodach o przekroju 4mm2. W ten sposób w czasie pracy alternatora przy załączonej lodówce mam napięcie ok 13V, a to warunkuje sprawną pracę lodówki na tym zasilaniu.

Zapewniam, że lodówka będzie wtedy pracować tak samo sprawnie, jak na zasilaniu 230V