Skocz do zawartości

Standard butli gazowych w finlandii, norwegii i szwecji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym właścicielem przyczepy Hobby 495Ufe.

Odrazu mam w planach kilku miesięczny wyjazd do skandynawii.

Zacząłem sie martwić o wymianę butli gazowych, ktora w zwiazku z czasem pobytu będzie niezbędna.

Razem z przyczepą nabyłem butle którą próbowąłem napełnić/wymienić.

W rozlewni gazu we Wadysławowie, "przemiły" pan objaśnił że mam "niemca" i on takiej butli do wymiany nie przyjmie. Kazał nabyc nową - standard BP , Statoil, Shel.

W związku z powyższym mam pytanie do forumowiczów

Czy ktoś wie jaki jest standard butli gazowych w finlandii, norwegi i szwecji.

Jakoś nie mogłem znaleźć żadnych konkrentych informacji w polskojęzczynym internecie

Będę wdzięczny za informację .

Pozdrawiam

Opublikowano

To co pamiętam mają tam zwykłe 11to kilówki - takie jak u nas, Dodatkowo mają połówki tego, czyli 6 kilówki (nie mylić z popularnymi w D 5 kg)

Zrobiłem zdjęcie tej połówki, bo to extra pomysł, niestety u nas niedostępny ..... :-(

post-86676-imported-49c63b14-2e71-4a08-8fd3-cc8ca69fc8e8_thumb.jpg

Opublikowano

dzięki - jestem spokojnieszy

w takim razie niemca nie biorę ze sobą :-)

i dokupię jeszcze jedną polską.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No niestety nie jest tak różowo jak kolega mnie uspokajał.

Z racji wzięcia dwóch butli z polski nie miałem potrzeby wymiany w Finlandii i Norwegii ale

przypuszczam ze i tam jest taki sam problem jaki spotkał mnie w Szwecjii.

Okazało sie że końcówki złączki w każdej butli są żeńskie a nie męski jak u nas i w niemczach.

Niestety to nie wszystko.

Dodatkowo ku mojemu zdziwieniu mają jakies inny gwinty. Tzn rozmiary sa standardowe i grubośc gwintu tez ale wygląda jakby były odwrotnie nagwintowane co sprawa że w żądne łatwy sposób nie da się połaczyć ich butli z naszą za pomocą przejściówek.

Namęczyłem się sporo i w końcu po zakupieniu kilku przejściówek udało mi sie jakość pod kontem skręcić złączkę miedzy instalacją w przyczepie i szewdzkim reduktorem z męską nakrętką. Oczywiście z uwagi ze wkręcone było jakby nieco pod kontem niezbędne był uczelniacz - uzyłem tasmy jaką w Castoramie mozna nabyć do uczeleniania złączy hydraulicznych.

Ale to nie wszyztko. Reduktory szwedzkie kończa się rurką którą nasuwa się na końcówkę isntlacji gazowej i zaciska opaską ( tak jak kran ogrodowy i wąż gumowy). Da się to pokonąć 5le trzeba kupować w miejscowej Castoremie ( JULA) różne sprzęty. Redukto i przejściów 350 SEK czyli około 150 zł.

Cena wymiany butli też boli. Udało mi się wcisnąć na stacji ta butlę z Polski bo panienka na Statiolu nie kumała wogóle ze moga być inne końcówki. Sama wymiana butli 560 SEK - czyli 200 zł a zakup nowej 1000 SEK - 400 zł

Bądźcie przygotowani