Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.....

mam maly problem z pompa wodna ....zalacza sie OK....ale... i TU jest wlasnie,, to ale,, ... prawdopodobnie nie ma (przyczepa) zbiornika wodnego ... slubny przeczolgal sie pod nia cm po cm...:)... i ,,kicha,, ni ma :nono:

pompka jak wspomnialam zalacza sie OK znajduje sie z zewnatrz przyczepy pobiera wode z odrebnego zbiornika.....po dlugim oczekiwaniu w kranach pojawila sie woda (zimna)...na ciepla sie nie doczekalam....

obok pompki na zewnatrz jest urzadzenie (postaram sie wkleic zdjecie) ,,Caskade2,,wg mnie ma to zwiazek z grzaniem oraz z szybkoscia poboru wody przez pompke (ale moge sie mylic) w lewyn dolnym rogu jest gwintowana,,dziura,, gdzie ,,ucieka,, woda :-] kiedy szanowny malzonek ,,zatkal,, paluchem :ok: w kranie pojawila sie H2O....ale po chwili pompka sie wylaczala i ani wody w kranie ani nie pracowala.....kiedy puscil paluszka z owej dziurki wylewala sie woda.....i o co tutaj chodzi :czerwona: ?

RATUNKU!!!!!! :-]

post-80491-imported-bd08e8e3-8a35-4b85-bff1-c83a8e1ebd22_thumb.jpg

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

zdązyłam sie juz zorientowac ze jest to system podgrzewania wody carver caskade 2 lecz dalej mnie nurtuje "dziura"z której wylewa sie woda...co opisałam wyzej

moze ktos wie jak to działa...gdzie ta woda ma sie podgrzac :ok: skoro nie ma zbiornika na wode a pompka do wody znajduje sie na zewnątrz- do pobierania z odrębnego żródła wody.

post-80508-imported-447fdbd9-51e2-4ae6-83d5-48eff5bcb311_thumb.jpg

Opublikowano

Ta dziura służy do spuszczania wody na zimę - po prostu brakuje Wam korka....

Pzdr, Kuba

Opublikowano

w nawiazaniu do pierwszego zdjecia :

czy mam rozumiec ze działa to podgrzewanie wody na zasadzie piecyka gazowego??

odnosnie "kranika" dzis testuje ..:ok:

Opublikowano
Stu, nie tyle korka co kranika do spuszczania wody.
ja tam mam korek i wyglada na orginal

czy mam rozumiec ze działa to podgrzewanie wody na zasadzie piecyka gazowego??

cos jakby :ok: z tego co pamietam to troche trzeba poczekac az sie woda zagrzeje

zobacz czy przy nim (prawdopodobnie w lozku) nie ma zaworu odcinajacego gaz - u mnie jest

masz taki sterownik do tego z trzema lampeczkami ?

Opublikowano

Stu dobrze mówi ,oryginalnie jest tam korek a nie kranik.To jest bojler gazowo elektryczny.Poszukaj wewnątrz przyczepy malej skrzyneczki z 3 diodami, znajdź zawór odcinający gaz do bojlera.Sterowanie elektryczne i gazowe może być na głównej tablicy sterowania elektrycznego.Zalać bojler wodą i próbować odpalać go najpierw elektrycznie na 230V. i sprawdzać czy grzeje.Następnie wyłączyć i włączyć zawór gazowy i włącznik sterowania.Masz tam 3 diody-zielona oznacza że palnik działa,czerwona że palnik nie zapalił się-wtedy trzeba chwilę odczekać i włączyć od nowa.Natomiast żółta dioda oznacza że w sieci elektrycznej jest za słabe napięcie.Jedna uwaga -zasilanie pieca gazem jest na 12 V.Wniosek taki że trzeba mieć akumulator,albo zasilacz no ale wtedy nie ma sensu grzać gazem jeśli przyczepa jest podłączona do 230V.Krótko mówiąc jeśli jest przyłącz prądowy to grzejemy prądem ,natomiast w głuszy grzejemy gazem ale wtedy musi być zasilanie z akumulatora

Opublikowano

widelec, ja mam inne rozwiązanie i u mnie jest kranik spustowy , ale to całkiem inna konstrukcja , sądziłem , że w Waszych budkach jest podobnie.

