Skocz do zawartości

Wyrzucone posty dyskusyjne n/t zdjęć do PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to spróbujmy zweryfikować ostatnie zdjecie ROBIKARA :

- umieszczony datownik mozna i trzeba usunąć

- jakieś wystajace drzewko z lewej strony , słup z prawej odcinający kawałek kadru. Lampa w 1/5 kadru z góry dotykająca skraj obrazu . To wszystko burzy całą kompozycje . Lewy dolny róg zupełnie nieciekawy .

Horyzont jaki tworzy Wisła jest w połowie kadru , zamek jest przekrzywiony i stanowczo za mały do ilości nieba które w tym wypadku to zwykła pustka . Chodzi o to że trzy punkty : przyczepka , samochód i zamek znajdują sie w 2/3 kadru , a 1/3 to cos niebieskiego . Zachodzi tez pytanie ? Co chcieliśmy pokazać jako pierwszy plan ? Niezbyt doświetlony samochód ,jazgotliwie oswietloną przyczepke , czy tez wybijający sie w tym wszystkim kolorem zamek . Trzy rzeczy to za duzo !!! Samochód i przyczepka wciśniete na siłę w kadr !? Kompletny haos kompozycji dobija jeszcze brak harmonii oswietlenia ciemnego dołu z jasną górą obrazu.

Fotko kompletnie nieudane . Rozumiem że fotograf chciał pokazać wszystko. Mając takie słońce / światło / i tak wspaniałe trzy modele można było to ując zupełnie inaczej. Wiem że to nie jest łatwe bo zawsze coś przeszkadza . A to cień , a to znak drogowy itp. Trudno od Robikara wymagać znajomosci tych rzeczy. Jest to po prostu fotko do rodzinnego albumu a nie na okładkę !

Pozdrawiam ! Wasz ulubiony Paparazzi !

Rysiaczek !

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie ma to jak fachowa ocena paparazzi. Jako amator foto takich spraw bym się nie dopatrzył , cóż robię fotki pamiątkowe dla siebie.

Opublikowano
NO, na takie zdjęcia czekam, śmiało dawajcie, to ma byc na Okładkę Polskiego Caravaningu.

A nie jakieś tam pozowane wydumki czegoś

Jacek I :ok: może ja źle zrozumiałem, albo się oboje nie znamy, ale miały to być zdjęcia naturalne, a nie takie jak preferuje Rysiaczek na dotychczasowych okładkach PC.

- umieszczony datownik mozna i trzeba usunąć

- jakieś wystajace drzewko z lewej strony , słup z prawej odcinający kawałek kadru. Lampa w 1/5 kadru z góry dotykająca skraj obrazu . To wszystko burzy całą kompozycje . Lewy dolny róg zupełnie nieciekawy .

Horyzont jaki tworzy Wisła jest w połowie kadru , zamek jest przekrzywiony i stanowczo za mały do ilości nieba które w tym wypadku to zwykła pustka . Chodzi o to że trzy punkty : przyczepka , samochód i zamek znajdują sie w 2/3 kadru , a 1/3 to cos niebieskiego . Zachodzi tez pytanie ? Co chcieliśmy pokazać jako pierwszy plan ? Niezbyt doświetlony samochód ,jazgotliwie oswietloną przyczepke , czy tez wybijający sie w tym wszystkim kolorem zamek . Trzy rzeczy to za duzo !!! Samochód i przyczepka wciśniete na siłę w kadr !? Kompletny haos kompozycji dobija jeszcze brak harmonii oswietlenia ciemnego dołu z jasną górą obrazu.

Fotko kompletnie nieudane . Rozumiem że fotograf chciał pokazać wszystko. Mając takie słońce / światło / i tak wspaniałe trzy modele można było to ując zupełnie inaczej. Wiem że to nie jest łatwe bo zawsze coś przeszkadza . A to cień , a to znak drogowy itp. Trudno od Robikara wymagać znajomosci tych rzeczy. Jest to po prostu fotko do rodzinnego albumu a nie na okładkę !

