Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałem podzielić się swoim pomysłem na tani i skuteczny wskaźnik poziomu wody. Nie jest oparty na żadnym systemie i sterowany z poziomu IOS czy ANdka ale za to jest TANI NIEZAWODNY i PROSTY w wykonaniu.

Wodoszczelne czujniki poziomu cieczy z linku poniżej. MI udało się je kupić za 4.90zł szt. W zależności od wielkości zbiornika tz.wysokości jego dobieramy odpowiednią ilość. 

https://archiwum.allegro.pl/oferta/czujnik-poziomu-cieczy-wody-wlacznik-plywakowy-i8052300274.html

Diody koszt 1.2zł za szt w ilości 5szt u mnie. Włącznik ON OFF 2zł i kable głośnikowe około 10zł

Obudowa jest wydrukowana na 3D i są 4 diody. Niebieska  to zasilanie (informacyjna) a czerwone to poziom. Czujniki umieściłem tak że pełny zbiornik ma 50l  przy 45l gaśnie 1 dioda przy 25 gaśnie druga dioda przy 10l gaśnie 3cia dioda. Całość wyszła około 40zł  z wysyłką. Myślę że jest to alternatywa dla mega drogich wskaźników. Zaliczyliśmy kilka wypadów i działa doskonale.Zdjęcia są z dnia montażu, kable już w listwie.Działa b.dobrze.

IMG_20190510_190256.thumb.jpg.5e49e959631e4f72582c7c81fa02f505.jpg

IMG_20190509_181816.jpg

IMG_20190509_192149.jpg

IMG_20190720_113016.jpg

Edytowane przez Bob Duży (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jest fajnie, ale....  powiedz mi, czy jednak nie powinno być odwrotnie. Czerwony kolor ma ostrzegać. Więc diody powinny kolejno się zapalać, tak aby przy prawie pustym zbiorniku wszystkie trzy waliły w ślepia. U Ciebie ostrzegają gdy jest pełno, a zapominają o nas gdy jest pusto. To tak jakby kontrolka oleju świeciła jak jest dobrze, a gasła jak zaczynamy silnik zacierać.

Opublikowano

Tak, masz rację może i było by lepiej ale w rzeczywistości po 1 wypadzie przerobiłem to. MI bardziej pasuje ta opcja co jest teraz a czy daje  po oczach? Nie nie daje, jest na czoło naklejona folia i widać tylko delikatne światło.

Opublikowano
2 minuty temu, jacekzoo napisał:

Co pokazuje wskaźnik na pierwszym zdjęciu? Rozumiem 12,6 to napięcie aku, a 228?

230V z sieci z pola a 12v to napięcie z akumulatora. W momencie zrobienia foto, budka stała pod wiatą wiec i panel nie pracował.

Opublikowano
32 minuty temu, Cathay napisał:

Jest fajnie, ale....  powiedz mi, czy jednak nie powinno być odwrotnie. Czerwony kolor ma ostrzegać. Więc diody powinny kolejno się zapalać, tak aby przy prawie pustym zbiorniku wszystkie trzy waliły w ślepia. U Ciebie ostrzegają gdy jest pełno, a zapominają o nas gdy jest pusto. To tak jakby kontrolka oleju świeciła jak jest dobrze, a gasła jak zaczynamy silnik zacierać.

Ale to prosto można przerobić, wystarczy czujnik przekręcić. On może pokazywać brak wody wtedy opada i zamyka obwód, albo poziom wody wtedy okręcamy go o 180st i zamyka obwód jak się pływak uniesie

Opublikowano

:ok: 

ale wskaźnik mi się podoba, też taki namotam, jakoś nie przemawiają do mnie te pręty które są zazwyczaj montowane. 

Można to podłączyć pod aku?

obudowę sam drukowałeś czy gdzieś zamawiałeś?

Opublikowano

Obudowę sam wydrukowałem, podłączone mam pod 12v z akumulatora bezpośrednio, elektronikiem i elektrykiem nie jestem ale jak podłączyłem pod kostkę od kranu i świateł to mi nie chciało chodzić. Pociągnałem nowy kabel od aku. Wiesz ja bym kupił zestaw gotowy ale niestety wydać 500zł czy więcej to przesada. Tu koszt zamknął się w tych 40zł i działa. Może nie jest piękne ale swoją role spełnia nic nie cieknie pokazuje poprawnie.  Chciałem diody 3mm ale sprzedawca od którego brałem czujniki ich nie miał i musiałem wziąć 5mm . 

Opublikowano

Bardzo dobre i proste rozwiązanie.

Kiedyś znalazłem podobny gotowy wskaźnik https://www.conrad.pl/p/wskaznik-poziomu-wody-kemo-m167n-10-diod-led-3-vdc-191332
jest droższy od Twojego pomysłu, ale może zainteresuje osoby obawiające się wiercenia w zbiorniku.

W dniu 21.07.2019 o 11:45, Cathay napisał:

Wskaźnik działa prawidłowo. Pokazuje ile w zbiorniku jest wody, a nie ile jej ubywa. Taki sposób obrazowania jest po prostu intuicyjny.
Kolor użytych diod nie ma znaczenia, te diody informują, nie ostrzegają. Każdy może przecież użyć takiego koloru jaki mu najbardziej odpowiada.

Opublikowano (edytowane)

Też miałem zrobiony taki wskaźnik tylko panel miałem ładniejszy :) 

Pomysł i wykonanie było kolegi od którego odkupiłem przyczepę, ja sobie tylko naklejkę zrobiłem, ale działało to prawie identycznie. Jedyna różnica była tak, że pod pierwszy pływak od dołu, przez przekaźnik było jeszcze załączane zasilanie pompki wody. Tzn. gdy wskaźnik pokazywał pusty zbiornik to odcinał zasilanie pompki żeby nie działała na sucho.

IMG_20180507_171601.jpg

Edytowane przez reflexes (wyświetl historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, a ja chcę zrobić coś takiego do mojej cepki i zbiornika 40l, ale zewnętrznego (angielka - nie chcę mieć wewnątrz wody). 

Akurat nie miałem do czynienia z takimi czujnikami, ktoś może coś powiedzieć o tym: (jeżeli nikt nie zna, kupię i zrobię testy)

https://allegro.pl/oferta/czujnik-poziomu-wody-cieczy-wlacznik-plywakowy-8428806190
Plus taki to wachlarz pracy napięcia, 12v pasi. 

Pozdro. 

kurcze, link Boba nie działał, teraz widzę że muszę mieć inny, dobra nie było pytania. Zamówię zanurzeniowy i tyla ;) 

Opublikowano
Hej, a ja chcę zrobić coś takiego do mojej cepki i zbiornika 40l, ale zewnętrznego (angielka - nie chcę mieć wewnątrz wody). 
Akurat nie miałem do czynienia z takimi czujnikami, ktoś może coś powiedzieć o tym: (jeżeli nikt nie zna, kupię i zrobię testy)
https://allegro.pl/oferta/czujnik-poziomu-wody-cieczy-wlacznik-plywakowy-8428806190
Plus taki to wachlarz pracy napięcia, 12v pasi. 
Pozdro. 
kurcze, link Boba nie działał, teraz widzę że muszę mieć inny, dobra nie było pytania. Zamówię zanurzeniowy i tyla  

Nie szkoda pary na te czujniki? Przy 40L to i tak raz dziennie trzeba uzupełnić, ja po goleniu rano idę uzupełnić do pełna.

Zbiornik koniecznie wewnętrzny, jak w drodze umyjesz ręce i zęby?, pamiętaj to wszystko ma być bezobsługowe - poprostu ma zawsze działać.
Opublikowano
25 minut temu, witus napisał:

Zbiornik koniecznie wewnętrzny, jak w drodze umyjesz

niby tak, zawszę mogę wlać do beczki. Tak 40l trza wymieniać dziennie, ale to powinno troszkę usprawnić życie. Zobaczę, może spisze się. Całkowity koszt z przesyłką 20 zł. Zobaczę na próbnym jakimś tanim zbiorniczku jak to działa.