Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w dowodzie rejestracyjnym mam pod punktem B (-data pierwszej rejestracji pojazdu) wpisany rocznik 84 wiec mam nadzieje że pójdzie z płatka :)

Ja byłem wczoraj i mi nie poszło pomimo tego, że w pkt. B pisze 1980 :ok:

Mało tego, ten palant (czyt. diagnosta) powiedział mi, że na światło przymknął by oko, ale na brak pasów na przyczepie nie może (chodzi o te żółte prostokąty z czerwoną obwódką .. odblaskowe, co są na TIR-ach na krawędziach ustawione pionowo lub poziomo) :)

Wyjaśnił mi, że to jakiś nowy przepis i obowiązuje zestawy, których długość przekracza 8 m, a mój ma 11,2m :-]

Normalnie w łeb można se strzelić z radości mając na uwadze wiedzę naszych diagnostów :)

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Ja byłem wczoraj i mi nie poszło pomimo tego, że w pkt. B pisze 1980

Mało tego, ten palant (czyt. diagnosta) powiedział mi, że na światło przymknął by oko, ale na brak pasów na przyczepie nie może (chodzi o te żółte prostokąty z czerwoną obwódką .. odblaskowe, co są na TIR-ach na krawędziach ustawione pionowo lub poziomo)

Jaka to stacja ? Podstawowa czy Okręgowa ?

Co do światła p-mgielnego nie ma na co oko przymykać

co do tablic - skąd wie jakim długim Ty holownikem będziesz to ciągnął ?

Sama przyczepa powinna przejść badania pozytywnie , od Ciebie zależy , jako użytkownika zestawu czy będziesz miał obowiązek wyposażenia ją w tablice czy nie

Opublikowano
Podstawowa czy Okręgowa ?

okręgowa

co do tablic - skąd wie jakim długim Ty holownikem będziesz to ciągnął ?

Widzi czym przyjechałem i stwierdza fakt

Opublikowano
Widzi czym przyjechałem i stwierdza fakt

Niestety tak nie wolno , diagnosta robi badanie przyczepy , nie zestawu pojazdów , może zasugerować , że jeśli budka będzie ciągnięta przez holownik długi , i wtedy zespól przekroczy 8 m. to obowiązkiem kierowcy jest doposażenie przyczepy w tablice

Wyjątkiem jest badanie pojazdów ADR / przewozoce materiały niebezpieczne / wtedy pod uwagę bierze się cały zastaw , bo jeśli ciągnik nie będzie miał ABS to naczepa mająca ABS -y też nie będzie prawidłowo hamowała / ABS-y nie będą pracowały /

Opublikowano

Jarekkow, to, co piszesz, jest logiczne. Szkoda tylko, że najbardziej zainteresowani o tym nie wiedzą.

Nie mniej jednak dziś na innej stacji podbili przegląd bez problemu, bez "przymykania oka".

Opublikowano
Mało tego, ten palant (czyt. diagnosta) powiedział mi, że na światło przymknął by oko, ale na brak pasów na przyczepie nie może (chodzi o te żółte prostokąty z czerwoną obwódką .. odblaskowe, co są na TIR-ach na krawędziach ustawione pionowo lub poziomo)

Wyjaśnił mi, że to jakiś nowy przepis i obowiązuje zestawy, których długość przekracza 8 m, a mój ma 11,2m

W mojej przyczepie również skończył się przegląd i mam zamiar w sobotę jechać go odnowić. Kiedyś gdzieś czytałem, że takie tablice powinny mieć zestawy, jeśli się nie mylę 12m, ( jeśli nie to proszę mnie poprawić), a tu nagle ponoć nowy przepis mówiący o 8m. Jaki to przepis może go ktoś „przytoczyć”. Myślę, że jeśli takowy jest to poza Niewiadówkami to raczej pozostałe zestawy powinny mieć takie tablice, co jednak nie widziałem tego na drodze. Mój zestaw obecny to samochód 4,60 + przyczepa 5,40 = 10m i takim zestawem pojadę na przegląd w sobotę i nawet jak jest nowy przepis to tablic na przegląd nie założę, a co dalej to zobacze.

