Skocz do zawartości

Problem z Truma Ultraheat


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z ogrzewaniem przyczepy za pomocą 230v. Piec truma ultraheat . Generalnie w tych piecach są dwa włączniki . Jeden -główny przełącznik  (czerwone światełko na stacji  z bezpiecznikami umieszczony w szafce) drugi to pokrętło gdzie wybiera się moc grzałek ( 2000, 1000, 500) i wewnętrzne gdzie ustawia się moc od 1-9. Standardowo powinno być tak ze włączamy  główny włącznik w szafce a następnie ustawiamy moc grzałki oraz moc grzania. Bez włączenia  włącznikiem głównym nie ma możliwości uruchomienia pieca.

U mnie problem polega na tym że piec zaczyna grzać już po włączeniu włącznika głównego w szafce przy pokrętle ustawionym w pozycji wyłączonej. Problemem nie jest panel z pokrętłem , gdyż piec działa nawet kiedy odpiąłem to pokrętło.

Przewód zasilający idzie z szafki z włącznikiem głównym do pudełeczka umieszczonego z tyłu pieca. W tym pudełku znajduje się płytka z elektroniką.  wychodzi z niej cieniutki przewód idący do sterowania czyli pokrętła z mocami grzałek .

Miał ktoś taki problem?

 Z góry dzięki z pomoc

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Udalo sie rozwiazac problem??

U mnie jest tak samo... :)

W dniu 15.07.2020 o 17:27, grubser napisał:

Witam

Mam problem z ogrzewaniem przyczepy za pomocą 230v. Piec truma ultraheat . Generalnie w tych piecach są dwa włączniki . Jeden -główny przełącznik  (czerwone światełko na stacji  z bezpiecznikami umieszczony w szafce) drugi to pokrętło gdzie wybiera się moc grzałek ( 2000, 1000, 500) i wewnętrzne gdzie ustawia się moc od 1-9. Standardowo powinno być tak ze włączamy  główny włącznik w szafce a następnie ustawiamy moc grzałki oraz moc grzania. Bez włączenia  włącznikiem głównym nie ma możliwości uruchomienia pieca.

U mnie problem polega na tym że piec zaczyna grzać już po włączeniu włącznika głównego w szafce przy pokrętle ustawionym w pozycji wyłączonej. Problemem nie jest panel z pokrętłem , gdyż piec działa nawet kiedy odpiąłem to pokrętło.

Przewód zasilający idzie z szafki z włącznikiem głównym do pudełeczka umieszczonego z tyłu pieca. W tym pudełku znajduje się płytka z elektroniką.  wychodzi z niej cieniutki przewód idący do sterowania czyli pokrętła z mocami grzałek .

Miał ktoś taki problem?

 Z góry dzięki z pomoc

 

Udalo się rozwiazac?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Witamy

    Witamy na największym polskim forum karawaningowym. Zaloguj się by wziąć udział w dyskusji.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.