Skocz do zawartości

Baza dobrych pomysłów. Czym zastąpić? Co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ Karawaning, jeśli chce się kupić potrzebną i dedykowaną konkretnie do niego rzecz jest dość drogim "sportem", pomyślałem sobie, że na pewno każdy z nas ma jakieś własne, czasem może szalone, ale dobre "patenty".

Pomysły, do których zrealizowania nie była potrzebna góra pieniędzy, ale troszkę narzędzi i własne chęci oraz troszkę podstaw zdolności manualnych.

Dla tego też zakładam ten temat.

Ja dzisiaj chciałem się z Wami podzielić moim pomysło-wymysłem (chociaż jeszcze kilka mam w trakcie realizacji) mającym na celu utrzymanie w jako takiej przyzwoitości kabli zasilających - prądowych.

Ponieważ wszyscy wiemy, że w naszym hobby bardzo ważna jest waga i zajmowane przez przedmiot miejsce, stworzyłem ot takie 3 cuda.

czas wykonania: ~2 godz.

koszt wykonania: ~26-29zł

materiał potrzebny:

- 1 rurka aluminiowa 1m

- 2 x sztanga aluminiowa 1m

- 6 śrub

- 6 nakrętek samozaciskowych

Z wyżej wymienionych materiałów otrzymujemy 3 szt płotko-nawijaczy do kabli lub też drabinek dla kwiatów pnących :ok:

Wymiarów celowo nie podaję, bo każdy może chcieć wykonać to wg. własnych potrzeb.

Poniżej zdjęcia gotowego produktu końcowego (na zdjęciach widoczne są nawinięte kable długości 20 i 50 metrów)

DODAM TYLKO, ŻE UMIESZCZAJĄC TUTAJ SWÓJ POMYSŁ, WYRAŻAMY ZGODĘ NA JEGO POWIELANIE I ULEPSZANIE PRZEZ INNYCH

post-74228-imported-c8bc67ae-bbe7-4ff0-b8fd-3677f85c81de_thumb.jpg

post-74228-imported-faa5cd81-3949-45e2-82be-78e5c6e64355_thumb.jpg

post-74228-imported-b6851868-73a7-467b-bf97-78124c31943b_thumb.jpg

post-74228-imported-6e31932d-40a6-45d1-8023-dd08a010dd84_thumb.jpg

post-74228-imported-4f78f9fa-bebc-42b5-a916-f27e4220e490_thumb.jpg

Opublikowano

KONZIO,

dodaj jeszcze po obu stronach po przekątnej rączki i masz super szybką nawiajarkę.

Coś podobnego tyle że mniejszego stosują do nawijania sznurka przy latawcach

Opublikowano

fajny patent,chyba skożystam, jeśli prawa autorskie pozwalają :ok:

Opublikowano

KONZIO, podpowiem ,że do płotko-nawijaczy można za pare groszy dokupić takie czarne zaślepki do profili zamkniętych.Będzie wyglądało bardziej estetycznie :ok:

Opublikowano

Witam.

Ja tu nie będę czegoś wymyślał tylko zasugeruje ,aby nie zawsze kupować gdzie popadnie. :ok:

W elcampie jest sobie taki reduktor wody .

http://elcamp.movera.com/?navID=53&pID=15908&tpl=details&lang=6&PHPSESSID=f4807a8bd229321dd59d953f9cfd3602

Cena 78 zł

W pierwszym lepszym wodno-kan taki sam ,a nawet lepszy za 49zł + manometr za 11zł daje nam reduktor z manometrem za 60 zł. :ok:

Opublikowano

Może mój pomysł komuś pomoże. Chodzi o przyłącze wody takie : http://sklep.kena.pl/product_info.php?cPath=75_79&products_id=251

lub takie http://moto.allegro.pl/item581744646_podlaczenie_wody_miejskiej_zawor_plywak_kena.html

Mnie takie przyłącze kosztowało 15 zł. Wykorzystałem do tego zbiornik wody będący na wyposażeniu przyczepki. W sklepie z atrykułami wyposażenia łazienek kupiłem plastikową spłóczkę do wc, pływak z zaworkiem do którego podłącza się wodę do wc. W zbiorniku przyczepki wyciąłem otwór tak żeby zamontować pływak, drążek na którym osadzony jest pływak skróciłem tak, że wszedł do zbiorniczka i cała filozofia. Zbiornik w przyczepce jest normalnie wykorzystywany, natomiast jeżeli mam możliwość podłączenia się do sieci wodociągowej to podpinam wąż i wodę mam na bieżąca. Urządzenie działa mi od dwóch lat i nie było z tym żadnego problemu, natomiast róznica w cenie między oryginałem a moją podróbką jest znacząca. Może kogoś mój pomysł zainteresuje. Pozdrawiam Piotr W. :hmm:

Opublikowano

Witam !

