michu Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Witam, chciałem się dowiedzieć jaki przewody w zasilaczu w Knausie z 1989r. odpowiadają za + i za -. Chcę podłączyć radio samochodowe (pioneer) i nie wiem który z przewodów (brązowy czy niebieski) mam podłączyć do plusa czy do minusa. Z góry dzięki za fachowe odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 michu, leć do najbliższego marketu po miernik. Taki do 20 zł wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mesert Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 W przypadku kolorów,zakładając że ktoś czegoś nie poplątał -to plus powinien być pod kolorem brązowym a minus to kolor niebieski.Ryzykujesz jedynie spaleniem bezpiecznika przy Pioneerze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejdisel Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Witam, chciałem się dowiedzieć jaki przewody w zasilaczu w Knausie z 1989r. odpowiadają za + i za -. Chcę podłączyć radio samochodowe (pioneer) i nie wiem który z przewodów (brązowy czy niebieski) mam podłączyć do plusa czy do minusa.Z góry dzięki za fachowe odpowiedzi. Witam - jesli chodzi o znormalizowane oznaczenia kolorow to brazowy jest ( + ) a niebieski ( - ) ale to trzeba sprawdzic czy wczesniej nikt nie zmienial Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu Posted July 31, 2009 Author Share Posted July 31, 2009 Dzięki panowie. faktycznie, brązowy to +, niebieski -. Pioneer działa aż miło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trafko Posted August 4, 2009 Share Posted August 4, 2009 Problem rozwiązany ,ale na przyszłość jak nie masz miernika to podepnij żarówkę do pierwszego lepszego kabelka ,a drugi koniec do metalowej obudowy ( np. rama). Masa (-) jest zawsze uziemiona ,czyli jak będzie + to żarówka zaświeci ,a jak minus to nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepciak Posted August 4, 2009 Share Posted August 4, 2009 jesli chodzi o znormalizowane oznaczenia kolorow to brazowy jest ( + ) a niebieski ( - ) ale to trzeba sprawdzic czy wczesniej nikt nie zmienial Norma samochodowa w Niemczech oznaczyła w pojeździe minus kolorem brązowym. Japończycy mają minus czarny co nie dowodzi, że jakiś super-elektryk nie wymyślił swojej normy i zastosował całkiem inne barwy. Przy napięciu 230 V kolor brązowy powinien mieć przewód fazowy podczas gdy przewód neutralny powinien być niebieski. Zgadzam się, że to trzeba sprawdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trafko Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Zgadzam się, że to trzeba sprawdzić. Mnie uczono ,że czerwony to + i tak powinno być na całym świecie ,ale niestety nie jest. Nie wspomnę ,że syreny polskie auta miały + na karoserii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin B Posted August 7, 2009 Share Posted August 7, 2009 Właśnie co do jednego to wszyscy mają racje sprawdzić trzeba na pewno. Ja mam Knausa i u mnie jest na brązowym (-) a na niebieskim (+) czyli na odwrót jak opisywano wyżej. I też byłem przekonany że jest dobrze bo ogólnie auta tak mają. Czyli wychodzi na to że jest różnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BJoe Posted August 8, 2009 Share Posted August 8, 2009 Ja mam Knausa i u mnie jest na brązowym (-) a na niebieskim (+) w moim TEC-u jest tak samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts