Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i kolejny problem :bzik: dziś zlokalizowałem przeciek tzn gdy otwożyłem pokrywę tam gdzie jest butla lpg i wsadziłem głowe do środka w schowku na górze zobaczyłem straszny widok,z lewej strony na rogu deska która jest sufitem schowka jest mokra i podgnita jeszcze nie bardzo ale nalot ma,szyberdachy uszczelniałem w marcu więc nie cieknie szyberkami (uszczelniłem silikonem dekarskim) okno wygląda ok ,ale mogę sie mylic ,prosze o pomoc którędy może wchodzic ta woda,w budce nie śmierdzi ani nigdzie indziej nic narazie nie znalazłem.

przeciek oczywiście jest widoczny po otwarciu klapy,sporo jest tam gdzie strzałka i coraz mniej w kierunku środka :ok:

post-83199-imported-5d526ee6-e1d2-44a4-b054-c8d6318b8034_thumb.jpg

Opublikowano

max1978, skoro uszczelniałeś w marcu szyberdachy to znaczy, że ciekło. Może wilgoć nie zdążyła jeszcze wyschnąć? Doradzam w pierwszej kolejności próbę wysuszenia przyczepy. :bzik:

Opublikowano

Raczej nie ciekło w zimę bo zaglądałem kilka razy do schowka i było sucho nie wiem czy było podgnite wcześniej,pewnie tak,ale sucho było bo macałem ręką przed kupnem i mokre nie było to na 100%,szyberki uszczelniłem bo wyglądały na takie co kilka lat nie były uszczelniane i wydało mi się,że lepiej to zrobic niż czekac na przeciek . Na zimę przykryłem ją plandeką i może dlatego było sucho??? ale od gościa jak ją kupowałem to stała pod chmurka i padało dzień wcześniej,wieć sam już nie wiem gdzie puszcza

Opublikowano

Na pewno cieknie ci z pod listwy ozdobnej lub z pod uchwytu manewrowego.

Ja normalnie nie bawiłem się w dochodzenie gdzie cieknie tylko wyczyściłem listwę i trochę ścianki nad nią .

Przykleiłem taśmę malarską ok 1 cm nad listwą i trochę ponirzej listwy .

Między taśmami zakleiłem masą uszczelniającą-klejącą i potem zerwałem taśmę .

Dzięki taśmie mam widok jak by to było fabrycznie robione i woda nie cieknie mi pod listwę.

Oczywiście woda może dostawać ci się z pod klapy od schowka.

Sprawdź uszczelkę ja uszczelkę przykleiłem ,a mimo wielkiego deszczu trochę cieknie ,ale to nie jest przyczyną gnicia schowka.

Opublikowano
uszczelniałeś bez zdejmowania listwy?

Tak ,bo u mnie listwy są mocowane za pomocą zszywek i demontaż równałby się z uszkodzeniem listwy.

Ja listwę dodatkowo wzmocniłem za pomocą wkrętów i uszczelniłem ją od góry.

Jak na razie zdaje mi to egzamin ,woda sobie spływa po listwie ,a nie pod nią.

Nie jest to widok estetyczny ,ale przyczepa to nie pałac z marmurów.

Taśma malarska daje w miarę równy kształt.

post-83306-imported-05002a1e-211e-4969-a307-ef43c31b18f2_thumb.jpg

post-83306-imported-fb008c87-f817-4310-ba04-6f9b867d6ec7_thumb.jpg

Trzeba tylko dobrze odtłuścić i trzyma bardzo mocno.Wizualnie trochę kiepsko ,ale da się zrobić bez garbów.

post-83306-imported-2c14f9cf-5e30-4434-935c-874172f3649c_thumb.jpg

Opublikowano

może i tędy leci dzieki za podpowiedz jutro sprawdze bo na dwa dni udaje mi sie wyrwać na działeczkę, :bzik:

a czym najlepiej uszczelnic te listwę?może być silikon dekarski czy coś innego?????

• 11 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Z racji że zrobiło się słonecznie zabrałem się za uszczelnienie przecieku do przedniego schowka ,jak podejrzewałem woda dostawała się przez uchwyty na przedniej ścianie służące do ręcznego manewrowania przyczepą .Woda przedostawała się do środka po przez otwory służące do mocowania tychże uchwytów,sposób ich uszczelnienia to małe podkładki gumowe , które najogólniej były za małe w stosunku do wykonanych otworów w przedniej ścianie.Wiec woda bez większych problemów wpływała do wewnątrz przedniego schowka i to między innymi było przyczyną zgnicia w nim podłogi .   Obecnie za żywicowalem  stare otwory i wykonam swoje przykręcając uchwyty na klej uszczelniający. 

IMG20210330153933.jpg

IMG20210330153925.jpg

IMG20210330151845.jpg

IMG20210330151841.jpg

Edytowane przez jackvoyager (wyświetl historię edycji)