Mnie to interesuje jedna rzecz w tym całym wynalazku do podłączenia bieżącej wody - czy często czyścicie wnętrze, czy osadza się kamień itp. Jak zaglądam czasami do swojej spłuczki, która lubi się psuć to jest tam brązowo od osadów, a przecież mowa jest o tej samej bieżącej wodzie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zbiornik z takim przyłączem należy czyścić tak samo jak zbiornik bez przyłącza. Chcąc korzystać z wody w przyczepce wlewamy przecież do zbiornika wodę pochodzącą z sieci :hmm:

Opublikowano

Powrócę do pomysłu Konzia :) Gratuluje pomysłu i wykonania :ok: fajny ten nawijacz sobie zrobiłeś i do grubszych kabli lub większych ilości jest super Ja taki jak na poniższych zdjęciach kupiłem za jakieś grosze w jakimś markecie jest super tylko nie tak pojemny jak samoróbek Konzia Niestety nie pamiętam już gdzie i za ile :hmm: (chyba coś ok 10zł)

post-74658-imported-ff46a25c-20e4-4bfc-a470-5325746995f1_thumb.jpg

nawinięte jest 25m kabla

post-74658-imported-2684d267-e0f7-4a65-833d-544c220f2e84_thumb.jpg

Opublikowano

kit, Dzięki Kit-ku za gratulacje.

Muszę Ci się przyznać, że właśnie takie "ustrojstwo" jak Ty masz, było motorem moich działań. Wypatrzyłem coś takiego w markecie, niestety nie posiadało ceny i było jedynym egzemplarzem, po kilku minutowym ganianiu jak "kot z pęcherzem", celem znalezienia kogoś z obsługi sklepu, żeby mi ustalił, czy mogę to kupić - odpuściłem.

Odpuściłem, ale zostałem ZAINSPIROWANY!!!!!!

I tak mnie tompnęło, że za dwa dni miałem płotko nawijacze własnej produkcji (i teraz niech się w nos ugryzie obsługa sklepu, co to jej nie mogłem znaleźć).

Pozdrawiam syćkich, a ten pomysł pwtwsw, to ja sobie też chyba z czasem ściągnę.

Opublikowano
Niestety nie pamiętam już gdzie i za ile :serducha: (chyba coś ok 10zł)

ja takie cudo kupiłem w makro za 3.66zł- widziałem również w castoramie...

Opublikowano

ja takie cudo kupiłem w makro za 3.66zł- widziałem również w castoramie...

Ten sam sklep i ta sama cena :piwko:. Jest u mnie na wyposażeniu już od roku :piwko:.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Może mój pomysł komuś pomoże. Chodzi o przyłącze wody takie : http://sklep.kena.pl/product_info.php?cPath=75_79&products_id=251

lub takie http://moto.allegro.pl/item581744646_podlaczenie_wody_miejskiej_zawor_plywak_kena.html

Mnie takie przyłącze kosztowało 15 zł. Wykorzystałem do tego zbiornik wody będący na wyposażeniu przyczepki. W sklepie z atrykułami wyposażenia łazienek kupiłem plastikową spłóczkę do wc, pływak z zaworkiem do którego podłącza się wodę do wc. W zbiorniku przyczepki wyciąłem otwór tak żeby zamontować pływak, drążek na którym osadzony jest pływak skróciłem tak, że wszedł do zbiorniczka i cała filozofia. Zbiornik w przyczepce jest normalnie wykorzystywany, natomiast jeżeli mam możliwość podłączenia się do sieci wodociągowej to podpinam wąż i wodę mam na bieżąca. Urządzenie działa mi od dwóch lat i nie było z tym żadnego problemu, natomiast róznica w cenie między oryginałem a moją podróbką jest znacząca. Może kogoś mój pomysł zainteresuje. Pozdrawiam Piotr W. :jump:

O, tego włąśnie potrzebuje.

Chce zrobic stale przylacze wody uzywajac zbiornika w przyczepie. Mam pytanko, moze możesz pomóc:

1. Czy to przylącze ktore kupiles ma taki sam system zamocowania w ścianie przyczepy? Jeśli nie, to jak je zamontowales? Czy na istniejacym otworze jakos, czy nowy otwór w przyczepie i osobny wąz od reduktora do zbiornika?

2. Wg mnie stosując spluczkę do wc, nie jest konieczne zastosowanie reduktora, bo przeciez w domu tez sa 4 bary w instalacji i spuczka daje rade zamknac zawor. Czy reduktor służy tylko do tego żeby bylo jak przyłączyć węże, ale nie jest w tym wypadku jego celem redukcja ciśnienia. Dobrze rozumiem?

Dzieki za pomoc.

Aha, mozesz zdradzic gdzie kupiles swoj reduktorek?

Pozdr,

Rysiu

Opublikowano

Ponieważ temat został odświeżony, podrzucę jeszcze jeden pomysł.

Mianowicie, sporo osób boryka się chyba z kłopotem jak rozwiązać problem mocowania anteny TV na budce, otóż ja, wymyśliłem tego typu rozwiązanie.

Antena przymocowana do budki: za pomocą uchwytów (wciskanych) PCV do rurek PCV.

Sztyca: rurka PCV pasująca do w/w uchwytów, z przykręconą na śrubę (śruba po przykręceniu zalana żywicą epoksydową) anteną typu korona. W rurce, wywiercony 1 otworek na jej boku, przy końcu (pod anteną) celem wprowadzenia kabla od anteny.

Kabel wyprowadzony, otworem będącym standardowo w rurze.

Kabel biegnie sobie po boku przyczepy do gniazda prądowego, tam wywierciłem otworek i zamontowałem wejście antenowe, kabel zarobiony z wtyczką antenową (pozwala to na bezproblemowe podpinanie i odpinanie anteny).

W środku od wejścia antenowego pociągnięty kawałek (około 0,5m) kabel antenowy do gniazdka antenowego (domowego). Do tego wszystkiego podpinamy odbiornik i śmiga, jak ta lala.

Czas wykonania ~ 2,5 godz.

Materiały użyte:

- antena korona z podstawą plastykową ze wzmacniaczem (wzmacniacz przeniesiony na kabel do środka budki, biegnący bezpośrednio na odbiornik, pomiędzy gniazdkiem ant. domowym) i kablem;

- rurka PCV;

- śruba do przymocowania anteny do rurki;

- trochę żywicy;

- 2 (ale można więcej) uchwyty do w/w rury, plastykowe (rurę się w nie wciska) przykręcone na śruby;

- odrobinę silikonu do uszczelnienia pod uchwytami;

- wtyki antenowe (na kabel biegnący od anteny oraz do gniazda prądowego - wchodzą jeden w drugi) oraz gniazdko domowe antenowe;

- kawałek kabla antenowego do połączenia wejścia antenowego z gniazdkiem;

Koszt całkowity licząc, że część rzeczy znajdziemy w domowych zapasach około 30 - 45zł, nie licząc oczywiście kosztu zakupu anteny (około 90zł).

To rozwiązanie, które podałem ja zastosowałem do anteny typu korona, ale myślę, że spokojnie można to także zastosować, we wszystkich innych rodzajach anten, modyfikując tylko nie pasujące nam elementy.

Tak tylko gwoli ścisłości, ta taśma klejąca widoczna na zdjęciu nie jest tam celowym wyposażeniem, mającym jakiekolwiek zadanie.

Przykleiłem ją tak, bo nią miałem sklejony na czas transportu, kabel antenowy i tak zwyczajnie o niej zapomniałem, stąd znalazła się na fotkach.

post-107557-imported-52895d41-8e03-4fec-b010-a37e3a6f8733_thumb.jpg

Opublikowano

Pomysł na tani autoalarm w przyczepie opisałem tutaj , więc nie będę zapychał forum dublami, zresztą jest tam mnóstwo dobrych porad i pomysłów dot. ogólnie zabezpieczenia budek, więc może warto zajrzeć.