Maciej Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Mam pytanie, czy na stacjach montujących gaz do samochodów można dokładniej sprawdzić instalację a raczej jej szczelność w przyczepie? Bo metodą mydło - pędzelek nie wszędzie da się wejść (np za lodówkę). Pytam bo może któryś z Was ma jakieś doświadczenie w tej materii. Chyba że można w inny sposób sprawdzić szczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ML Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Ja robiłem przegląd okresowy w serwisie przyczep campingowych KNAUS we Wrocławiu. Zrobili mi tam wszelkie próby szczelności (łącznie z próba ciśnieniową) wykryli korozje na przewodzie i wymienili uszkodzoną część. Myślę, że powinieneś poszukać podobnego serwisu w okolicy i tam wypytać o przegląd okresowy instalacji gazowej (powinno się to robić min. raz w roku). Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greyg Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Mi pomogl znajomy, ktory ma zaklad instalujacy LPG. Pomiedzy butle a instalacje podlaczyl cisnieniomierz z zaworami po obu stronach. Dodatkowo mial licznik zuzycia gazu. Dla pewnosci pomiaru podlaczony byl przez ponad 12h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jk Opublikowano 17 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Proponuję podczas przeglądu okresowego w stacji kontroli pojazdów poprosić diagnostę o sprawdzenie instalacji gazowej. Diagnosta jest zobowiązany do badania szczelności instalacji gazowej przeznaczonej do zasilania silnika LPG, natomiast instalacja przeznaczona do zasilania kuchenki czy bojlera nie podlega badaniu podczas przeglądu. Stacje diagnostyczne wyposażone są w urządzenia przeznaczone do badania szczelności instalacji które z powodzeniem mogą wykryć nieszczelność w tej instalacji. Dla tego na przegląd proponuję przyjechać z zamontowaną pełną butlą gazową i poprosić diagnostę o takie dodatkowe badanie. Teoretycznie powinno ono kosztować około 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mileniusz Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 witam. mam problem właśnie ze szczelnościa gdy odkręcam gaz w kuchence czuć gaz..Akurat jutro jade na przegląd przyczepy i dzięki Wam wiem jak zrobić przegląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi