Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

ponieważ okleiliśmy już jedną część przyczepy ( ściany) okleiną musięliśmy zdemontować takie plastikowe coś ( na zdjęciu poniżej- nad Adama głową takie brązowe jakby wlęśnięta kratka). O to coś opierają się poduszki. Moje pytanie- czy to coś służy tylko do opierania poduszek by nie rysowało ścian? Czy jest to też jakaś zimowa izolacja? Nie zamontowaliśmy tego z powrotem bo.... lenistwo wzięło górę. Ten plastik przyczepiony jest do ścian przyczepy na zszywki tylko w miejscach siedzisk w pionie, czyli tam, gdzie opiera się poduszki.

post-83896-imported-ff97b11a-d09d-4596-96e6-2de3f56d6cff_thumb.jpeg

Opublikowano

i sorry za nieprzyzwoitą pozę mojego śpiącego psa, ale innego zdjęcia nie miałam.

Opublikowano

Jest to według Mnie po to aby poduszki nie dotykały bezpośrednio do ściany , u Mnie też tak jest tylko nie kratki ale sklejka ( zamocowana w odległości około 3-5 cm od ściany ) i jak zauważyłem również dlatego aby był przepływ powietrza od pojemników pod spaniem ( schowków ) do wnętrza przyczepy gdyż mam w podłodze wywietrzniki.

Opublikowano

adal75, te "wkłady na jajka" :ok: służą do oddzielenia ścian od materaców. Jeśli materac będzie dotykał ściany szybko się zawilgoci (zwłaszcza zimą) i będziesz miała nieprzyjemny zapach, potem grzyb :krzykacz:

Opublikowano

Dokładnie na zdjęciu nie widać, ale o ile plastikowe i na zszywkach to najprawdopodobniej służy do zapewnienia cyrkulacji powietrza pomiędzy schowkami pod spaniem do których jest nawiewane powietrze z wentylatora przy nagrzewnicy, dzięki temu ogrzane powietrze "rozchodzi się" przy ścianach przyczepy równomiernie ją nagrzewając oraz zapobiega kondensacji pary wodnej na ścianach przyczepy. Powietrze ze schowków wydostaje się pomiędzy kratką a ścianą przyczepy. Grzegorz

Opublikowano

aaaaaaaaaaaaha No to dzięki koledzy, trzeba będzie to z powrotem zamontować. Dobrze, że nie wyrzuciłam. Rzeczywiście ja też mam wywietrzniki w podłodze i w zimie gromadzi się tam dużo wilgoci tym bardziej jak niedoświadczona osóbka nie zrobi mikrowentylacji :krzykacz: