Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie gdzieś na forum było ale nie mogę nic znaleźć,a wieć,ta regulacja od 1 do 10 w piecyku to jest tylko moc czy jest tez jakiś termostat w tych piecykach gazowych model mam 3002,ostatnio jak spałem w budce i ustawiłem na 3 to piecyk co jakiś czas sie chyba zapalał potem była cisza i tak w kółko a jak ustawiłem na 8 to żar spac się nie dało 30stopni w budce,prosze o odpowiedz bo nie wiem czy tak ma byc czy może coś z piecykiem nie tak,czujnik gazu ani razu sie nie włączył,heee

Opublikowano

to niezle ale może cieplej było na dworze a i moja budka dłuższa o jakieś 180cm :bzik:

Opublikowano

Właśnie przerabiałem instrukcje obsługi, wg której pisze że aby uzyskać temp. pokojową tj 22st należy ustawić na 3-4, a przy nadmuchu 4-5, to abstrakcja jakaś... może to jest dobre przy mrozach jakiś :bzik:

Są może do trumy jakieś bardziej zewnętrzne termostaty? Aby były poza piecykiem i nie nad nim..

Opublikowano

Witam w moim piecyku termostat pilnuje jedynie temperatuty pieca więc temperaturę należy ustawiać metodą na oko pozdrawiam Radek

Opublikowano

Termostat pokojowy- Średnią temperaturę pokojową 22 stopnie Celsjusza bez dmuchawy osiągniemy przy ustawieniu termostatu na pozycji 3-5, podczas pracy z dmuchawa zalecamy ustawienie dmuchawy na 4-8.

Tak działa termostat do S3002.

www.truma.com.pl-polecam zapoznanie sie ze strona

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja ustawiam np. na 4 jak mi jest za ciepło to daje np.3 ,a w chłodne dni to np. 6 , jak jest za zimno to np.8.

Sami musimy sobie dobrać ogrzewanie na tak zwane oko.

Wiadomo ,że przy temp na dworze 20 st nawet nie trzeba ogrzewać ,a przy 10 st jest inaczej jak przy 0 st.

Opublikowano

dokładnie jak Trafko pisze. teoretycznie jest jak z kaloryferem w domu, ale na wyczucie trzeba. termopara umieszczona zwykle jest w piecu (chociaż w starej przyczepie miałem śmiesznie w przejściu w drzwiach wejściowych) i bada temp. w tym miejscu. nie wiem jak z dokładnością, ale być może z wiekiem maleje? bez nadmuchu w krańcach przyczepy będzie chłodniej, szczególnie gdy zimno na dworze, dlatego trzeba dać troszkę większą temp. wtedy na piecu

Opublikowano

Kartrait, po prostu masz uszkodzony termostat w piecu... I teraz niezależnie, czy na 1 czy na 10 piec grzeje tak samo, czyli z maks. mocą. W trumach termostat steruje głownym palnikiem w trybie włącz - wyłącz, zaś palnik świeczki pali się cały czas.

Pzdr, Kuba

Opublikowano

Stu, nie za bardzo, jak kręcę termostatem to palnik główny zapala się albo gaśnie, na 1 zazwyczaj pali się tylko ta jak nazwałeś świeczka (chyba że jest zimno w przyczepie to na początku pali się główny palnik też, ale zaraz potem po lekkim rozgrzaniu gaśnie) Wygląda to tak jak by sama świeczka na tyle rozgrzewała piecyk że przy temp na zewnątrz około 10st w środku robi mi się 25...

A w którym miejscu jest termopara od termostatu? Ktoś może mi to na jakimś zdjęciu pokazać?