filipert Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 12 godzin temu, papieju napisał: Czad zbiera się przy suficie bo jest lżejszy od powietrza. Na wysokości głowy to zanim zapiszczy sporo go będzie. Chyba mylisz z dymem krótki wykład ze strony https://www.eura-tech.eu/blog/piec-krokow-jak-zamontowac-czujnik-czadu/ poznaj swojego wroga Twoim wrogiem jest czad!! Musisz pamiętać, że tlenek węgla nie ma zapachu!!! To banał, uczyliśmy się o tym w szkole, słyszymy w reklamach, a jednak wciąż spora część społeczeństwa jest przekonana, że wyczuje wydzielający się czad!!! Nic bardziej mylnego. Czad jest gazem bezwonnym, bez smaku, nie możemy go zobaczyć, dlatego też czujnik tlenku węgla jest niezbędny. W warunkach idealnych jest nieco lżejszy od powietrza – mieszaniny azotu i tlenu oraz w mniejszym stopniu argonu, wodoru, helu… (gęstość „suchego” powietrza w temperaturze 0°C – 1,293 kg/m3, a tlenku węgla – 1,250 kg/m3). Jednak w warunkach „domowych”, tlenek węgla jest nieco cięższy od powietrza (powietrze o średniej temperaturze 20°C i „normalnej” 60% wilgotności ma gęstość około 1,206 kg/m3), co powoduje, że wraz z dwutlenkiem węgla (CO2) i innymi ubocznymi produktami spalania, gromadzą się w dolnych strefach pomieszczeń. Mimo powyższego zaleca się montować czujniki mniej więcej na wysokości 180cm lub 70 cm. Zasada jest prosta, należy je instalować na wysokości głowy w zależności od pomieszczenia. W sypialni, będzie to ok. 70cm od podłogi, w łazience, kuchni czy salonie między 150cm- 180cm od podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekm13 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Ja mam ok. 30cm nad materacem przy łóżku. Wg. instrukcji to mógłby być niżej, ale obawiałem się, żeby go w nocy kołdrą nie zasłaniać. Ogólnie w przyczepie jest trochę ciężko znaleźć właściwe miejsce, żeby było poprawnie, a z drugiej strony, aby nie przeszkadzał na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Zmierzę z ciekawości ile będzie nad głową, nie jest bezpośrednio przy łóżku tylko mniej więcej na środku, na ściance szafy w której jest zabudowany piec. Spać będzie nas trójka, my z tyłu a z przodu na pojedynczymi córka więc środek wydawał się rozsądny. Zawsze mogę obniżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Na dziś wisi czujnik gazu, około 30cm nad podłogą. Nowe lampki oświetlenia tablicy bo stare rozpadały się w rękach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Jak ktoś chce zobaczyć video prezentujące sprzęt w asyście mojego sapania to zapraszam: Dziś wyszła w końcu spod pokrowca, zabrałem firanki do przeprania, w załączniku screen z podglądu pracy regulatora, myślicie że doładuje 100ah AGM? Dużego zużycia nie ma, tyle co światło i jakaś ładowarka, radio, lodówka na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 4 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Przy tym roczniku i nakładach środków.... rozważyłbym na poważnie wymianę uszczelnień w całej przyczepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Godzinę temu, Commander napisał: Przy tym roczniku i nakładach środków.... rozważył bym ma poważnie wymianę uszczelnień w całej przyczepie. Przyczepa w zimie przeszła naprawę rogów podłogi i kompleksowe uszczelnienie, zostały wymienione wszystkie uszczelnienia łącznie z oknami. W chwili obecnej nie przecieka i prędko cieknąć nie powinna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 4 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Super.. niech służy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszsl Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Coraz bardziej podobają mi klasyki. Chyba się starzeje. Gratuluję jeszcze raz. Napewno będziesz się wyróżniał w trasie. Zadbany klasyk to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Dzięki. Niestety dach jest po gradobiciu i tego nie przesloczę i wypadałoby ją od nowa pomalować ale dramatu nie ma. W końcu ma swoje lata i jakaś tam historię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Kilka prac trwa, najważniejsze to ogarnięcie lodówki, palnik w końcu doczekał się osłony i porządnego zamocowania, poprawka po poprzedniku. Górna kratka wentylacyjna też wyleciała, na dziś zdążyłem obsadzić chłodzenie z dwóch wentylatorów 120mm w dedykowanej ramce ze sklepu dla górników krypto, z rezystorem 47ohm przez co kręcą się wolniej i ciszej ale na tyle że obieg powietrza jest większy niż przy pasywnym. Resztę nowej kratki obsadzę w poniedziałek bo brakło już czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Kratka prawie skończona, zostało uszczelnić ale muszę poczekać na masę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Wygląda sensownie Brawo TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papieju Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Tropik częściowo rozpracowany. Okazało się że brakuje jednego boku i frontu bo ten co dostałem z przyczepą jest nie od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio Opublikowano 26 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Upsss Poszukaj kontaktu do Pani Basi (tu na forum) miała zawsze świetne przedsionki w extra cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi