Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

staram się uruchomic bojler ciepłej wody, ale nie daje on żadnych oznak zycia. nic sie nie świeci na sterowniku, nie pobiera wody po odkręceniu kurka ciepłej wody.

Bardzo prosze o radę gdzie szukac awarii. Może ktoś naprawiał tego typu bojler i może cos pomóc.

dodam, że gaz jest, prąd też włacznie z aku, nie widać rzeźby poprzednich właścicieli, jednak terma nie włącza się.

(czy ktoś wie co jest za szklaną nakrętką - czy to filtr wody czy zawór ?)

pozdrawiam, wdzięczny będę za wszelkie opinie.

Opublikowano

Jak na mój gust nie masz zasilania w prąd 12 V.,powinna się zaświecić ta zielona kontrolka.Sprawdź czy dochodzi prąd to tej skrzyneczki sterowania z 3 kontrolkami.To szklane to nie jest szkło tylko tworzywo a za nim masz wkład filtra.Teraz pytanie ;czy pompka do wody działa?,bo to ona jest odpowiedzialna za napełnienie bojlera.Jeżeli pompka do wody działa a z kranów nie leci woda to będzie wina zapchanego wkładu filtrującego.Z tego co wyczytałem to wkład powinien być wymieniany chyba co 2-3 miesiące.Acha-w skrzynce sterującej bojlerem są bezpieczniki , sprawdź czy czasem któryś nie jest spalony.Posprawdzaj te rzeczy,jesli nie pomoże będziemy dalej sprawę rozkminiali.

Opublikowano

dzięki za odp.

Pompka wody działa, bezpieczniki w sterowniku sprawne, zimna woda ma duze ciśnienie - nie wiem czy filr jest również do zimnej, ale na pewno jej nie blokuje. Probowałem go odkręcić ale jest tak zapieczone że boję sie żeby tego nie połamac - zapewne tej części nie dokupie osobno.

Sprawdzę tak jak mówisz i zacznę od napiecia, bo zadna dioda sie nie świeci.

tylko czy podać napięcie na sterownik czy na boiler ?

Opublikowano

Prąd tylko do skrzynki sterowania,ale jest jeszcze inna możliwość-chodzi o to że sterowanie bojlerem jest u mnie zdublowane tzn. producent bojlera przewidział do sterowania tą małą skrzyneczkę z 3 kolorowymi diodami ,ale producent przyczepy dołożył dodatkowe sterowanie na głównej tablicy,gdzie są wyłączniki i zabezpieczenia oświetlenia , pompki do wody.Może u Ciebie jest taki główny panel?Natomiast w kwestii filtra to pasuje go wykręcić,użyłem do tego starego klucza plastykowego od starej polskiej pralki automatycznej. Klucz ten służył do odkręcania osadnika z pralki.Musiałem go jedynie zaokrąglić żeby pasował do tego gniazda.Chodzi o to że jeśli złapiesz na końcach tych skrzydełek to najpewniej urwiesz.spróbuj delikatnie podważyć ten gwint.Pytałem kiedyś na forum czy idzie taki wkład dokupić ,niestety nie było odpowiedzi.Rzecz pewnie do dostania ale w Anglii

Opublikowano

ok, podłączam do sterownika... idą 3 kable może trafię na właściwe :bukiet:

z odkręceniem filtra faktycznie jest kłopot i tak jak piszesz te skrzydełka się wyginają.

Bojler na zewnątrz ma kwadratowy wywietrznik - czy tam jest coś co wymaga obsługi ?

pozdr.

Opublikowano

Pod tym wywietrznikiem jest właśnie palnik i elektrozawór gazu.Teoretycznie nie ma tam po co zaglądać.Sterowanie działa w ten sposób że włączasz zasilanie-zapala się zielona kontrolka,iskrownik podaje przez kilka sekund iskrę.Jeżeli nie zapali się palnik to zaświeci się czerwona kontrolka .Wtedy trzeba wyłączyć zasilanie , odczekać chwilę i ponownie włączyć.Jeżeli piec działa to świeci się wyłącznie zielona kontrolka.Natomiast świecenie kontrolki żółtej świadczy o zbyt niskim zasilaniu,czyli wyładowany akumulator.

Opublikowano

podłaczyłem zasilanie bezpośrednio na sterownik (jest tam kostka + i - , niestety nic się nie zaświeciło :bukiet: podejrzewam, że sterownik padł :bukiet:

jest tam wtyczka wyglądająca jak stara "piątka stereo", jeśli uda się ją wypiąć zaniosę sterownik do elektornika niech go posprawdza.

więcej pomysłów nie mam. Przeglądając forum i problemy innych z bojlerami, zawsze cos sie tam świeciło i przynajmniej sterownik dawał jakieś oznaki życia.

Gdyby ktos miał jakies schematy elektroniki sterownika prosze podeślijcie.

pozdrawiam

Opublikowano

Ale sprawdź miernikiem,albo żarówką czy prąd dochodzi do tego sterownika.Ta wtyczka stereo jest do wyciągnięcia -łączy sterownik z elektrozaworem przy palniku.Mam wszystkie instrukcje urządzen w przyczepie, bojlera też -tyle tylko że nic z niej nie wynika.W temacie podłączenia zasilania jest tylko schemat przyłączenia przewodu;plus do plusa i minus do minusa hehe.Natomiast filtr to produkcja Trumy.Cholera potrzebowałem 3 lat żeby zauważyć ten napis na deklu

Opublikowano

nie idzie prąd do sterownika, ale podałem mu bezpośrednio z akumulatora i też nic :bukiet:

Jak masz możliwość to odepnij tą piątkę stereo i powiedz mi czy sterownik świeci się bez względu na to co jest z bojlerem.

Jesli sterownik zaczyna świecić nawet bez bojlera - to mam uszkodzoną elektronikę.

(masz gdzieś opisane jak ten bojler działa? Jeśli stycznik w kranie od ciepłej wody włącza napełnianie bojlera - to gdze ten impuls do niego trafia?

i skąd bojler ma ciśnienie żeby podać wodę na krany - nie ma on pompki chyba ?

pozdr.

Opublikowano

Wyciągnąłem wtyczkę i kontrolka świeci.Dobrze sprawdzałeś te bezpieczniki?Działanie bojlera jest proste jak .....to zwykła beczka,bez ciśnieniowa.Całość wody idzie z głównego zbiornika czyli przyłącza przez filtr,za filtrem jest rozgałęzienie na bojler a drugie bezpośrednio do kranów z zimną wodą.Główna pompka zasila w zimną i ciepłą wodę.Sam bojler nie ma pompki.Żeby odpalać bojler trzeba go zalać poprzez otwarcie kranu z ciepłą wodą.Jak popłynie z niego woda i przestanie bulgotać powietrze to znaczy że jest zalany ale do tego musi być czynna pompka do wody.Wydaje mi się że ta metodą pisania na forum to do grudnia nie uruchomisz przyczepy.Postaraj się zagadać do mnie na GG