Skocz do zawartości

pytanko odnośnie wagi na hak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko czy przydatnym gadzetem jest waga nakładana na hak w celu wyważenia budki przed drogą?z tego co znalazłem do tąj pory to znalazłem taką za 120zł i nie wiem czy warto tyle na nią wydawać,czy może są jakieś prostrze sposoby dobrego wyważenia budki przed droga.Mój wilczek ma na zewnatrz 560cm plus dyszel wiec chyba taka waga była by przydatna,prosze o poradę pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja korzystam z wagi łazienkowej. Stawiam kółko podporowe na niej i wiem, jakie będzie obciążenie na haku. Niby można kupić specjalną wagę, ale ja osobiście nie widzę powodu kupowania takiego urządzenia dla wykorzystania go 5 - 6 razy w roku. A i tak nie chodzi o pojedyncze gramy.

Opublikowano

Gadżet jak najbardziej przydatny ale większość z nas stosuje praktyke którą opisał już Michalc3 :) efekt ten sam a kosztów nie ma :)

Opublikowano

Więc i ja dołączę do was ,a tę kaskę można przeznaczyć na inny cel,heee :)

Opublikowano

Są tańsze wagi do dyszla. Waga łazienkowa jest dobra przed wyjazdem, ale czy przy każdej zmianie miejsca pobytu i zapakowaniu przyczepy, wagę łazienkową wozicie ze sobą?

Opublikowano
Waga łazienkowa jest dobra przed wyjazdem, ale czy przy każdej zmianie miejsca pobytu i zapakowaniu przyczepy, wagę łazienkową wozicie ze sobą?
Po prostu przy zmianie miejsca pobytu wszystko wraca na pierwotne miejsce (z przed wyjazdu) i po problemie. Zresztą waga łazienkowa to koszt nawet 20zł (to nie apteka) miejsca zajmuje niewiele a za 100 to można :) czy też inne :) zakupić :)
Opublikowano

Ja właśnie zawsze miałem w przyczepce wagę łazienkową do ważenia nacisku na hak, lekkie to i małe przecież :)

Opublikowano

Ja szukałem i kupiłem wagę na dyszel za 30 zł (oczywiście używana)

Opublikowano

A ja przy okazji mam takie pytanie: jaki powinien być optymalny nacisk na hak auta, żeby przyczepa dobrze się prowadziła? (przyczepa 6m 1100kg, auto 1900kg)

Pzdr, Kuba

Opublikowano
A ja przy okazji mam takie pytanie: jaki powinien być optymalny nacisk na hak auta, żeby przyczepa dobrze się prowadziła
Nie większy niż dopuszczalny przez producenta haka tj. w większości haków 70kg.
Opublikowano

W mniejszych autach ten nacisk też często wynosi max 50kg.

Jest też często określony minimalny nacisk na hak, u mnie np jest to min 4% rzeczywistej wagi przyczepy.

Opublikowano

Ja zakupilem cos takiego

www.togo.com.pl/wagi/main.php?co=showdir&id=97

Przyda sie do dyszla i do wazenia butli gazowej.

Opublikowano

wg mnie dyzo tez zalezy od tego jak masz zapakowany samochód, inaczej przecież się będzie prowadziła tak samo wyważona przyczepa w samochodzie z 2 osobami a inaczej z 4 i pełnym bagażnikiem

Opublikowano

Wyważanie przyczepy to dla mnie spory problem,W przednim bagażniku mam z cięższych rzeczy butlę gazową 11 kg.Z boku przyczepy mam pojemnik z baterią.Z prawej strony przyczepy dla równowagi(pod łóżkiem) upchałem przedsionek ok.40 kg.Ten cały ciężar dociąża niestety dyszel a przyczepa jest tak zabudowana że nie ma z tyłu przy osi miejsca na zapakowanie czegoś dla równowagi.Nie ważyłem nacisku na hak,raczę sobie z jego podnoszeniem ręcznie ale obawiam się że to wartość krańcowa czyli 85 kg bo tyle ma udźwigu mój hak