Skocz do zawartości

Szukam przyczepy z DMC do 750kg

Hajdi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Planujemy z żoną zakup przyczepy. Nie mamy w tym za bardzo doświadzenia, więc za wszystkie porady bylibyśmy wdzięczni:)

Zacznę od charakterystki przyczepy, której szukamy.

1. 2-3 osobowa

2. DMC do 750kg (żeby można było na prawo jazdy "B" podróżować).

3. Prysznic, umywalka, wc.

4. Lodówka, kuchenka.

5. Możliwość ciepłej lub zimnej wody, ogrzewanie.

6. Możliwie jak najnowszy rocznik oczywiście:)

Miejsce, na którym planujemy biwakować nie posiada prądu, więc takie rzeczy jak lodówka, ogrzewanie, ciepła woda musiałyby być na gaz.

Przeszukałem juz wiele ofert, ale nie mogłem dopasować tych wszytskich rzeczy (mam nadzieje, że taka wymarzona przyczepa istnieje:)

Bardzo proszę o wszelkie informacje, namiary na przyczepę z DMC do 750 kg i podanym wyżej wyposażeniem. Kwota jaką dysponuję to max 18 000zł.

Pozdrawiam,

hajdi

Hajdi, po pierwsze na prawku z "B" możesz ciągnąc przyczepkę z wyższym DMC niż 750 kg , jeśli zestaw nie przekracza 3,5 tony .

Takie rzeczy jak lodówka, ogrzewanie zazwyczaj w standardzie każdej przyczepy jest na gaz , gorzej z ciepłą wodą tu musiał by być bojler gazowy , lub ogrzewanie gazowe firmy Primus lub Alde.

W tej kwocie jaką przeznaczasz na zakup znajdziesz przyczepkę z WC stacjonarne będzie też umywalka i prysznic.

W przyczepie o DMC do 750kg nie zastaniesz łazienki - nie widziałem takiej przyczepy. Tym bardziej z ciepłą wodą.

Sprawdź ile może auto max pociągnąć, odejmij ze 30% i taką masę własną przyczepy szukaj.

Napewno warto poszukać czegoś z solarem, albo kupić taniej i dokupić panel jeśli lubicie spędzać wolne w dziczy.

Dla 2-3 osób wystarczy salonka:

http://moto.allegro.pl/item555973975_hobby_400_exclusive.html

albo

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T956844

To taki przykładzik :nono:

Lodówka,kuchenka, ogrzewanie powinno być w serii.

Dzieki za wszystkie informacje i korektę.

Tzn, że jak mam samochód o masie własnej 1850kg a Q1 w aucie jest 1300kg, to znaczy że mogę pociagnąć przyczepe o DMC 1300kg na prawko "B"?

A gdy mam DMC do 750kg to po prostu nie musze robić corocznych przeglagów?

To jakby tak było wybór byłby znacznie szerszy:).

Jakby ktos mógł potwierdzic te informacje (albo skorygować) byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,

hajdi

to znaczy że mogę pociagnąć przyczepe o DMC 1300kg na prawko "B"?

A gdy mam DMC do 750kg to po prostu nie musze robić corocznych przeglagów?

Tak , potwierdzam z całą odpowiedzialnością :nono: / jeśli DMC pojazdu nie przekracza 2200 kg. /

Hajdi, tak wybór przy DMC 1300kg masz większy w przyczepkach ,problemem może być ciepła woda jak chcesz w ciszy i głuszy, bez prądu.

Lodówka będzie chłodzić na gaz , ogrzewanie też gazowe i potrzebny byłby bojler gazowy do ciepłej wody.

Może uda Ci się znaleźć coś takiego jak ja mam przyczepka z ogrzewaniem Primusa ( nie często spotykane) , lub nowsze przyczepy z ogrzewaniem Alde.