Opublikowano
widelec, ja mam inne rozwiązanie i u mnie jest kranik spustowy , ale to całkiem inna konstrukcja , sądziłem , że w Waszych budkach jest podobnie.

Rysiu i tak korek pewnie bedzie im ciezko dobrac takze chyba latwiej bedzie kupic kranik - tak czy tak pomocna rada :ok:

Opublikowano

Wystarczy zmierzyć suwmiarką średnicę,pogalopować do sklepu hydraulicznego a tam dobiorą jakąś zaślepkę.Kranika bym tutaj nie polecał-za bardzo będzie wystawał i można czasem o coś zahaczyć i wytargać go z obudową.A sam piecyk jest wg. mnie rewelacyjny.Widzę że masz obok klapkę filtra wody.Fajna sprawa tylko wkładu węglowego raczej nie dostaniesz.Ja musiałem wyjąć wkład,już nie pamiętam jaka jest jego żywotność ale chyba 2-3 miesiące.Tak więc sugeruję żeby go też wyjąć.

Opublikowano
Kranika bym tutaj nie polecał-za bardzo będzie wystawał i można czasem o coś zahaczyć i wytargać go z obudową

u mnie to jest po drugiej stronie niz drzwi takze raczej tamtedy nie chodze

Widzę że masz obok klapkę filtra wody.

to ta bardziej biala klapka ?

Opublikowano

Witam i pozdrawiam wszystkich bo jestem tu nowy.

Niedawno remontowałem taki podgrzewacz więc trochę się na nim znam. TO carver cascade mk 2. Jeżeli ma dodatkowo grzałkę elektryczną to mk 2 GE. Ma on wbudowany zbiornik na wodę 9 litrów. Pod kanapą powinno być styropianowe pudło, w środku jest właśnie ten zbiornik.Tam gdzie jest ta dziurka powinien być korek spustowy z gumowym oringiem, bez niego nie będzie działał.Aby go uruchomić należy podłączyć wodę i odkręcić kran z ciepłą wodą, spowoduje to napełnienie zbiornika podgrzewacza. Gdy z ciepłego kranu zacznie lecieć woda oznacza to, że zbiornik jest pełny. Dopiero wtedy można go odpalić. Do jego działania niezbędne jest zasilanie 12V czyli akumulator no i gaz. W przyczepie powinien być panel sterujący tzn. beżowy przełącznik z trzema diodami. Po włączeniu zapala się zielona dioda i elektrozawór puszcza gaz jednocześni włącza się iskrownik i zapala gaz w palniku. Jeżeli wszystko jest sprawne to grzeje wodę jeśli nie to po kilkudziesięciu sekundach odcina gaz i zapala czerwoną diodę. Trzecia dioda

żółta to za niskie napięcie akumulatora. Jest sporo wiadomości na temat tego ustrojstwa ale na stronach angielskich np. http://www.ourwanderer.org/wan28.htm , http://www.arcsystems.biz/ , http://forums.preloved.co.uk/fuseaction-forums.showdiscussion/thread_id-8909/9618cfad.html . Jeżeli masz jakieś pytania to chętnie służę pomocą.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak -pod tą białą klapką jest wkręcany wkład filtra wody,u mnie jest tam jeszcze dodatkowe przyłącze wody i zasilania do pompki,ale tak jak pisałem dostać taki wkład raczej nie ma szans.

Opublikowano

witam Panów :)

bardzo dziękuje Wszystkim za pomocne rady zwłaszcza rychu1907 który opisał to bardzo prosto tak ze nawet taki laik jak ja zrozumiał zasade działania podgrzewania wody :]

a korek spustowy z oringiem byl wrzucony kolo zbiornika w łózku ..

Teraz wszystko pieknie działa .... woda ,lodówka ,ogrzewanie kibelek i można juz .... :bukiet:

choc w ostatniej chwili zobaczyłam ze nie ma pradu w gniazdkach...ale mysle ze to juz chyba bedzie łątwo znaleźć bo wszystko pracuje ładnie a moze jest jakis przełacznik? :hmm:

niestety sie pospieszyłam z butlą bo 11 kg nie wchodzi do schowka ...:( ale widzialam ze podobny temat byl juz ruszany w innym poscie....cos trzeba wymyslic :)

Opublikowano

kaska,

witam Panów :bukiet:
, pomiń to słowa Panów tu są koleżanki i koledzy :hmm: