Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W zeszłym roku dostałem od teścia przyczepkę N126e (1986r).Miał ją od nowości,był nią na wakacjach 2(dwa)razy,więc w sumie nówka.Niestety nie zdjął foli z szyb :-] Chciałbym ją zdjąć,lecz moje dotychczasowe próby spełzły na niczym.Folia kruszy się okrutnie.Czy macie może jakieś pomysły jak ją zdjąć :ok: .Generalnie to ona nie przeszkadza, ale wygląda strasznie.Z góry dziękuję za wszelkie rady.

post-89137-imported-5a6b5cb5-d7a5-41f7-8d38-fbaafa34624f_thumb.jpg

post-89137-imported-8ddc06a4-1576-4ca3-8933-d8f77ec07a4c_thumb.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem, ona się już zwulkanizowała i blado widzę zdjęcie jej z szyby. No chyba, że ja się mylę i ktoś zna jakiś sposób.

Opublikowano

Niestety suszarka nie pomaga-sprawdzałem wcześniej.Może jakiś środek chemiczny,ale boję się o szyby.Dziś małżonka przywiezie z domu denaturat :ok: (oczywiście nie do picia-żeby nie było) to spiryt może da radę.

Opublikowano

Żadna z metod ci nie pomoże,też miałem Niewiadówkę ale z 84 r.Jedyna metoda to zeskrobywanie kantem tępego narzędzia.W moim przypadku była to odwrotna część noża.Potrwa to BARDZO DŁUGO,ale efekt osiągniesz.Zapomnij o środkach chemicznych chyba,że chcesz sobie zmatowić szybę na stałe,pasty też nie wchodzą w grę.Przekonasz się sam.Z tym nożem to nie żart,ja efekt otrzymałem bardzo zadowalający.

Opublikowano

No to czekają mnie dłuuuuuugie wieczory :ok:

Opublikowano

No niestety z mojego doświadczenia wiem że 90% środków chemicznych nie zda egzaminu (rozpuszcza "szybe&quot ;) a pozostałych nie znam :-]:ok:

Opublikowano

To widzę że nie tylko ja mam takiego "teścia" :ok:

Opublikowano
To widzę że nie tylko ja mam takiego "teścia" :-]

ale jak miło spędzisz czas na kempingu :-]:ok:

Jureczku, dowiedz się gdzie aewo jedzie na wakacje to też miło spędzisz czas :-]

Pzdr :-]

Opublikowano
W zeszłym roku dostałem od teścia przyczepkę N126e (1986r).Miał ją od nowości,był nią na wakacjach 2(dwa)razy,więc w sumie nówka.Niestety nie zdjął foli z szyb :-] Chciałbym ją zdjąć,lecz moje dotychczasowe próby spełzły na niczym.Folia kruszy się okrutnie.Czy macie może jakieś pomysły jak ją zdjąć :-] .Generalnie to ona nie przeszkadza, ale wygląda strasznie.Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Sam widzisz ,że teściu to nie rodzina :-]:-]:ok::-]

Opublikowano

Przy zeskrobywaniu starych nalepek posiłkowałem się rozpuszczalnikiem do farb chlorokauczukowych.Szybie nic się nie działo,problem tylko że rozpuszczalnik działa na klej a nie na folię więc trzeba przecierać nasączoną szmatką i zdrapywać.Na wszelki wypadek sprawdź gdzieś na niewidocznym miejscu czy nie matowi szyby.Ogólnie rzecz biorąc -robota paskudna.

Opublikowano

Do usuwania nalepek można użyć przeznaczony do tego celu środek pod nazwą LABEL OFF. Jest dostępny w sklepach elektronicznych lub na Allegro. Nie wiem czy Ci pomoże do wyschniętej folii, ale jeśli masz zamiar ją zeskrobywać, to zamiast noża spróbuj kawałkiem np.: plexi - mniejsza szansa na porysowanie szyby.