Rysiaczek To o czym piszesz masz racje, ale biorąc pod uwagę zawodowe wykonywanie zdjęć, a nie do rodzinnego albumu. :-] Chciałbym sobie Ciebie wyobrazić w momencie, kiedy zatrzymujesz się na wysepce dla autobusów, ogólnie na całym odcinku z zakazem zatrzymywania :ok: i masz chwile na zrobienie profesjonalnego zdjęcia w twoim wykonaniu. :ok: Myślę, że jeśli zdjęcia tu przedstawione dotarłyby do Redaktora to już nie nam i nie Tobie to oceniać. :D:D

Rysiaczek widzę, że w twoim profilu fotografia nie jest twoim zawodem tylko zainteresowaniami, więc :hop1: Cię wklej tu z 3 swoje zdjęcia o wspomnianej tematyce bez dodatkowej obróbki, które nas tu powalą na kolana. :D

PS. Zdjęcie z twojego profilu już widziałem i nie o takie mi chodzi. :D

Opublikowano

Witam !

A mnie się podoba i zdjęcie Robicar i to z tą przyczepa na jesiennym parkungu, we mgle. Myślę, że wystarczy odpowiednio wykadrować, zostawić miejsca po lewej i na górze na tytuły czasopisma (tak jak Jacekl pisze) i będzie bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Rysiaczku, my nie robimy profesjonalnego konkursu fotograficznego tylko chcemy, żeby pokazać jak wygląda polski karawaning.

Ogólne zasady podał nam Pan Redaktor i to On będzie oceniał i wybierał zdjęcia, a Pan Grafik

z Redakcji może coś na pewno w nich trochę poprawić.

I może być tak, że żadne z nich nie będzie na okładce, a może być tak, że wszystkie.

To nie do nas nalezy wybór, my chcemy tylko, żeby okładki były polskie.

Wiadomo, że Twojej wiedzy o fotografowanu nie dorównamy bo robimy tylko takie sobie zdjęcia z naszych małych wypraw, ale tak własnie polski karawaning wygląda, a 100 razy bardziej wolę takie zdjęcie na okładkę, niż sztucznie wypozowanego Hymera z dwoma szczęśliwymi modelami...

Tak, że nie strasz nas proszę i nie oceniaj, bo to nie jest konkurs do pisma o fotografii ani nie było mowy, że potrzebujemy jurora.

Dalej będziemy robili i lubili takie zdjęcia a jak chcesz, to prosimy o zamieszczenie Twoich okładkowych typów, na pewno bedą miały szansę pojścia na okładkę, wyślę wszystkie i każde z nich z wielką satysfakcja zobaczę na pierwszej stronie.

Pozdrawiam, Jacek.

Ps. Robicar, mnie się też Twoje zdjęcie podoba i prosze Wszystkich o dalsze nadsyłanie zdjęć, może Rysiaczkowi trafił się łagodnie mówiąc akurat gorszy dzień?....

Dziewczyny i chłopaki, NIE WYSTRASZAJCIE SIĘ, przysyłajcie zdjecia dalej proszę. :hop1:

Opublikowano

Fotki na okładke musza byc w układzie pionowym ! Te ponizej tez nie były robione pod kątem okładki .. Okładka musi miec przekaz !

Jest kilka poprzednich zdjeć dośc ciekawych . Zwłaszcza to jesienne spojrzenie PC7-Przyciac pionowo za znakiem i fota na okładke . Bardzo dobra fotka Niewiadki Petka. Dobre PC8, PC5 .Dobra fotka kolegi Kuby. Tylko te krzaki wyrastające z nieba . Albo wiecej gałązek aby stanowiły element kompozycji albo wcale . Nie musi byc całe drzewo .

Trudno wymagać aby pojedynczo zrobione foto było doskonałe. Na sesjach , plenerach robi sie ich setki a na wystawe idzie 2 lub 3 .

Ja naprawde nie chcę się tu wymądrzać . Jak najbardziej przysyłajcie fotki . Chciałem tylko na to spojrzec inaczej . Obiecuje że bede tylko wolnym obserwatorem !

sojrzenie z za motocykla .klilka planów w głębi

post-70826-imported-cb172497-a156-48f9-b50c-916a03786397_thumb.jpg

zwykły prosty przekaz

post-70826-imported-45d71249-6b75-406a-8765-4bf19b510c05_thumb.jpg

Opublikowano
może Rysiaczkowi trafił się łagodnie mówiąc akurat gorszy dzień?....

Nie , Rysiaczek miał normalny dzień , tyle tylko że dokonał oceny zdjęcia bo po prostu na tym się zna , ja , jak pokazałem moje najlepsze zdjęcia z wakacji koledze z pracy , który jest fotografem , powiedział mi tyle :

,, przykro mi , ale wszystko do kosza " :ok:

Uzmysłowił i wytłumaczył gdzie ma przebiegać linia brzegowa / wody / , w którą stronę ma mieć zwróconą twarz osoba w zależności czy jest po prawej czy po lewej stronie , itp. itd.

A gość wie co mówi bo otrzymuje kalendarz Pirelli co roku / Rysiaczek wie o co biega / :hop1:

Opublikowano

Witam !

Jarekkow, ale my się tu nie ścigamy o najlepsze zdjęcie, to nie to Forum, po prostu ma być miło, nawet amatorom. Każdy ma prawo wysłać swoje zdjęcie, a jak będzie chciał zgłębić temat to zapisze się na kurs fotograficzny i będzie coraz to lepszy w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja wiem , że co nie napisze to będzie żle , ale takie jest moje zdanie , nie znam się na foto , i właśnie to to uśmiadomił mi kolega z pracy i Z TYM SIĘ ZGADZAM , ja jestem dobry w danej dziedzinie , a on w innej bo to Jego pasja / tak jak Rysiaczka / i tyle .... czasami myślimy że stworzyliśmy arcydzieło a wychodzi że to pasztet ,...

Opublikowano

tomekk, tak i ja należę do amatorów , a te fotki mają być na okładkę czasopisma , więc już jakieś lepsze i uwagi Rysiaczka były cenne i z uwagą czytałem. A szanujące się czasopismo chyba coś takiego bierze pod uwagę a nie kładzie na okładkę pierwsze lepsze amatorskie zdjęcie.

Opublikowano

Dodam , że drugi kolega , wędkarz , wypuszcza amury poniżej 70 cm a ja byłem ,, zesrany " ze szczęścia jak na campingu wyholowałem 55 cm. sztukę

Punkt widzenia zależy od pkt. siedzenia :hop1:

Opublikowano

Witam !

W pełni się zgadzam z opinią, że każdy z nas zna się w wąskiej dziedzinie. Natomiast z inną dziedziną może być gorzej, co wcale nie znaczy, że musi być ona wykreślona z naszych amatorskich poczynań. Dla przykładu był konkurs fotograficzny w którym uczestniczyliśmy i wygrały te prace, które podobały się "Publiczności". Myślę, że podobnie może być także z okładką, która ma się Nam podobać. Oczywiście należy wziąć pod uwagę zdanie fachowców w wydawnictwie, ale to w niczym nie przeszkadza, aby wziąć w tym udział. To, że ktoś jest amatorem nie skreśla go z potencjalnego autora takiej pracy.

Pozdrawiam

Opublikowano

tomekk, dlatego też uważam , że uwagi Rysiaczka były wskazane , nie krytykował naszych amatorskich fotek, ale gdy przyszło wybrać fotkę na okładkę przekazał nam jak powinno to wyglądać.

Ja bym na takie rzeczy nie zwrócił uwagi jakiś słup , światło nie to i inne uwagi.