Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Artykuł z francuskiej gazety "Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20lat. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy! Jak wy to robicie?

Opublikowano

Wiecie, ja wcale nie jestem przekonany, że we Francji czy innych krajach Europy Zachodniej jest lepiej. My mamy taki kompleks niższości, a tak naprawdę nie jesteśmy gorsi. Tylko nam się wmawia głupotę, a my niepotrzebnie w to wierzymy. Jakby wniknąć w ich kraj z powodzeniem napisalibyśmy podobny tekst.

Opublikowano
Jakby wniknąć w ich kraj z powodzeniem napisalibyśmy podobny tekst.

To prawda, co kraj to obyczaj :bzik: Każdy ma jakieś dziwne słabostki :ok:

Ale niestety jest w tym tekście sporo prawdy... ubarwionej może deko ale jest :ok:

Opublikowano
Artykuł z francuskiej gazety

Mogli by popatrzeć na swoje państwo i to co u nich "czarnuchy" wyprawiają :ok:.

Nie mówiąc o tym że praktycznie każdy kto zatrzyma się na nocleg we Francji kamperem czy przyczepą zostanie obrobiony.

No i wszędzie chcą gadać w swoim języku :bzik:. A dziadek to mi mówił że Francja to zawsze "qrwą" europy byłą :ok:.

Polska jaka jest, taka jest ale generalnie cała Europa idzie w złym kierunku...

Opublikowano

... miejsce Polska, system samowolka

cel to forsa, w tym tkwi sekret

biorę co los da, życia made in Polska

to jest moje miejsce bo kocham to miejsce ...

O.S.T.R

Opublikowano
Tylko Skandynawia reprezentuje jakis poziom , od reszty nie róznimy sie tak bardzo.

taaaa ale procz ruskich to tylko my wykrecamy wszystkie kurki i kolanka w kiblach na stacjach...no bo sie przyda nie? :bzik:

Opublikowano

W większości tak. Ale ja sobie znajduję tylko rzeczy wyrzucone lub porzucone. A z tego robię różne cuda użyteczne. takie dwa w jednym: utylizacja śmieci i wytwarzanie pożytecznych przedmiotów.

A' propos, zbieram zużyty sprzęt RTV a w zamian mogę służyć naprawionym za odpowiednią opłatą :ok: Teraz mam jakieś telewizory i laptopy z demobilu :bzik:

• 1 miesiąc temu...