Skocz do zawartości

Jazda z lodówką pracującą na gaz

ROBICAR

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej przyczepie fabryka w przednim schowku umieściła obok siebie: 2 butle gazowe z których jedna zasila lodówkę podczas jazdy a więc jest ciągle otwarta

Czy dopuszczalne jest użytkowanie butli gazowej podczas jazdy z przyczepą kampingową. :ok: Czy w instrukcji obsługi przyczepy nie jest napisane, że przed rozpoczęciem jazdy sprawdź czy zawory butli są zakręcone? :jump:

Nie chodzi mi tu o odpowiedz typu „moim zdaniem” tylko o przepisy dotyczące użytkowania i przewozu butli gazowych.

Edytowane przez ROBICAR (wyświetl historię edycji)

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

W mojej p-pce na wewnętrznej stronie drzwi jest duża naklejka z pismem obrazkowym z której wynika, że mam zakręcić zawór na butli przed jazdą. P-pa nowa z lutego 2007, więc producent pewnie zastosował wszystkie możliwe zabezpieczenia a jednak.

Ci co jeżdzą z otwartą butlą to niepoprawni optymiści.

Pozdrawiam AdamH

używam wszystkich zamontowanych urządzeń z pełnym zaufaniem zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją obsługi. Natomiast z dużym dystansem podchodzę do porad forumowiczów - nie fachowców w stylu: moim zdaniem.

A ja czytałem w instrukcji obsługi, że przed rozpoczęciem jazdy należy sprawdzić czy zawory butli zostały zakręcone.

Ci co jeżdzą z otwartą butlą to niepoprawni optymiści.

Nic dodać nic ująć. :jump::ok:

To prawda, że producenci przyczep jak i kamperów stosują oznaczenia, z których wynika że butla w trakcie jazdy musi być zakręcona. Jest jednak małe ale... Według przepisów istnieje mozliwość jazdy z otwartą butlą. Jednak żeby to było możliwe musi być zastosowany specjalny reduktor SecuMotion. Jest to reduktor ze specjalnymi zabezpieczeniami na wypadek utraty szczelności instalacji. Jeśli chwilowy przepływ gazu wzrasta o 25 % to zabezpieczenie reduktora odcina dopływ gazu. Dodatkowo pomiędzy butlą a reduktorem stosuje się specjalny wąż który też posiada zabezpieczenie. Jeśli utrata szczelności wystąpi na tym przewodzie, gaz zostaje odłączony poprzez zabezpieczenie na wężu.

Tym sposobem jesteśmy zabezpieczeni na wypadek utraty szczelności instalacji.

Przepisy zezwalają na jazdę z otwartą butlą jeśli ten reduktor jest założony.

Pozdrawiam

Oto zdjęcie reduktora:

FQ057_SecuMotion.jpg

http://elcamp.movera.com/?navID=24&pID=15180&tpl=details&lang=6&PHPSESSID=4d101bcb856dc76afbffcde5b4151215

I wąż:

http://elcamp.movera.com/?navID=24&pID=15586&tpl=details&lang=6&PHPSESSID=4d101bcb856dc76afbffcde5b4151215

Dla Polski nr: 55961 lub 55981.

Zdjęcie węża: (na zdjęciu jest zestaw Duocomfort+SecuMotion+Węże)

FQ057_SecuMotionDuoComfort.jpg

Powiem krótko.

Aby zapobiec ciąży należy stosować np.prezerwatywę ,a czy się stosuje czy nie to zależy od zainteresowanych (kobieta ,mężczyzna).

Z przyczepą jest tak samo ,nie doświadczeni zakręcają zawory bo się boją ,weterani nie bo wolą mieć zimne :jump: w lodówce po przyjeździe na kemping. Jakiekolwiek niebezpieczeństwo jest takie same jak pęknięcie prezerwatywy :ok: , a więc zależy 99% od nas samych.

ROBICAR to pytanie równie można zadać użytkownikom gazu w samochodach, pewne czynności bierzemy na siebie ,w razie gradu będziemy szukać czy nie było napisane w instrukcji ,aby nakryć dach przyczepy.

Moja zasada jest taka RÓB TAK ,ABY CI BYŁO DOBRZE I NIE SZKODZ INNYM. :jump:

Aby zapobiec ciąży należy stosować np.prezerwatywę ,a czy się stosuje czy nie to zależy od zainteresowanych (kobieta ,mężczyzna).

Z przyczepą jest tak samo ,nie doświadczeni zakręcają zawory bo się boją ,weterani nie bo wolą mieć zimne :ok: w lodówce po przyjeździe na kemping. Jakiekolwiek niebezpieczeństwo jest takie same jak pęknięcie prezerwatywy :jump:

Tak tylko przy pęknietej prezerwatywie jest nas troje a przy gazie nie ma nikogo :jump:

Tak tylko przy pęknietej prezerwatywie jest nas troje a przy gazie nie ma nikogo

Maras, dobre :(

Wybieram "nas troje".

Ja trochę boję się jeździć z odpaloną lodówką. Posiłkuję się inaczej by mieć zimne piwo:

Kupiłem sobie takie plastikowe wkłady do lodówek turystycznych (po 3-5zł jeden). I takimi 4 szt. dochłdzam jedzonko i piwko, które przeworze w torbach termoizolacyjnych (takich po piwie Warka). Do tego mam samochodową lodówkę 19l i tam reszta jedzonka/piwka/wódeczka sobie się schładza.

Po dojeździe na kemping wszystko mam zimne, odpalam normalnie lodówkę, wrzucam wszystko z tymi wkładami i lodówka szybko się schładza i pracuje jak trzeba.

W drogę powrotnią również szykuje te wkłady jak mam coś psującego się do zabrania do domku.

Mimo wszystkich argumentów ZA i PRZECIW wolę nie ryzykować... z odpaloną trumą też bym nie jeździł :(