Dioblik Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Czy ktoś może się orientuję czy uszczelka klapy bakisty powinna być na całym obwodzie? Pytam bo u mnie brakuje uszczelki na dłuższym górnym boku tuż pod zawiasem klapy. Moja przyczepa miała jakąś przygodę (zanim ją kupiłem) a poprzedni właściciel raczej się nie przykładal do napraw... generalnie podłoga bakisty wymaga naprawy. Moje pytanie brzmi: Jak jest wykończona buda na styku z podłogą bakisty , mam na myśli łączenie budy z podłogą budy . Czy powinien być tam jakiś kątownik czy też listwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swnorbus Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Uszczelka jest tylko z trzech stron. Miałem podobny problem, u mnie woda podchodziła pod mocowaniem klapy, sparcialo już uszczelnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_66 Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 zawsze widziałem uszczelkę dookoła każdej klapy, każdy ubytek powodował kłopoty z wodą z połączenie ściany i podłogi to różnie bywa, ale zazwyczaj jest jakiś kątownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dioblik Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 W międzyczasie przejrzałem wiele zdjęć takiej przyczepy jak moja tu na forum i rzeczywiście na wszystkich jest uszczelka z 3 stron. Czyli moja jest ok , natomiast nigdzie nie mogę znaleźć jakiś info lub zdjęć jak to jest z tym narożnikiem buda/podłogą bakisty. Chciałbym to połączenie zabezpieczyć robiąc to w sposób wizualny i technologiczny zgodny z oryginałem. Ktoś ma jakieś rady jak to powinno wykładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voku Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Uszczelka jest z 3 stron, od góry jej nie masz bo jest zawias, jak ma wlatywać woda to będzie wlatywać tym łączeniem dolnej plastikowej belki, w hobby akurat bakista nie jest zintegrowana z przyczepą tylko jest niezależną dokładką, podłoga bakisty to kawałek jakiegoś chyba tworzywa albo jakiejś dziwnej sklejki, nie jest połączona z budą leży na ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin81 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 U mnie uszczelka jest wokoło krawędzi, a woda i tak wlatuje ?. Strasznie mnie to wkur....a, regulacja klapy na zawiasie niewiele pomogła. A podłoga bakisty, tak jak Darek pisał, nie jest połączona ze ścianą, jest ok 3cm przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dioblik Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 7 godzin temu, marcin81 napisał: U mnie uszczelka jest wokoło krawędzi, a woda i tak wlatuje ?. Strasznie mnie to wkur....a, regulacja klapy na zawiasie niewiele pomogła. A podłoga bakisty, tak jak Darek pisał, nie jest połączona ze ścianą, jest ok 3cm przerwy. Właśnie interesuje mnie to miejsce gdzie podłoga bakisty chciałaby się spotkać z budą . Rozumiem, że jest te 3 cm luzu i potem zaczyna się narożnik buda - podłoga budy. U mnie ten narożnik wygląda tak , że blacha ściany minimalnie zachodzi na podłogę, ale wydaje mi się że powinien być tam jakiś kątownik. Który sprawia ze to połączenie jest szczelne . Jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bob Duży Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 11 godzin temu, marcin81 napisał: U mnie uszczelka jest wokoło krawędzi, a woda i tak wlatuje ?. Strasznie mnie to wkur....a, regulacja klapy na zawiasie niewiele pomogła. A podłoga bakisty, tak jak Darek pisał, nie jest połączona ze ścianą, jest ok 3cm przerwy. Może trzeba wymienić uszczelkę?? Najprościej to sprawdzić wkładając do bakisty mocny halogen i w nocy zobaczysz gdzie jest szpara. Ja u siebie wywaliłem oryg uszczelkę bo lało się z niej i zastąpiłem ją najzwyklejszą uszczelką drzwiową taką do domu. Piankowo gumowa i jest sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin81 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 6 minut temu, Bob Duży napisał: Może trzeba wymienić uszczelkę?? Najprościej to sprawdzić wkładając do bakisty mocny halogen i w nocy zobaczysz gdzie jest szpara. Ja u siebie wywaliłem oryg uszczelkę bo lało się z niej i zastąpiłem ją najzwyklejszą uszczelką drzwiową taką do domu. Piankowo gumowa i jest sucho. Wymieniłem uszczelkę na taką samą jak ori ale i tak się leje. Dobrze że bakista nie jest połączona za budą, najwyżej sklejkę na podłodze szybciej szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bob Duży Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 4 minuty temu, marcin81 napisał: Wymieniłem uszczelkę na taką samą jak ori ale i tak się leje. Dobrze że bakista nie jest połączona za budą, najwyżej sklejkę na podłodze szybciej szlag trafi. może nie leje się uszczelką. Tak czy siak bym sprawdził z źródłem światła. U siebie walczyłem długo zanim znalazłem. Mocna lampa i pokazało się 2/3mm szparka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin81 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 W wolnej chwili tak zrobię. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dioblik Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 1 minutę temu, marcin81 napisał: W wolnej chwili tak zrobię. Dzięki. Fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lbuster Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Szczelina z tyłu bakisty jest taka sama u mnie - w tym poście są jakieś zdjęcia. Natomiast zastanawia mnie ta dziura: U mnie podłoga jest na całą szerokość podłogi i był problem z jej wyjęciem. Czy u Ciebie podłoga jest krótsza/dzielona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dioblik Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) Godzinę temu, lbuster napisał: Szczelina z tyłu bakisty jest taka sama u mnie - w tym poście są jakieś zdjęcia. Natomiast zastanawia mnie ta dziura: U mnie podłoga jest na całą szerokość podłogi i był problem z jej wyjęciem. Czy u Ciebie podłoga jest krótsza/dzielona? U mnie rzeczywiście podłoga jest dzielona to znaczy urwana:( była przygoda u poprzedniego właściciela, ale zamierzam to ogarnąć lada dzień. Dzięki za link do tego postu ze zdjeciami:) Edytowane 6 Marca 2020 przez Dioblik Cos dodac (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_66 Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 W dniu 4.03.2020 o 20:40, marcin81 napisał: Wymieniłem uszczelkę na taką samą jak ori ale i tak się leje. nigdy nie miałem problemu z wodą w bakiście, ewentualnie po długiej jeździe w deszczu trochę wilgoci było przy kratce wentylacyjnej w podłodze (to co nawiało spod przyczepy), ale to była wilgoć a nie lejąca się woda i zawsze uszczelka oryginalna na całym obwodzie, zamki dobrze skręcone i wyregulowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi