Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie, jak rozłożyć przedsionek, tzn. czy najpierw naciągać (w kedrę) namiot, czy też najpierw rozstawiać stelaż?

Do czego służyć mogą takie, jak by haczyki w ilości kilku sztuk (wychodzące w jednym miejscu- są razem umocowane na jednej blaszce) o różnej długości na jednej z rurek? Są one ruchome tzn. obracają się.

Jeśli znajdzie się ktoś, kto krok po kroku opowie mi jak tego dokonać, będę bardzo wdzięczny.

• Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
czy najpierw naciągać (w kedrę) namiot, czy też najpierw rozstawiać stelaż?

Najpierw wciągaj namiot, a później stelaż łącz. Ostatnio rozłożyłem w taki sposób, że miałem stelaż już rozłożony, ale leżał przed przyczepą. W ściankach już miałem założone rurki. Po wciągnięciu w kedrę przedsionka niemal od razu powstał namiot (3 połączenia z przyczepą).

PS. Kurde, ciężko tak tłumaczyć na sucho :niewiem:

Tak czy siak najpierw namiot później stelaż :look:

A co do haczyków to może jakieś fotki? Nie wiem ojakie może chodzić :czacha:

Opublikowano

Ja rozstawiam tak:

1. wsunięcie namiotu w prowadnicę w przyczepie ( kedrę )

2. włożenie poziomych rurek w uchwyty przyczepy pod namiot

3 rozłożenie poziomych rur drugiego końca namiotu

4 podniesienie całości i montaż pionowych.

5 naciąganie całości, a potem śledzie i gumki

Widziałem też, jak ludzie ustawiają inaczej. Chyba każdy musi sobie to sam wypracować w zależności ile ma rąk do pomocy.

Haczyków ja nie mam, więc nie pomogę.

Opublikowano

KONZIO, w Warce wyspecjalizowałem sie w rozkładaniu przedsionków w jednym dniu 8 :niewiem: więc po kolei można i w pojedynkę, ale najlepiej jak dwie osoby przy rozkładaniu jest.

1. Namiot naciągasz na kedrę przyczepy.

2. trzy rurki z haczykami zaczepiasz pod namiotem w przyczepę

3. środkową nóżkę gdzie odchodzi 4 rurki na lewo, prawo, przód i tył ( i tu pytania jaki masz stelaż, bywają różne i mogę zmylić Ciebie)

4. łączysz tą środkową nóżkę z środkowym haczykiem przyczepy i to powinno już stać

5. i teraz lewy i prawy bok rurek od tej środkowej nóżki, ale najpierw wkładasz rurki do tej środkowej

6. łączysz lewy i prawy bok z rurkami z haczykiem od przyczepy.

7. wszystko to teraz rozciągasz tak by nie powstał tak zwany balon między rurkami, czyli od przyczepy te 3 na szerokości i z przodu przedsionka dwie lewa i prawa strona i wysokość

8 zostało naciągnąć szpikami bądź śledziami

Całość powinna wyglądać tak aby w razie deszczu woda swobodnie spływała z dachy przedsionka a nie tworzyła tzn balony do wnętrza Jak dojdziesz do wprawy na to wystarczy Ci 15 min :czacha: z piwem 20 min :look:.

W Warce widziałem jak ktoś najpierw rozkładał stelaż i później męczył się z naciąganiem namioty , gdy chciałem podpowiedzieć pomoc wyśmiał mnie , jego sprawa mógł równie dobrze najpierw przedsionek rozłożyć i później :zlo: przyczepa podjechać :hmm:

Masz pytania pytaj , bo może coś nie jasno opisałem.

Ah zapomniałem bywają też trzy bardzo krótkie rurki z haczykami i je zakładasz z przodu przedsionka by tworzyły mini daszek przed przedsionkiem i je zakładasz przed naciągnięciem

i może jeszcze jedno te rurki od frontu przedsionka przekładasz w otwory namiotu od wewnętrznej strony przedsionka

Opublikowano

Może lepiej jak na rysunku wyjaśnię.

Po włożeniu namiotu w kedrę przyczepy pod namiotem zakładasz trzy czerwone rurki z haczykami ,następnie niebieską z nóżką , zazwyczaj ma 4 odprowadzenie łączysz z środkową czerwoną przy czym tą niebieską przekładasz w środkowy otwór namiotu od wewnątrz.

Następnie lewy i prawy bok rurki zielone na rysunku łączysz z niebieską ( w tej kolejności ) i całość łączysz zielone czarne, czerwone przy czym czarne przekładasz przez otwory namiotu od wewnętrznej strony.

Kolejna sprawa to końcówki na rysunku przy nr 7 na końcu a haczykiem szt 3 na każdym końcu i rozciągasz do oporu rurki czerwone, zielone i czarna na wysokość ( tu nie do oporu , ale będziesz widział i sam ustalisz wysokość).

Na końcu zostało szpilki lub śledzie.

Są rożne szkoły rozkładania dla mnie jest to szybki i sprawny i można w pojedynkę.

Na pozostałe rurki na rysunku nie patrz są to dodatkowe jeśli posiadasz wzmocni konstrukcję stelaża.

post-88493-imported-826ec757-de79-4c3d-9fa4-cfe6c4d8f29d_thumb.jpg

Opublikowano

Konrad - nie słuchałeś dokładnie, podczas instruktażu we wrześniu :zlo: A mówiłem, co po kolei masz robić - do Stegny się pofatyguję i przy :(:):(:):( będę Tobie pomagał :)

A na środkowej rurce - podporze masz haczyki do wieszania czegoś. :ok:

Opublikowano
A na środkowej rurce - podporze masz haczyki do wieszania czegoś. :(

a to są haczyki do wieszania np ubrań , a tak się zastanawiałem o czym pisze KONZIO, też bardzo przydatne w przedsionku.

przynajmniej już wiadomo które to rurki na tym rysunku co przedstawiłem niebieskie :)

Opublikowano
a to są haczyki do wieszania np ubrań ,

zgadza się, sam je montowałem. :( specjalnie dla Konrada, aby miał zagadkę :):zlo:

Opublikowano
a to są haczyki do wieszania np ubrań ,

zgadza się, sam je montowałem. :) specjalnie dla Konrada, aby miał zagadkę :zlo::(

np to mu gwoździa zabiłeś jeszcze by rurki tam powiesił :ok:

Opublikowano

Witajcie.

Dzięki bardzo za podpowiedzi.

Faktem jest, że jak kupowałem przyczepkę, to byłem tak przejęty tym faktem, że połowy rzeczy, po przyjeździe do domu nie pamiętałem i z tego wniosek, że nadal nie pamiętam.

do Stegny się pofatyguję i przy :zlo::ok::( :( :( będę Tobie pomagał :)

Jak najbardziej zapraszam, może wtedy też ,WRESZCIE będę się mógł pochwalić nowym, odświeżonym wyglądem budki, bo na razie przez tę niepewną pogodę, nic na zewnątrz nie mogę zrobić.

• 2 lata później...
Opublikowano

Powiem wam jak ja rozkładałem po raz pierwszy przedsionek, wstyd przyznać, wciągałem go z synem całego. Razem ze wszystkimi ściankami, umęczyliśmy strasznie, ale później jak to opowiadałem znajomym ubaw mieliśmy niesamowity :lol::lol::lol:. Było co wspominać, zresztą jest i do dziś. Teraz już wiem jak to robić w miarę poprawnie.