Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna jestem posiadaczem przyczepy Luman Clubman 390/2 sprowadzonej z anglii. Gość od którego ją kupiłem mówił, że w anglii nie ma żadnych papierów na przyczepy kampingowe i że da sie ją zarejestrować na podstawie umowy i przeglądu. Twardo pojechałem na przegląd, ale diagnosta dał mi całą kartką danych do wypelnienia, bo on ponoć ich nie miał i powiedział że mogę je znaleźć w internecie. Niestety jakoś nie mogę trafić nigdzie na dane techniczne tego modelu. Może ktoś może mi pomóc i udostepnić jakąś kartę katalogową czy DTR'kę tego modelu. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Witam i sugeruję zmienić stację. Tez kupilem Lumana od kolesia z angli. Mialem tylko polska-angielską umowe kupna-sprzedazy. Pojechalem z tym na przeglad, znalazlem nr seryjny na dyszlu i taki sam na tabliczce w srodku przyczepy. Przeszla przeglad bez problemu. Jedyne co, to musialem ją zwazyć. Z danych przyczepy mialem jedynie podaną mase całkowitą :hop1:

Opublikowano

Kolego Lolmen,ty nic nie musisz szukać,to diagnosta wpisuje wszystkie dane na podstawie danych z certyfikatu który powinieneś mieć.ZMIEŃ DIAGNOSTĘ I STACJĘ.Napisz jeszcze skąd jesteś...

Opublikowano

Witaj ,wczoraj rejestrowałem przyczepe z Anglii,trwało to z przeglądem 1 godz.

Diagnosta spisał numery win i dane z tabliczki.,wydał zaswiadczenie.

Pojechałem z tym i z umowa kupna do wydziału tam 20 minut i po sprawie.

Jestem w szoku ze to tak sprawnie się odbyło.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich podkleję się z podobnym problemem żeby nie zakładać nowego tematu.

Mam do kupienia fajną przyczepkę namiotową sprowadzoną z holandii nie zarejestrowaną jeszcze w PL ale:właściciel osoba prywatna chce ją sprzedać umową kupna-sprzedaży .

a) przyczepka sprowadzona w 2001roku

posiada dokumenty:

:slina: faktura holenderska wystawiona na polaka który ją(przyczepkę) posiada

c) dokument RDW

d) certyfikat przyczepki

e)odprawa celna

f)opłata vat

brak dowodu rejestracyjnego.

Jak to wygląda do rejestracji u nas, proszę o jakąś światłość

Opublikowano

Rano telefon do Twojego Wydziału Komunikacji rozwieje wszelkie wątpliwości. Aktualnie pojazdy sprowadzane powinny mieć dowody rejestracyjne (z krajów gdzie takowe są).

Opublikowano
Aktualnie pojazdy sprowadzane powinny mieć dowody rejestracyjne (z krajów gdzie takowe są).

...tylko że w Holandii przyczepki o DMC do 750kg posiadają nr. rej. ciągnącego je samochodu a tablica rejestracyjna przyczepy jest koloru białego. Takie przyczepy nie posiadają tam dowodu rejestracyjnego. Może być problem z zarejestrowaniem takiej przyczepki w PL . Wszystko zależy od wiedzy ( lub niewiedzy ) urzędnika w Wydziale Komunikacji.

Pozdrawiam.

Janusz

Opublikowano

No właśnie, z kopania w sieci mam mentlik w głowie dlatego że jedni piszą że niema problemu z rejestracją, drudzy mieli problem i po cięzkich przeprawach dokonali cudu(czyt.zarejestrowali) inni twierdzą że niema szans.

Opublikowano

Mariuszjank dobra jest ta podpowiedź oby zadziałała w ,,mem" urzędzie, jutro to jest w poniedziałek zadzwonie do mojego WK i się upewnie.Jeżeli nie będzie problemu rejestracyjnego to kupię ten wynalazek.

Poinformuje oczywiście forum jak wyglądają sprawy rejestru u mnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kupiłem przyczepkę w ciemno papiery przetłumaczylem

a) fakturę

:niewiem: RDW

c) dowód indetyfikacyjny

jutro dostanę zaświadczenie z ambasady nedrlandu że przyczepa niebyła tam rejestrowana ale była w tym kraju.

Przegląd rano no i rejestracja zobaczymy efekt.

tłumaczenia trzech dok.kosztowały mnie 180zł

przegląd 92 zł

rejestracja 114 zł

razem ................................................... 386

Przyczepa zarejestrowana bez problemu, jednak wszysto zależy od życzliwości urzędnika, pani która mnie obsługiwała już niepotrzebowała kwitka z ambasady bo oni mają to w archiwum ale może go wymagać jak nie będzie uprzejma ma prawo podobno.

Więc w moim urzędzie są wymagane dokumęty do rejestracji przyczepki kempingowej lekkiej do 750kg:

a) umowa kupna lub faktura (tłumaczone)

:czacha: RDW (tłumaczone)

c)oświadczenie, wypełniam druk przy okienku( w przypadku braku dowodu rejestr. holenderskiego)

Czas rejestracji łącznie z przeglądem to dwie godziny

Od czasu kiedy rejestrowałem samochód w moim urzędzie się zmieniło bardzo dużo na plus.

Opublikowano

Jesteśmy świeżo po temacie rejestracji przyczepki angielskiej. Jeżeli macie jakieś pytania dzwońcie chętnie pomożemy.

• 6 miesięcy temu...