Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki ku przesatodze dla innych. Dla wszystkich:

Firma Truma wprowadziła kolejny produkt do swojej oferty - SecuMotion.

Jest to reduktor z uniwersalnym systemem przyłączeniowym do butli gazowych każdego typu. Może być stosowany w przewozach specjalistycznych, przyczepach kempingowych, a także samochodach turystycznych.

Każdy, komu przyszło podróżować za granicą, wie że różnorodność kształtów i rozmiarów butli gazowych może przyprawić o zawrót głowy, a zjednoczonej Europie daleko jeszcze do pełnej integracji również i w tej dziedzinie.

Najnowsze rozwiązanie proponowane przez Trumę pozwala odetchnąć miłośnikom karawaningu z ulgą – najnowszy system gazowej regulacji Trumy, tak zwane SecuMotion (od angielskiego safe during motion – bezpieczeństwo podczas podróży) jest nie tylko zgodny ze standardami Unii Europejskiej, ale przede wszystkim pozwala na ujednolicenie systemów we wszystkich europejskich kamperach produkowanych po 2007. Sytuacja kiedy wszystko postawione było na głowie, a każdy kraj rządził się własnymi prawami zostanie raz na zawsze rozwiązania.

SecuMotion zakłada przykręcenie reduktora zawsze w jednym miejscu do ściany pojazdu i połączony z butlą gazową za pomocą węża wysokiego ciśnienia. Końcówki wężyków dostępnych w różnych długościach pasują do sześciu najczęściej spotykanych rodzajów gwintów butli gazowych. Dotychczasowe nielegalne przejścia i redukcje zastąpione zostały przez uniwersalne redukcje, które będzie można samodzielnie, szybko i wygodnie wymieniać bez obawy o ingerencję w szczelność instalacji gazowej.

Specjalne zabezpieczenia przewodów uniemożliwiają wydostanie się gazu nawet jeśli wężyk zostanie przerwany, pęknie lub ulegnie przypadkowemu uszkodzeniu. System działa na zasadach podobnych do zaworów wody w domowych pralkach automatycznych – jeśli otrzyma informację o zwiększonej ilości wydostającego się gazu natychmiast powoduje jego automatyczne odcięcie.

Opublikowano

super to opisałaś mój przyjacielu :ok:

ale czy wiesz , że ten system dotyczy tylko ciśnienia 30 mb, a większość urządzeń gazowych w domkach na kółkach ma 50 mb , proszę pomóż i pomyśl co z tym można zrobić :-] zagadka :)

Opublikowano

A Ty moja w cycepie mojej brak ogrzewania jest li tylko kuchenka i to nowa z grillem na 37mb zasilana z lekkiej butli na czysty propan poprzez szybkozłaczkę z reduktorem.

A teraz zamkneli mi wodę rano w mieście i jak myślisz co zrobiłem - odpaliłem w Dziabongu piec i idę się kąpać bo pora odpowiednia się zbliża. Jutra też nie nie będzie wody i to tyle lat po wojnie Panie. Może tez wyłączą prąd.

Opublikowano

Podstawową zaletą SM jest to że można w zgodzie z przepisami i sumieniem podróżować z odkręconą butlą gazową. Dwa zawory odcinają wypływ gazu w razie wypadku i wyrwania butli. Natomiast nie do końca rozwiązuje to problem różnych standardów butli gazowych. Moim zdaniem optymalnym jest przejście na BP Light która ma jeden standard w całej Europie (jak z dostępnością to inny temat).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

SM jest rewelacyjnym rozwiązaniem, a BP Light byłby, gdyby było więcej rozmiarów butli. W PL dostępne są tylko 11kg - a to kicha !