Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Z góry przepraszam jeśli piszę na niewłaściwym dziale ale nie miałem jeszcze czasu "wciągnąć" się w klimat forum.

Kupiłem właśnie lodówkę Waeco CAB-40 (instrukcja http://www.mobilegas.co.uk/mobilecoolbox/gasfridgefreezerunit/waeco-combicool-40-55-instruction-manual.pdf) w której stoi takie zdanie: "Only use propane or butane gas (not natural gas or LPG)". Jak dla mnie LPG to mieszanka propan-butan i zapis wydaje mi się lekko dziwny, no i kłopotliwy bo musiałbym mieć ekstra butlę na propan lub butan.

Mógłbym poprosić o wypowiedzi na temat zasilania gazem takich lodówek? Na innych stronach internetowych wprost nawet pisze, że te lodówki mogą być zasilane LPG.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Cuthbert

Opublikowano

Witam,

znalazłam porównanie propanu i butanu oraz mieszanki obu gazów,

z tego co przeczytałam wynika, że problemem jest wartość ciśnienia (zdolność odparowania) obu substancji

- propan ma wysoką,

butan niską,

a mieszanka "nierówną";-)) zależną od składu mieszanki,

- tzn butan jest cięższy od propanui pływa sobie po dnie butli i do reduktora wraz ze zmieniającym się ciśnieniem w butli dostaje się stale podobna ilość propanu a więcej lub mniej butanu i zmienia się ciśnienie i chociaż butan ma większą wartość opałową to lepiej stosować czysty propan, czyli tak jak napisał kolega mymlon.

A z mojego doświadczenia z mieszanką propan-butan wynika, że można ją stosować ale propan spala się cały a pół butli nie chce się spalić albo pali się kiepsko(cięższy butan), bo dysze w kuchence, lodówce (a także w piecu gazowym) są przystosowane do rodzaju i ciśnienia konkretnego gazu. No i oczywiście reduktor też musi być ;-)

pozdrawiam kolegów i życzę miłego dnia, Ania

linki:

http://www.e-petrol.pl/index.php/lpg/wlasciwosci.html

http://www.muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-gazowe/propan-czy-butan,6367_2684.htm

http://www.autonagaz.com.pl/b.php?menu=4&m=4_1

:piwko:

Opublikowano

Witam :piwko: - kol Aniu troche kolezanka zle to wyjasnila waga propanu i butanu nie ma za wiele wspolnego z odparowaniem ctat " - tzn butan jest cięższy od propanui pływa sobie po dnie butli i do reduktora wraz ze zmieniającym się ciśnieniem w butli dostaje się stale podobna ilość propanu a więcej lub mniej butanu i zmienia się ciśnienie i chociaż butan ma większą wartość opałową to lepiej stosować czysty propan "

Chodzi tu chyba raczej o temperature odparowania propanu -42 stopnie i butanu -2 stopnie

Co do stwierdzenia cytat " A z mojego doświadczenia z mieszanką propan-butan wynika, że można ją stosować ale propan spala się cały a pół butli nie chce się spalić albo pali się kiepsko(cięższy butan), bo dysze w kuchence, lodówce (a także w piecu gazowym) są przystosowane do rodzaju i ciśnienia konkretnego gazu. No i oczywiście reduktor też musi być "

chodzi tu o temperature rozprezania czyli przejscia w stan gazowy a nie wage ( ciezszy butan )

Podane linki sa O.K. i to one wlasnie wyjasniaja ta sytuacje - ja od siebie dodam ze mam taki zbiornik 2500 litrow na gaz propan ( stoi w ogrodzie ) do ogrzewania domu i przeszedlem szkolenie w zakresie eksploatacji takiego zbiornika ( o tym nas na szkoleniu uczono ) butan by nie odparowal gdyby temperatura zewnetrzna byla np - 5 stopni ( trzeba by zbiornik podgrzewac ) a propan do - 42 stopni sie rozpreza i wlasnie dlatego go sie stosuje - spotkalem sie z zbiornikiem na gaz propan butan do systemow grzewczych byl podgrzewany grzalkami zeby mogl sie rozprezyc .

Jesli chodzi o przystosowaniu reduktora do konkretnego gazu to nie ma czegos takiego jak inny do gazu propan a inny do gazu butan - sa tylko reduktory na gaz plynny i ziemny oraz rozne srednice dysz sa stosowane do plynnego i ziemnego - mysle ze udalo mi sie przyblzyc tamat - wiedza z linkow to potwierdza

Opublikowano

Rzeczywiście jest tak jak piszesz, ja starałam się "łopatologicznie" dojść do sedna ;-))

sedno jest takie, że spali się jeden z gazów - propan a reszta mieszanki zostanie w butli,

dysze są różne dla każdego z gazów, to wszystko.

Dziękuję Ci andrzejdisel za dokładniejsze naświetlenie sprawy i pozdrawiam.

Opublikowano

W zasadzie pozostało jeszcze jedno do wyjaśnienia dla propanu reduktor powinień mieć ciśnienie 37 mbar, a do mieszanki propan-budat 30 mbar ponieważ wtedy zrównują sięwydajności sprzętów które odbierają gaz: kuchenka czy lodówka. To tyle w temacie sam przeszedłem na czysty propan w lekkiej butli nie zmieniając redukora godzę się na spadek wydajności kuchenki czy lodówki - ale mnie sie nie spieszy cenniejsza jest mniejsza waga tej butli!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Mam pewien problem. Zakupiłem taką samą lodówkę jak autor tematu, Waeco CAB-40. Teraz nie wiem jaki w końcu zamówić ten reduktor do gazu (w rozmowie telefonicznej byłem zapewniony, że reduktor jest w zestawie... tak, akurat, oszuści jedni...) :bzik: Z instrukcji , jeśli dobrze rozumiem, wynika mi, że może być od 28mbar do 50mbar. Chcę lodówkę podłączyć do małej butli 5kg (albo 2kg).

I teraz, czy lepiej zamówić:

Ten reduktor (50mbar)...

http://przyczepytam.com.pl/sklep/product_info.php/cPath/10_33_51_53/products_id/753?topSsid=ceefe6b21a755838e05dc352bf81a485

...i do niego taką przejściówkę:

http://przyczepytam.com.pl/sklep/product_info.php/cPath/10_33_51_53/products_id/944?topSsid=ceefe6b21a755838e05dc352bf81a485

Czy od razu taki reduktor, pasujący do małych butli, ale tylko 37mbar:

http://www.allegro.pl/item632971344_zestaw_reduktor_turystyczny_waz_gazowy.html

Nie znam się na tym... myślałem o reduktorze z regulacją ale takiego nowego ze świecą szukać (jest jedna używka na allegro) :ok:. Chcę po prostu, żeby podłączyć butlę do lodówki i żeby sobie spokojnie się płomyczek palił a lodówka działała jak należy.

Bardzo proszę o odpowiedzi, który z tych wybrać (albo link do innego, jeśli żaden z tych nie będzie dobry). Pytanie kieruję właśnie do miłośników karawaningu, bo zapewne macie w tej kwestii już obeznanie i będziecie mogli mi pomóc.

Pozdrawiam

Opublikowano

kubek Ja mam w budce 50-tke i redukcje z dużej na małą bardziej uniwersalne pasuje również do dużej butli :bzik:

post-83073-imported-9e223ebb-7649-42cf-a022-9871dfca04e0_thumb.jpg

Opublikowano

kubek, sprawdż dokładnie na lodówce pod jakim ciśnieniem może pracować, są różne wykonania (informacja powinna być podana na "tabliczce znamionowej", spotkałem na necie opisy że poza 50mbar również produkowane są na 37mbar (może to oznaczać iż nie jest bez różnicy ciśnienie gazu jakie podałeś - 28 do 50). Jeżeli kupiłeś w jakimś sklepie w Polsce to najprawdopodobniej jest to 50mbar i taki dobierz reduktor. Gdyby było 50mbar to podane produkty z TAM-SHOP są OK. Polecam to co zaproponował DANI. Jeszcze raz - sprawdź dokładnie na jakie jest ciśnienie gazu. Z tego co wiem to dysze w palnikach dobierane są w zależności od ciśnienia i rodzaju gazu. Po przjrzeniu instrukcji z pierwszego postu w temacie ciśnienie gazu podane jest w typie urządzenia po literch PB np CAB-40 PB50 (tzn.50mbar); CAB-40 PB30 (tzn.30mbar). W różnych państwach są różne dopuszczalne ciśnienia gazu pod jakim mogą pracować tego typu urządzenia. Oczywiście że może być LPG ale w fazie lotnej, samochody zasilane są fazą ciekłą. O ile będziesz zasilał lodówkę z butli gazowej ustawionej tak jak ma stać (pionowo zaworem do góry) nic się nie stanie. Posty mówiące o odparowaniu, ciężarze gazu, częściowym spalaniu sprawę rozmyły, jest to istotne ale przy obniżonych temperaturach butli (zima) - wtedy to lepszy chłodek jest na zewnątrz niż w zakupionej lodówce. Pozdrawiam Grzegorz

Opublikowano

Dziabong., zrozumiałem, źe uźywasz czystego propanu po to, źeby wypalał się do końca i źeby nie wozić zbędnrgo balastu w postaci butanu. Czy butlę 5 kg mogę napełnić czystym propanem? I gdzie w Wawie lub okolicy?

Opublikowano

Jarekkow, ja pytam o butlę 5 kg, bo na taką mam schowek. BP niestety takich małych butli nie ma, a "obcych" nie napełnia. Pytanie o punkt napełniania nadal jest aktualne.

Opublikowano
Jarekkow, ja pytam o butlę 5 kg, bo na taką mam schowek. BP niestety takich małych butli nie ma, a "obcych" nie napełnia. Pytanie o punkt napełniania nadal jest aktualne.

Lekką butlę ale małą widziałem w Finlandii. Mam 2 duże butle i wymieniam na BP.

Opublikowano

Dziabong., czyli nie mam szans na lekką butlę 5 kg z propanem. Nie mam też szans na wstawienie dużej butli bo mam zbyt mało miejsca. Gdzie Ty upychasz te dwie duże butle w niewiadówce? :bzik:

Opublikowano

W niewiadówce jeszcze nie upycham, ona czeka dopiero na remont, tam w małym schowku się nie mieszczą. Zamierzam kupić nowy duży schowek. Te butle o których piszę jeżdżą w kamperze który jest holownikiem dla przyczepki. Małe lekkie butle są dostępne w Skandynawii, ale gdzieś przeczytałem że można je u nas napełniać w rozlewniach gazu i niekoniecznie samym propanem.