Maciej Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 Ok Panowie, zlot zlotem a ja potrzebuję rady. Uporałem się już ze wszystkim (no prawie) wewnątrz mojej przyczepy i teraz czas pomyśleć o zewnętrznej stronie. Tam w zasadzie wszystko ok oprócz łap, które podpierają nasze domki. Otóż u mnie tylko jedna z czterech działa prawidłowo. Reszta poprosty nie opuszcza się pomimo że śruba się kręci. Zastanawiam się czy można to naprawić i czy warto, czy też lepiej stawiać przyczepę na lewarkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpolalu Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 Witaj .Postaraj się odkręcić łapy od przyczepy - to trzy śruby i zobacz co mogło się stać.Myślę ,że masz przekręcone prowadzenie do ślimaka (prawie nienaprawialne) Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomii Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 Odkręcaj i kombinuj . Łapy zawsze wygodniejsze są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 Myślę ,że masz przekręcone prowadzenie do ślimaka (prawie nienaprawialne) ,która to cześć to prowadzenie ślimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpolalu Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Witam - to taki dynks w którym obraca się śruba trapezowa opuszczająca lub podnosząca łapę ( spotkałem już nawet wykonane z tworzywa) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Bydgoszcz Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 Witam, przerabiałem ten problem w mojej poprzedniej przyczepie Beyerland. W podporach firmy Alko, które były w niej zamontowane założone były plastikowe gwintowane ślimaki odpowiedzialne za to czy podpora przyczepy opuszcza się bądź opada. Niestety z biegiem lat gwint się wytarł i podpory przestały spełniać swoją funkcję. Nie jest to wielki problem, bo praktycznie od ręki kupiłem oryginalne i już nie plastikowe lecz metalowe ślimaki u przedstawiciela firmy Alko. Jak dobrze pamietam kosztowały ok 28 zł za sztukę, a wymiana zajęła mi dosłownie chwilkę - ok.30 minut. Jeżeli będziesz kupował owe ślimaki musisz zwrócić uwage na rozmiar gwintu bo jest kilka różnych rozmiarów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Opublikowano 11 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 Dzięki wszystkim za rady . Zacznę od ich wymontowania i sprawdzę co jest grane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mas444 Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Witam. Odświeżę temat, bo przygotowując moją nowo nabytą przyczepę zauważyłem, że jedna łapa przestała działać. Najpierw nie opuszczała i nie podnosiła się do końca. Podniosłem ją ile się dało po czym opadła sama. Na śrubie został jakiś plastikowy element, który odczepił się od łapy. To pewnie prowadzenie ślimaka. Niestety nie wiem jakiego producenta są te elementy. Może podpowiecie znając markę przyczepy - Knaus Sudwind 8003 Czy całą podporę trzeba wymienić, czy tylko jakąś część? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art66x Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Witam!Jesli knaus to jestes na ramie ALKO polecam allegro http://moto.allegro.pl/item403376802_przyczepa_kempingowa_podpory_poziomujace_nogi_nowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mas444 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Dzięki ! Sorry za być może łupie pytania, ale to domena nowicjuszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARYŚ Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 witam miałem to samo w knausie i wystarczy wymienić ten urwany plasikowy element co pozostal na gwincie, ja wymieniłem na metalowy dostaniesz go w każdym sklepie z częściami do przyczep, koszt niewielki a cała noga to sporo więcej kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
botax1 Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Wczoraj dokupiłem ten ślimak w którym chodzi śruba.Koszt 39 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omen1975 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Pytanie od nowicjusza: czy przyczepę stabilizuje się podnosząc ją na 4 łapkach czy podnosi lewarkiem i tylko blokuje/zabezpiecza łapami ? Dotychczas próbowałem na samych łapkach ją podnosić , żeby wyprostować ale szło piekielnie ciężko a w końcu i tak nie dałem rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voku Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Myślałem że ci łapy wpadły do środka Poziomujemy klinami/najazdami, podkopami, kołem manewrowym czym komu wygodniej przyczepa ma stać na kołach, łapy tylko do stabilizacji. NIE podnosimy na nich cepki Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Voku (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omen1975 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Wielkie dzięki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi