Skocz do zawartości

Punkty sprzedam, kupię... ceny przystępne

mymlon

Rekomendowane odpowiedzi

Handel punktami karnymi za wykroczenia

poniedziałek 9 lutego 2009 09:00

Punkty sprzedam, kupię... ceny przystępne

W sieci kwitnie handel punktami karnymi otrzymywanymi za wykroczenia drogowe. Stawki wahają się od 100 do 300 złotych. Do transakcji dochodzi, gdy kierowca przekroczył prędkość, a zdjęcie z fotoradaru jest niewyraźne i obawia się przekroczenia limitu punktów.

Jeśli kierowca, któremu zdarzyło się przekroczyć prędkość nie chce "zarobić" kolejnych punktów, to szuka kogoś, kto je przyjmie. Stąd ogłoszenia: ”sprzedam 12 punktów karnych. Pilne!" lub "Kupię 10 punktów karnych. Cena do uzgodnienia".

Podobne ogłoszenia można znaleźć na większości internetowych portali motoryzacyjnych Przejmowanie punktów jest sposobem na zarabianie pieniędzy dla Marcina_25, który na forum pisze: ”Mam prawo jazdy, ale nie mam auta. A nawet jakbym za rok kupił, to i tak punkty się przedawniają. Pieniądze są mi potrzebne na rower. O handlu punktami powiedział mi kolega, który w ten sposób zarobił na odtwarzacz MP3” - pisze.

Udowodnienie, że kierowca sprzedał punkty karne jest praktycznie niemożliwe. "To tak, jak z łapówką. Jeśli jednej i drugiej stronie zależy na utrzymaniu tajemnicy, to ciężko znaleźć przestępcę" - podkreśla podinspektor Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

logo.gif

dla smaczku jedna z ofert:

Przyjmę punkty karne, nawet do 18 punktów, rejony Radomia i okolic DOPASUJ ZDJĘCIE DO MOJEJ OFERTY!!! Do wyboru jest: postawny mężczyzna wiek ok. 25-30 lat szczupła, młoda kobieta 20-25 lat dojrzała kobieta ok. 30 lat kobieta 50+ Do wyboru, do koloru :czerwona: ceny od 150 do 200 zł za jeden punkt kontakt przez e-mail

Do póki tego nie nagłośnili za chiny nie mogłem załapać jak to działa.Na "Białystok Online" od jakiegoś czasu właśnie zauważyłem zwiększoną liczbę ogłoszeń typu:"Kupię punkty karne"-"Sprzedam punkty karne"

To,że domyślałem się o co "biega" nie powodowało ,że mogłem załapać jak to "Kupię",a jak to "Sprzedam"dopiero wczoraj był chyba w uwadze czy też inny programie reportaż na ten temat i ,że za to grozi 3 latka więzienia,chociaż trudno to udowodnić,ale już wiem o co chodzi.

Sugestie policji są takie aby to jednak właściciela obciążać punktami ,mandatem,nawet jak pożyczy auto to tylko właściciel będzie odpowiadał za przekroczenie szybkości sfilmowane radarem.Trochę jak dla mnie to głupie i przypomina czasy komuny,zbiorowa odpowiedzialność.Skoro zdjęcia zrobione radarem są słabo czytelne chodzi tu o wizerunek kierowcy to nie powinni iść na łatwiznę i niestety karać tego kto bierze winę na siebie,bo to nie jest błąd właściciela auta tylko ich sprzętu.Tablice widać nawet zabrudzone bardzo dokładnie,a że szyby są pod pewnym kontem już rozpoznać kierowcę jest problem.Ale nie można też karać nic niewinnych ludzi na podstawie domysłu,że skoro jest właścicielem auta to na 100% to on jechał.Zawsze niejasność powinna przemawiać na korzyść ,a nie na nie korzyść.I to policja ma udowodnić winę,a nie kierowca który pożyczy samochód,że nie jest winny.

To najprostsza linia walić w łeb,a potem tłumaczyć: stary kawał

"Cygan zlał dziecko przed wyjściem do sklepu.Czemu go bijesz?-

,żeby nie zgubił kasy,

-no ale przecież nie zgubił!,

-a po co go lać jak już zgubi -odpowiada Cygan,tak chociaż będzie pilnował żeby nie zgubić"

A,że Polak musi myśleć dzień i noc jak zarobić to jak nie ta luka to druga się znajdzie,ale nikt tego nie robi z dobrobytu:"Jaka właść taka naść"

Ludzie normalnie pracują nie raz na 2 etatach i niestety kokosów uczciwie nikt u nas się nie dorobił,a temat uczciwości jest tak szeroki,że pewnie do wakacji starczyło by o tym mówić i wyrażać swoje poglądy.

Wiem jedno,że nikt kto nie jest zdesperowany nie brałby na siebie czyjejś winy za w sumie marne grosze i nie chciałby łazić po komendach,pisać oświadczeń itp.

Kolego tygrys to nie taka mała kasa bo jak ktoś sprzeda 20 punktów plus 20 na żonę to może mieć za to od 4000 - 10000 zł. to dla niektórych z nas jest to duża kasa i dlatego ludzie na coś takiego idą a ja mimo że jeszcze nie złapałem ani jednego punktu to i tak na to nie pójdę bo chce mieć czyste konto jak długo się da bo chodzenie na przeszkolenia Mnie nie bawią.