Mars Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Wyjeżdżamy 13-go i w zależności od możliwości, planujemy zawitać w rejon Rovinj w niedzielę. Jak nie, to w poniedziałek - inni będą wyjeżdżać, a my dopiero urlopować :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulos Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 13 godzin temu, Mars napisał: Wyjeżdżamy 13-go i w zależności od możliwości, planujemy zawitać w rejon Rovinj w niedzielę. Jak nie, to w poniedziałek - inni będą wyjeżdżać, a my dopiero urlopować :). No to koniecznie zaplanujcie przejazd granicy SLO/CRO późną sobotnią porą lub wczesną niedzielną - ale to pewnie wiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_G Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Jazda w weekend ma jeszcze jeden minus. Cholernie ciężko znaleźć miejsce na parkingu przy autostradach na przerwę. Wszystko zawalone przez tiry, a jak się coś zwolni od razu zastawiają osobówkami. Ostatnio wracając w sobotę przez Czechy wszystkie parkingi były tak dobite, że musiałem trzy ominąć zanim na czwartym znalazło się coś żeby stanąć. Z kamperem pewnie łatwiej, ale dla zestawu znaleźć miejsce bardzo ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipert Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Zulos napisał: 16 godzin temu, Mars napisał: Wyjeżdżamy 13-go i w zależności od możliwości, planujemy zawitać w rejon Rovinj w niedzielę. Jak nie, to w poniedziałek - inni będą wyjeżdżać, a my dopiero urlopować :). No to koniecznie zaplanujcie przejazd granicy SLO/CRO późną sobotnią porą lub wczesną niedzielną - ale to pewnie wiecie... Albo można wybrać mniej popularne przejście graniczne, przy okazji zwiedzić trochę Chorwacji. Np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 W dniu 4.08.2022 o 12:35, gusia-s napisał: Weź pod uwagę, że 15.08 (poniedziałek) to również święto państwowe w Chorwacji jak i sąsiedniej Slowenii co oznacza że rozpoczną długi weekend już w piątek 12.08, także może być bardzo ciasno zarówno na drogach jak i kempingach. @gusia-s Dziękuję za informację. Przejście SLO / CRO wybieram w Cvetlin i kierunek drogą nr 1 w kierunku słońca :-) Przystani noclegowych nie rezerwujemy na kampach, bo nie wiemy gdzie i kiedy zawitamy :-). W dniu 4.08.2022 o 18:36, Mars napisał: planujemy zawitać w rejon Rovinj w niedzielę. Jak nie, to w poniedziałek - inni będą wyjeżdżać, a my dopiero urlopować :). Masz na celowniku już jakieś kampy czy co się znajdzie to będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 A jeszcze mam pytanie czy przejście w Cvetlin jest naprawdę tak strome i kręte co mówią czy straszenie tylko ?- długość zestawu mam 12/13 m i szer 250 oraz 3700DMC Biorę też pod uwagę przejście w Lupnijak jadąc na dół od Spielfeld, Maribor H2 i do Lupnijak-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 18 godzin temu, Zulos napisał: No to koniecznie zaplanujcie przejazd granicy SLO/CRO późną sobotnią porą lub wczesną niedzielną - ale to pewnie wiecie... Planujemy rano w niedzielę. 18 godzin temu, Marcin_G napisał: Cholernie ciężko znaleźć miejsce na parkingu przy autostradach na przerwę. To może być problem. Planowałem zatrzymać się w sobotę na noc na stacji AS24 po przekroczeniu granicy Austria/Słowenia. Czy późnym wieczorem w niedzielę też może być problem z miejscem na parkingu? 2 godziny temu, chiccoo napisał: Masz na celowniku już jakieś kampy czy co się znajdzie to będzie ? Jeden specjalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjetko Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) 5 godzin temu, chiccoo napisał: jeszcze mam pytanie czy przejście w Cvetlin jest naprawdę tak strome i kręte co mówią czy straszenie tylko ?- długość zestawu mam 12/13 m i szer 250 oraz 3700DMC Jechałem tam raz solo i bardzo mnie zmęczyła ta trasa. Może dlatego, że wieczorem i w deszczu. Od autostrady jest daleko, droga sie ciagnie przez wioski i jest mnóstwo zakrętów, przed samą granicą dość stromo, i potem to samo po drugiej stronie. Z zestawem bym się nie bał, bo droga jest szeroka i te gorki nie są jakieś hardcorowe, ale poważnie bym się zastanowił, czy jest sens. Bardziej przyjazna trasa w moje opinii jest przez Rogatec/Dobovec, aczkolwiek tam jest węższa droga po słoweńskiej stronie. Sprawdź sobie na streetview, która Ci bardziej pasuje Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez pjetko (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ventyl Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) Lućko to jest jakaś obwodnica czy co że tam tyle aut o tej porze. Domyślam się że to jest jakiś zjazd do bramek albo coś Na granicy też ciekawie teraz Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez Ventyl (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulos Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Dziś przejście Macelj prawie równo po północy i 15 min czekania. Strach się bać co tam się działo rano i w południe… Autostrada na południe rano dwa pasy zapchane i ruch jak w ulu… Na bramkach zjazdowych też stanie. No cóż - takie prawo soboty… No i ciekawa sytuacja z cenami paliwa - wszędzie przy autostradach równo 12,80. Chyba wprowadzili jakieś regulacje cen. A most Peljeski cóż - robi wrażenie, ale zwłaszcza na dojeździe do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_G Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 14 godzin temu, Mars napisał: To może być problem. Planowałem zatrzymać się w sobotę na noc na stacji AS24 po przekroczeniu granicy Austria/Słowenia. Może być ciężko. Ja jechałem do Cro w połowie tygodnia więc nie było problemu. Tirów trochę, a turystyki osobowej jak na lekarstwo wiec było Ok. Wracaliśmy w sobotę z Węgier trasą na Brno, Ołomuniec, Oravicę i do PL. W całych Czechach brak parkingów typu MOP, a na stacjach sajgon. Po prostu sajgon. Fuksem znaleźliśmy jedno miejsce na zestaw po kilku stacjach gdzie igły nie szło wcisnąć. Na szczęście stacje co 10-15 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) A mam jeszcze pytanie do gazowników jeśli tutaj są. 😁. Niby jedno podłączenie jest gazowe w PL CZ A CRO a jak z dostępnością na autostradach i lokalnie ? Pierwszy mój wyjazd z LPG za granicę i ogólnie mój drugi samochód z instalacją, zawsze ropniakiem się woziłem. Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez chiccoo (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Czy na stacji paliw w Czechach, Słowenii, Austrii i Chorwacji zapłacę kartą w euro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stu Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 W dniu 6.08.2022 o 18:33, chiccoo napisał: A mam jeszcze pytanie do gazowników jeśli tutaj są. 😁. Wszędzie po drodze zatankujesz tak samo jak w kraju, czyli wg schematu: dish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusia-s Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Mars napisał: Czy na stacji paliw w Czechach, Słowenii, Austrii i Chorwacji zapłacę kartą w euro? Kartą tak ale w walucie obowiązującej w danym kraju. Czesi w koronach a Chorwaci w kunach, przeliczą z ichniejszej waluty i tyle zejdzie z konta euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi