Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , sluchajcie koledzy - ile ma Amper alternator w dukaczu z 1991 roku ?

Slyszalem,ze 55 A - i az nie chce mi sie wiezyc,ze takie slabe g**** wsadzili makaroniaze do tak sporego auta.

Borykam sie z faktorem zakupu klimatyzacji - tej wewnetrznej ,albo tej na dach - bo w obu przypadkach nie wiem,czy alternator wraz z przetwornica na 230V pociagnie to G.....

Nie znam sie na tych obliczeniach Amper i Watow itd.

Raz niemiaszki pisza pobor pradu 2----2,9------ nawet 3,2 A

Moja przetwornica : http://www.campers-online...tter/MT1500.pdf

Moze znajdzie sie ktos - kto mi w koncu dokladnie wytlumaczy - czy to wszystko ruszy ?

poz

Tycek

Opublikowano

3.2Ax14.4V=46W To masz max pobór mocy więc luzik straty na przetwornicy i tak będą dopuszczalne i jeszcze ze sporym zapasem.

Montuj śmiało :slina: bez stresu;)

Pozdrawiam

Opublikowano

tycek, :bzik: za wyrażanie się. To, że nie piszesz z polskimi znakami mogę zrozumieć, reszty nie :pub: .

A po co ci większy altek. Ja mam wersję z klimą a altek taki sam. Wiatraki chłodnicy od silnika napędzane, prądu nie brakuje. Kiedyś miałem w planie zakup Ducato bez klimy, byłem prawie umówiony już na montaż klimy zasilanej elektrycznie. Fachowiec stwierdził, że będzie ok tylko muszę kupić dobrą przetwornicę coś koło 1500 zł miała kosztować. Ponoć inne miały nie ruszyć. :slina:

Opublikowano

Hej

Dzieki Wam obu za porade a Ty MYMLON - gdzie tam ```wyrażanie się ```widzisz ,G to klasyczna literka.

Tycek

Opublikowano

Witam, przerobiłem osobiście zakładanie klimatyzacji dometic tzw dachowej faktycznie pobór prądu ok 2,8 A ale przy 220 V przy 12V to będzie 55-60 A, największym problemem będzie jednak tzw prąd rozruchu ok5 razy większy ja po kilku próbach musiałem zastosować przetwornicę z pełnym sinusem o mocy 1500 W , te z sinusem modyfikowanym 2000/4000W wchodziły po jednym uruchomieniu w stan awaryjny i praca silnika była głośna.Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy udało Ci się jakoś podpiąć tą dachową klimę pod przetwornicę? Przy jakim alternatorze skoro klima potrzebuje ok 50-60 A? Jak rozwiązać podpięcie klimy do prztwornicy z ominięciem normalnego układu zasilania z elektrobloku? Sorry za takie pytania ale kompletnie się nie znam na tej eletryce w kamperze a bardzo bym chciał uruchomić klimę podczas jazdy. Może znasz warsztat/serwis któy to potrafi dobrze zrobić?

Pozdrawiam

Daniel