Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Ze względu na małą ilość czasu (bierzmowanie, konkursy, przygotowanie się do egzaminu i ogólnie nauka i nauka) nie pisałem nic na forum, ani nie robiłem nic nowego w kierunku mojej pasji tj. programowanie ... Poszedłem o krok dalej i wziąłem się za CSS. Jedna strona idzie na konkurs informatyczny, mianowicie : KLIK . Co sądzicie ? Po egzaminach mam zamiar zająć się tworzeniem stron WWW wraz z znajomym - grafikiem. Planujemy współprace i dlatego taki temat. Czy w takim przypadku trzeba mieć własną działalność czy można jakoś ten fakt ominąć ? Chcemy robić stronki dla siebie, zajmować się nimi, a po jakimś czasie sprzedawać. W takim przypadku chyba nie jest potrzebna działalność, wkońcu stronki robi się dla przyjemności, a nie dla sprzedaży (niby teoretycznie). Moje inne stronki to np. : www.mojeprobyy.yoyo.pl czy np. www.hpk.yoyo.pl :mod:

Napiszcie co sądzicie .

P.S.

Stronki są jeszcze z moją grafiką, bez udziału kolegi. Robi on na prawdę super grafikę, wię c efekt końcowy jest 100 razy lepszy. Portfolio do jego prac narazie niestety nie mam.

Pozdrawiam,

Łukasz1221

Opublikowano

Lukasz1221, dopóki będziesz robił stronki dla siebie działalność gospodarcza nie potrzebna, w momencie gdy za to będziesz chciał popierać kasę podlegasz opodatkowaniu i w tym momencie potrzeba założenia działalności.

Opublikowano

Czy np. zrobienie stronki dla siebie i sprzedanie jej po jakims czasie (niekomercyjnem stronki) na aukcji internetowej nie jest podlegane do zakładania działalności gospodarczej ?

Opublikowano

Witam !

Sprzedanie czegokolwiek i gdziekolwiek, wcale nie prowadząc działalności gospodarczej podlega zawsze opodatkowaniu. Większość o tym zapomina. Pobranie jakiejkolwiek zapłaty jest opodatkowane, a żeby było śmieszne, to darowanie też jest opodatkowane.

Pozdrawiam

Opublikowano

Chcąc na tym zarabiać i sprzedawać - będziesz musiał mieć działalność .

Zdecydowana większość Twoich odbiorców zażąda rachunek za wykonaną usługę .

Jest spora konkurencja w tym temacie . Musisz być naprawdę dobry i ........

Samo zrobienie strony do niczego nie prowadzi . Musisz pod nią podpiąć domenę , umieścić w wyszukiwarkach , no i osadzić na serwerze czyli wykonać pracę kompleksowo .

Zazwyczaj ktoś kto robi stronę sprawuje nad nią hosting czyli zarządzanie .

Musisz to wszystko brać pod uwagę

A tak na marginesie czy nie chodziło Ci o system CMS ???????

a CSS

Opublikowano

Od strony formalnoprawnej dopóki mowmy o sprzedaży okazyjnej nie trzeba DG- rachunek można wystawić jako osoba fizyczna (analogicznie jak z tytułu umowy o dzieło)- problem w tym że wtedy kupujący (płatnik VAT) nie może sobie wrzucić tego w koszty. Można też tworzyć na umowę o dzieło (gdy robisz pod konkretne zamówienie, a nie najpierw tworzysz coś potem szukasz kupca). Jest jeszcze kwestia niepełnoletności- nie jest to przeszkodą, ale związane są z tym pewne niuanse- znajdziesz szczegółowe informacje. W kwestiach podatkowych też jest mnóstwo inf. w Internecie, przy czym mówimy tu raczej o o sytuacji, gdzie nie przekracza się kwoty wolnej od podatku. No i tak jak pisali poprzednicy- musisz być dobry, bo konkurencja jest spora. Ale powodzenia :mod:

Opublikowano
Co sądzicie ? Po egzaminach mam zamiar zająć się tworzeniem stron WWW wraz z znajomym - grafikiem. Planujemy współprace i dlatego taki temat. Czy w takim przypadku trzeba mieć własną działalność czy można jakoś ten fakt ominąć ? Chcemy robić stronki dla siebie, zajmować się nimi, a po jakimś czasie sprzedawać. W takim przypadku chyba nie jest potrzebna działalność, wkońcu stronki robi się dla przyjemności, a nie dla sprzedaży (niby teoretycznie). Moje inne stronki to np. : www.mojeprobyy.yoyo.pl czy np. www.hpk.yoyo.pl

Napiszcie co sądzicie .

Ja obawiam się że będziesz musiał zgłosić działalność jeżeli kilkakrotnie sprzedasz stronkę. Teraz transakcje internetowe sprawdzają .Opowiadał mi znajomy jak sprzedawał na allegro kolekcję swoich używanych książek(pojedynczo) i po pewnym czasie zapukała policja skarbowa . Uznano to za działalność ,dostał pokaźną karę i oczywiście podatek od wszystkich transakcji (dobrze ze VAT –u na książki wtedy nie było)A definicja działalności gospodarczej to :”Działalność gospodarcza to działalność zarobkowa wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły”. Tak więc kilka sprzedaży na allegro może być podciągniętych przez odpowiedni urząd pod działalność gospodarczą.

A co do okazyjnej sprzedaży to podlega pod PCC. Tam są wyjątki i nie wszystko jest opodatkowane .Jednym z nich jest że za rzeczy(nie wiem jak się to ma do strony www) o wartości do 1000 zł nie płaci się podatku ale za to jest wymagany obowiązek złożenia deklaracji PCC nawet jak podatek nie istnieje. Przerabiałem to wszystko przy zakupie przyczepy i oczywiście musiałem zapłacić :mod:

Opublikowano

Urzędy Skarbowe zaczynają sobie powoli radzić z Internetem, już raczej nie wołają o DG na wszystko. Mnóstwo ludzi w taki czy inny sposób zarabia w siecii, odprowadzając od tego podatek bez DG.

Opublikowano

Jeszcze jedno Lukasz1221. .Nie zniechęcaj się mimo różnych trudności. Szukaj dobrego rozwiązania. Uwagi jakie dostajesz powinieneś wykorzystać żeby stać się w swoim pomyśle dobry .Powodzenia! :mod:

Opublikowano

Dziękuje za wszystkie opinie :) Wziąłem sobie to do serca i oczywiście będę próbował dalej... :mod: Słowa krytyki również przydają się :ok: Z czasem jest kiepsko, ale po 25 kwietnia wszystko się zmieni :) Zaczne współpracę z kolegą i strona od części graficznej będzie o niebo lepsza :) Narazie po prostu ćwiczę :) Co do podatku to jak to jest z teoretycznym zrobieniem stronki dla siebie i np. po jakimś czasie sprzedanie jej, dajmy na to za 50 zł, na serwisie aukcyjnym . Czy serwis aukcyjny pobierając opłate ode mnie po zakonczeniu aukcji w wysokości iluś tam % (nie pamietam dokładnie) nie "odprowadza za mnie podatku" ? Może to pytanie wyda się dla niektórych dziwne, ale w sferze podatku i innego tego typu rzeczy w PL nie znam się kompletnie.

Pozdrawiam !

P.S.

zundapp600 dobrze napisałem :) Chodzi o CSS :) Css to rodzaj standardu sieciowego tak jak np. XHTML. Postarałem się używać CSS w wersjii najnowszej, czyli 2.1 wg. najnowszych standardów sieci i widocznie od strony kodu strona jest w 100 % dobra, o czym świadczy zgodność (można sprawdzic klikając na dole stroni w ten znaczek z napisem CSS) ;)

Opublikowano
onki dla siebie i np. po jakimś czasie sprzedanie jej, dajmy na to za 50 zł, na serwisie aukcyjnym . Czy serwis aukcyjny pobierając opłate ode mnie po zakonczeniu aukcji w wysokości iluś tam % (nie pamietam dokładnie) nie "odprowadza za mnie podatku" ?

Nie. Pozatym regulamin Allegro wymaga pełnoletności (praktyka jaka jest taka jest, tu mówimy o teorii :-D)

Opublikowano

No przepraszam, ale na Alledrogo mam wszystko legalnie :mod: Konto jest założone na tatę, tata o wszystkim wie, na niego przyszedł klucz rejestrujący, a On po prostu mnie upoważnił do tego, żeby kupywał i sprzedawał rzeczy poprzez jego konto . Czy jest w tym jakaś niejasność ? Chyba nie :ok:

Opublikowano

Niby nie tylko jak coś to tata beknie prawnie...wszystko co jest sprzedawane czy to usługi czy rzeczy,rękodzieła itp,itd jest opodatkowane i trzeba mieć tego świadomość...