Opublikowano

ja byłem 3 dni temu na przeglądzie diagnosta nakazał włączyć wszystkie światła mam stare światła bez przeciwmgielnych i nie pytał o odblaski naklejane od przyczep ciężarowych jego interesował stan podwozia hamulca i czy światła działają prawidłowo stan ogumienia sprawdzał dokładnie i vin

Opublikowano

ROBICAR, temat był na tym forum wałkowany - przepis mówi (od kilku lat przepis) 8m.

Opublikowano

W mojej przyczepie również skończył się przegląd i mam zamiar w sobotę jechać go odnowić.

Mnie się kończy niebawem i byłem wczoraj popytać w stacji na Wieruszowskiej. Powiedziano mi abym pamiętał o tablicach bo bez tego nie przepuszczą. Powinna być też gaśnica i trójkąt.

Opublikowano
Powiedziano mi abym pamiętał o tablicach bo bez tego nie przepuszczą.

To dlaczego pod Castoramą stoją nowe homologowane przyczepy BEZ TABLIC ?

Opublikowano
Powiedziano mi abym pamiętał o tablicach bo bez tego nie przepuszczą.

To dlaczego pod Castoramą stoją nowe homologowane przyczepy BEZ TABLIC ?

Nie wiem. Może warto byłoby zadzwonić i się dowiedzieć :-] ? Ja mam tablice i szczerze mówiąc niewiele mnie to interesuje. Każdy robi jak chce. Chcesz to zakładaj - nie chcesz to nie zakładaj. Najwyżej się nie przepuścisz na przeglądzie :)

Po co znów bijemy pianę na temat, któremu poświęcono na tym forum dziesiątki (jak nie setki) wątków ? :ok: Ponadto ten wątek i tak dotyczy świateł więc skończmy.

Pozdrowionka :)

Opublikowano
Mnie się kończy niebawem i byłem wczoraj popytać w stacji na Wieruszowskiej. Powiedziano mi abym pamiętał o tablicach bo bez tego nie przepuszczą. Powinna być też gaśnica i trójkąt.

„Wieruszowskiej” powiem nie i nigdy tam nie pojadę. Mam wielu klientów, którzy bez wcześniejszego sprawdzenia samochodu pojechali na obowiązkowy przegląd i wrócili z listą drobiazgów do zrobienia. Owszem były i poważne sprawy do naprawy, ale rdza na błotniku czy też odstający na mocowaniu zderzak to już chyba lekka przesada żeby odrzucić na przeglądzie. Na Wieruszowską mam bardzo blisko, a i na Malwowej mam jeszcze bliżej, ale zawsze jadę dalej od czasu, kiedy tylko sięgam pamięcią i mam święty spokój, dlatego napisałem wcześniej, że na przegląd tablic nie założę, a co dalej to zobaczę. W zeszłym roku robiłem tam pierwszy obowiązkowy przegląd na moją sprowadzoną przyczepę i po dokładnych oględzinach nikt nawet nie wspomniał o tablicach, a ja nawet o tym nie wiedziałem. Jak w sobotę przyczepa ponownie przejdzie przegląd to zapytam, co diagności mają do powiedzenia na temat zaliczonego przeglądu i braku tablic :ok: , a jak nie przejdzie z powodu braku tablic to zapytam, dlaczego w zeszłym roku przeszła :-]

Wiem zaraz ktoś napisze, że jest to do celów bezpieczeństwa, ale jakoś jadąc za TIREM lub i nawet za zestawem kampingowym nie zwracam uwagi na tablice żeby określić, że droga np. wyprzedzania takiego pojazdu będzie dłuższa niż zwykłego krótkiego pojazdu.

Ps. No i faktycznie było 12m, a jest 8m, o czym nie wiedziałem do wczoraj.