Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim,

podjęliśmy decyzję o sprzedaży naszego Hobby 450 UFE gdyż jednak układ sypialnia + salonka nie sprawdza się przy dwójce dzieci, których dzieli dość duża różnica wieku. Rozpoczęliśmy z żoną poszukiwania lekkiej przyczepki z łóżkami piętrowymi, niestety tych wersji jest jak na lekarstwo.

Nasze oko przykuł poniższy Tabbert, niestety jest 550 km od nas i wolałbym przedyskutować temat w szerszym gronie zanim pojadę go zobaczyć na żywo, może dojrzycie coś czego ja nie dostrzegłem:

Z rozmowy telefonicznej wynika kilka tematów:

• przyczepka kupiona na handel
  • w czerwcu oferowana po 27500, dziś sprzedawca dołożył WC i cena wzrosła o 6000
  • brak drabinki
  • uszczerbione okno kuchenne
  • nie wiadomo czy urządzenia działają na gazie 
  • zaczep ma luzy (zużyte okładziny stabilizatora?)

Z góry dziękuje za zaangażowanie i pomoc.

Adam

Edytowane przez Dzakart (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Cześć,

Link nie prowadzi do ogłoszenia, tylko z powrotem na tą stronę.

Ciężko więc cokolwiek powiedzieć. Ale...trochę sporo tych "ale" jak na taką cenę. Tak mi sie wydaje. Tylko zaznaczam: nie da się zobaczyć ogłoszenia.

Pozdrawiam

Opublikowano
1 minutę temu, poziom napisał:

Link nie prowadzi do ogłoszenia, tylko z powrotem na tą stronę.

Dziękuje za uwagę, już poprawiłem.

Opublikowano

O samej przyczepie się nie wypowiem, wybacz, mam zdecydowanie za małe doświadczenie ale...Sprzedający pisze:

"lodówka podgrzewacz wody kuchenka trzy palnikowa i umywalka ogrzewanie Truma łazienka z 
prysznicem z toaleta thetford zbiornik na wodę 50l oraz podłączenie bezpośrednie wody wszystko sprawne"

Ty piszesz:

"

• uszczerbione okno kuchenne
  • nie wiadomo czy urządzenia działają na gazie 
  • zaczep ma luzy (zużyte okładziny stabilizatora?)"

Tak jak pisałem, z przyczepami mam bardzo małe doświadczenie ale auto kupowałem kilka razy. Taki sprzedawaca miałby u mnie od razu wielkiego minusa...i patrzyłbym jeszcze bardziej podejrzliwie na sprzęt niż zwykle. Bo po prostu wygląda na zwykłego kombinatora.

Albo jest wszystko sprawne albo "nie wiadomo czy urządzenia działają na gazie" itp....

Co pewnie nie wyklucza tej przyczepy no ale...

Opublikowano
7 minut temu, poziom napisał:

O samej przyczepie się nie wypowiem, wybacz, mam zdecydowanie za małe doświadczenie ale...Sprzedający pisze:

"lodówka podgrzewacz wody kuchenka trzy palnikowa i umywalka ogrzewanie Truma łazienka z 
prysznicem z toaleta thetford zbiornik na wodę 50l oraz podłączenie bezpośrednie wody wszystko sprawne"

Truma działa bo kręci się wentylator na prądzie, tak sprawdzał ów sprzedawca :) Pozostałe urządzenia też były weryfikowane przy podłączeniu do prądu, żadne na gazie. Dziś ma sprawdzić, zobaczymy. 

Też mam wrażenie, że gość mało szczery przez telefon, ale jak jest to jedyna przyczepka na całą Polskę spełniająca kryteria to trudno wybrzydzać :) Może ktoś się jeszcze wypowie nt. np spójności elementów z zewnątrz i w środku.

Opublikowano

Swego czasu z uparciem też szukaliśmy małej przyczepy z łóżkiem pietrowym, ale to rozwiązania które tutaj jest zastosowane jak tez w przyczepach Hobby było dla mnie zbyt słabe i wkońcu zrezygnowaliśmy z tego pomysłu. Nie wiem w jakim wielu są twoje dzieci ale warto sprawdzić czy będziesz czuł że twoje dziecie są bezpieczne na takim lóżku.

Co do dostępnosci przyczep z taki układem to masz rację jest bardzo cieżko... kiedyś oglądałem Fenda 400TK pod Pilą, od prywatnego sprzedawcy, przez tefelon wszystko ładnie pięknie a potem się okazało że uderzył gdzieś tyłem. Wymienił zderzeak a czesc podłogi wyminił, pękniecie od środka zakleił siloconem.

Powodzenia w poszukiwaniu i oglądaniu :)

Opublikowano

Tabert bez toalety to na 100% po Romach, zazwyczaj bardzo wyeksploatowane środki. Bał bym się.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
13 minut temu, Kvasir napisał:

Tabert bez toalety to na 100% po Romach, zazwyczaj bardzo wyeksploatowane środki. Bał bym się.

Też tak myślę. Dostałem zdjęcia wnętrza i nie widać żadnych istotnych uszkodzeń ani eksploatacyjnego zużycia. O co chodzi w ogóle z tymi przyczepami po Romach? Jak kupowałem poprzednią przyczepę rok temu to też to był temat owiany legendą... I dlaczego Romskie nie mają toalet?

Opublikowano

Bo może tradycja ich obowiązuje - w starych wozach jakimi się przemieszczali nie było toalet! Co za historia.....i pewnie jeszcze jak po Romach to rozkradziona jest! 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, vinyl napisał:

... i pewnie jeszcze jak po Romach to rozkradziona jest! 

No właśnie mam wrażenie, że to trochę taki forumowy mit jak przyczepy z Anglii...

Edytowane przez Dzakart (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
No właśnie mam wrażenie, że to trochę taki forumowy mit jak przyczepy z Anglii...

Mit czy nie ale prawda jest taka że cygańskie budki są fajne o ile ktoś kupi na miejscu dla siebie. Dołoży kibelek i cieszy się fajną budą.

Kupowane przez handlarzy to w zasadzie odpady.

Angielskie to nie wiem bo ich nie toleruję.

A cytowany tabbert -łóżko na górze w tym układzie to pomyłka, brak wentylacji dyskwalifikuje je.

Plus ograniczona nośność do ok 50-60kg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, chris_66 napisał:

A cytowany tabbert -łóżko na górze w tym układzie to pomyłka, brak wentylacji dyskwalifikuje je.

a jaką masz wentylację w innych piętrusach ?

co za problem wstawić małe okienko dachowe ?

Cytat

Plus ograniczona nośność do ok 50-60kg

to można łatwo poprawić, u mnie było niby 75kg, więc wzmocniłem podłużne deski i teraz pewnie i 100kg wytrzyma :)

niestety tak jak @Dzakartpisał takich budek jest jak na lekarstwo i nie ma co zbytnio wybrzydzać

czy ta budka jest po "cyganach", ciężko powiedzieć niby francja i brak kibelka na to wykazuje, z drugiej strony taka mała ?

to się na stacjonarkę średnio nadaje, a oni przecież do tego używają przyczep

trzeba oglądnąć, ale z opisu nie wróże sukcesu, jesli gość to tyle sprzedaje i nie wie co działa - nikt nie oglądał wcześniej ?

Edytowane przez konrad_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
to można łatwo poprawić

Są piętrusy z własnymi oknami
3a46c97f240ce4a2583ad65d7d0baa98.jpg

Możesz tam spać bez ryzyka uduszenia się i bez ryzyka zawalenia się bo to normalne łóżko z pełną nośnością i w pełnym wymiarze.

Można wszystko przerobić, tylko po co skoro można kupić pełnowartościowy towar. To że ciężko znaleźć ofertę to inna sprawa.
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, chris_66 napisał:

Są piętrusy z własnymi oknami
Można wszystko przerobić, tylko po co skoro można kupić pełnowartościowy towar. To że ciężko znaleźć ofertę to inna sprawa.

to teraz znajdź taką w ogłoszeniach 

też szukam czasem następcy mojej i chyba nie spotkałem budki w okolicach 4m żeby miała takie okna i pełnowymiarowe łóżko piętrowe

jeśli juz jest piętrus to taki "kulawy" 

weinsberg robi coś takiego - model CaraOne 400 LK

weinsberg-caraone-400-lk-2019-1-1.jpg

weinsberg-caraone-400-lk-2019-1.jpg

tyle że jak dzieciaki podrosną to znowu trzeba przyczepę zmieniać, a w układzie ze składanym lóźkiem wywalamy łóżko i mamy fajną budkę dla 2os :)

u mnie tak to wygląda, plus że szafki ocalały, dolne spanie ma 110cm, górne 80cm (przyczepa 430)

vITcAWezMnTMxgR4wTxbrzc3KTfUvTic4MKe-izZ

Edytowane przez konrad_b (wyświetl historię edycji)