Baamber Posted January 16, 2020 Jak rozwiazany macie problem światła przeciwmgłowego w swoich angielkach? Na przeglądzie gość mówił że światło musi być z lewej strony a w angielkach jest z prawej... Wchodzi w grę wymiana świateł ale gdzie takie znaleźć od konkretnego modelu? Ewentualnie czerwona żarówka 21W ale wtedy szkło dalej pozostanie białe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maras Posted January 16, 2020 Ew. zamiana stronami lamp o ile homologacja na to pozwala i fizycznie można taki zabieg wykonać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek00 Posted January 16, 2020 15 minut temu, Maras napisał: Ew. zamiana stronami lamp o ile homologacja na to pozwala i fizycznie można taki zabieg wykonać. Często lampy w przyczepach były dokładnie takie same i można było je dowolnie montować z prawej lub lewej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cathay Posted January 16, 2020 Może tu by szło przełożyć? Wyglądają na dwustronne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek00 Posted January 16, 2020 9 minut temu, Cathay napisał: Może tu by szło przełożyć? Wyglądają na dwustronne. Zamieniasz lampy zwyczajnie, prawa z lewą i już. Szkło też powinno się dać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Astrah Posted January 16, 2020 1 godzinę temu, jacek00 napisał: Zamieniasz lampy zwyczajnie, prawa z lewą i już. Szkło też powinno się dać No tak trochę nie do końca . Lampy posiadają trójkąt odblaskowy , jeżeli zamienisz lampy będzie to już trójkąt odwrócony co myślę że będzie nie do końca zgodne z przepisami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cathay Posted January 16, 2020 @Astrah , chyba masz rację. Nawet tego odblasku nie widziałem, No chyba że te zostawisz do góry dołem a pod tym zamontujesz ekstra trójkąty. Myślę że jakiś "europejski" model miał takie same lampy, więc może da się kupić za rozsądne pieniądze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek00 Posted January 16, 2020 No tak trochę nie do końca . Lampy posiadają trójkąt odblaskowy , jeżeli zamienisz lampy będzie to już trójkąt odwrócony co myślę że będzie nie do końca zgodne z przepisami. Tak, masz rację, nie zwróciłem uwagi na to. Więc w tym wypadku kicha - jest lewe i prawe Quote Share this post Link to post Share on other sites
PolariS Posted January 16, 2020 Ja bym na upartego czerwonym sprayem do lamp potraktował klosz i tyle. Jak umiejętnie to zrobić to nawet nie będzie widać. To taka droga na skróty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maras Posted January 16, 2020 44 minuty temu, PolariS napisał: Ja bym na upartego czerwonym sprayem do lamp potraktował klosz i tyle. Jak umiejętnie to zrobić to nawet nie będzie widać. To taka droga na skróty. Ale to takie działanie na krótką metę.Przegląd na SKP i dociekliwy diagnosta wyczyta z klosza znaki homologacji i już będzie wiedział wszystko. A na dokładkę masz wyjazd za kilka dni i zero z przeglądu i la .mp nie jesteś w stanie zorganizować.I cały wyjazd poszedł się... Quote Share this post Link to post Share on other sites
PolariS Posted January 16, 2020 5 minut temu, Maras napisał: Ale to takie działanie na krótką metę. No tak jak napisałem, na skróty, ale i tak chyba lepsze niż obracanie kloszy do góry kołami.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
BUMERANG Posted January 17, 2020 23 godziny temu, jacek00 napisał: Zamieniasz lampy zwyczajnie, prawa z lewą i już. Szkło też powinno się dać Można spróbować zamienić same wkłady lamp, a klosze zostawić. Można wyciąć kółko otwornicą i wkleić białą pleksę. Pozostaje jeszcze przeciągnięcie przewodu na drugą stronę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smok_wawelski Posted January 17, 2020 (edited) Kiedyś była w Krakowie firma zajmująca się przeróbką lamp do amerykańców i angoli - przerabiali to właśnie na zasadzie wycinki i wklejki z homologowanego klosza lampy. Te lampy zawsze bezproblemowo przechodziły przeglądy na SKP - poszukaj w necie bo niestety nie mam do nich kontaktu Edited January 17, 2020 by smok_wawelski (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
kmtaxi Posted January 17, 2020 Najprościej, to kup osobną lampkę przeciwmgielną i zamocuj pod zderzakiem, a w oryginalnej wyjmij żarówkę. Koszt mały i szybka zabawa bez kombinacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matti Posted January 17, 2020 HejJa też się nad tym zastanawiałem. Ale też szukałem lamp bo moje zbierają wodę do środka i znalazłem takie same. Są to lampy Hella.https://allegro.pl/oferta/lampa-tyl-lewa-caraluna-hobby-hymer-knaus-burstner-7045650555?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Quote Share this post Link to post Share on other sites