Janek 66 Posted July 4, 2020 Witam , ostatnio nabyłem kampera i mam problem może ja coś zle robię nie mam pojęcia , chodzi o lodówkę która działa tylko na gaz , zasilanie napięciem z elektrobloku nie dociera , to znaczy lodówka jest podłączona do elektrobloku do gniazda nr.2 ale tam nie ma napięcia , pomóżcie o co chodzi ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PolariS Posted July 4, 2020 Tzn chodzi Ci że nie pracuje na zasilaniu z alternatora podczas pracy silnika pojazdu (12V) czy jak podpinasz do słupka 230V to nie działa lodówka? Prawy bezpiecznik (opisany jako 11) sprawny? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janek 66 Posted July 5, 2020 Bezpieczniki sprawne , elektroblock po serwisie u zachodnich sąsiadów , W dwójce gniazdo trzy pinowe, wchodzą od lodówki kabel brązowy + niebieski - i żółty sterowanie sygnał z alternatora .Ale sprawdzając multimetrem w tym gniazdku (2) nie ma napięcia , czy może napięcie pojawia się tylko przy uruchomianym silniku? Tzn lodóweczka nie działa na 12V jak silnik auta nie pracuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ed Posted July 5, 2020 Jeżeli lodówka ma "chodzić" na 12 V to tylko przy włączonym silniku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janek 66 Posted July 5, 2020 OK, rozumiem dzięki . Quote Share this post Link to post Share on other sites
PolariS Posted July 5, 2020 (edited) Według schematu po podaniu sygnału z alternatora (D+) na gniazdo BLOCK 2 pin 3 spowoduje załączenie przekaźników kuchelshr. relais (przekaźnik lodówki) i podanie napięcia na pin 1 i 4 (+) z akumulatora startowego pojazdu (w rzeczywistości z alternatora) na gnieździe BLOCK 1 Edited July 5, 2020 by PolariS (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf63 Posted October 2, 2020 Duża prośba o odczytanie oznaczeń na 8-nóżkowym układzie scalonym znajdującym się na płytce LAS 1216F(część pierwotna zasilacza sieciowego w/w EBL), przepraszam że podpinam się pod temat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf63 Posted October 2, 2020 na pierwszym zdjęciu u góry zaznaczyłem spalony układ scalony(potrzebuję jego oznaczenie) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suzu4x4 Posted October 5, 2020 mam zapasowy energoblock EBL 119, z zewnątrz wygląda tak samo ale w środku zupełnie inaczej więc niestety nie pomogę Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf63 Posted October 14, 2020 dzięki za fatygę, Twój blok niestety różni się od mojego ale ciągle mam nadzieję, że znajdzie się taki sam życzliwy gość jak Ty. Pozdrawiam Rafał Quote Share this post Link to post Share on other sites
robowoj Posted December 31, 2020 Witam, nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny. To typowe usterki tych elektrobloków, zapewniam,, że układ scalony to tylko skutek poważniejszej usterki. Wymiana układu to tylko niewielka część usterki. Zajmuję się naprawą elektroniki kamperów (szczególnie elektrobloków). Koszt naprawy tego typu to około 250 zł. Moja siedziba to Biskupice koło Pobiedzisk. Jeśli jest Pan zainteresowany naprawą, proszę o kontakt: wojtek.fran@o2.pl. Pozdrawiam, Wojciech Franczuk Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf63 Posted Thursday at 09:38 AM Panie Wojtku wysłałem maila i czekam na kontakt. Quote Share this post Link to post Share on other sites