Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o poradę.

Chcę wymienić uszczelkę w oknie otwieranym, uszczelkę już dobrałem (zakupiłem).
Jaki klej/uszczelniacz zastosować między uszczelkę, a ramę okienną?

Opublikowano

Witaj,

ja raz wyciągałem gumę ze ściany z oknem.

U mnie było tak: zdjąłem okno z plexi, wyciągnąłem taśmę maskującą, potem zszywki z gumy, potem wyciągnąłem gumę ze ściany. Oczyściłem ją, dałem świeży uszczelniacz butylowy (sikalastomer) i założyłem gumę w ścianę. Potem zszywki, taśma maskująca i okno.

Robota ciężka...

Opublikowano
7 godzin temu, Majer napisał:

Jaki klej/uszczelniacz zastosować między uszczelkę, a ramę okienną?

Na przykład Dekaseal 8936 firmy Dekalin.

Opublikowano

Rama okienna powinna zostać oczyszczona i zabezpieczona przed montażem uszczelki. Czym ją zabezpieczyć? Ściana na której jest okno to w przekroju drewno i laminat. Czy pod uszczelkę nie powinno się ułożyć np. taśmy butylowej obejmującej wszystkie warstwy , a na to dopiero uszczelniacz i uszczelka?

Opublikowano
38 minut temu, beyerland93 napisał:

Rama okienna powinna zostać oczyszczona i zabezpieczona przed montażem uszczelki. Czym ją zabezpieczyć? Ściana na której jest okno to w przekroju drewno i laminat. Czy pod uszczelkę nie powinno się ułożyć np. taśmy butylowej obejmującej wszystkie warstwy , a na to dopiero uszczelniacz i uszczelka?

Zaimpregnowanie odsłoniętego drewna pewnie by nie zaszkodziło.

Po położeniu uszczelniacza, układana uszczelka wciska go we wnęki, szpary, ... i wszelkie nieregularności. Naddatek wypychany jest na zewnątrz. Po założeniu uszczelki dobrze jest dookoła "przerolować" ją twardym wałkiem. Po tych zabiegach uszczelniacz jest rozprowadzone na całej powierzchni uszczelki, wypełnia wszelkie nieregularności. Potem pozostaje dokończyć mocowanie.

Taśma to ta sama ilość uszczelniacza w każdym miejscu na obwodzie. Użycie uszczelniacza wyciskanego pozwala dozować w zależności od potrzeby i wyraźnie uzyskać efekt wypchnięcia naddatku, który pokazuje, że jest tam substancji tyle ile trzeba.

Opublikowano
53 minuty temu, zuczek napisał:

Zaimpregnowanie odsłoniętego drewna pewnie by nie zaszkodziło.

Po położeniu uszczelniacza, układana uszczelka wciska go we wnęki, szpary, ... i wszelkie nieregularności. Naddatek wypychany jest na zewnątrz. Po założeniu uszczelki dobrze jest dookoła "przerolować" ją twardym wałkiem. Po tych zabiegach uszczelniacz jest rozprowadzone na całej powierzchni uszczelki, wypełnia wszelkie nieregularności. Potem pozostaje dokończyć mocowanie.

Taśma to ta sama ilość uszczelniacza w każdym miejscu na obwodzie. Użycie uszczelniacza wyciskanego pozwala dozować w zależności od potrzeby i wyraźnie uzyskać efekt wypchnięcia naddatku, który pokazuje, że jest tam substancji tyle ile trzeba.

Dziękuję za odpowiedź. Przy grubości ramy okna ok 26-28mm i obwodzie ok 4,5m trochę uszczelniacza trzeba będzie zużyć.

Opublikowano (edytowane)

E taaam ? , to żadna ilość i żadna robota. Jedna tubka wystarczy. Warto zaopatrzyć się w pistolet do wyciskania mas gęstych ("zwykłym" zrobisz, ale się umęczysz).

Edytowane przez zuczek (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.
Użyje uszczelniacza Dekaseal 8936 firmy Delkin.

Wymieniam oryginalną uszczelkę skończyła już ponad 20 lat, uszczelka przymocowana była zszywkami, pod nią był jakiś uszczelniacz dlatego moje pytanie ;)
Jak tylko przyjdzie uszczelniacz biorę się za robotę. :)

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Majer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
W dniu 16.07.2019 o 11:41, Majer napisał:

Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.
Użyje uszczelniacza Dekaseal 8936 firmy Delkin.

Wymieniam oryginalną uszczelkę skończyła już ponad 20 lat, uszczelka przymocowana była zszywkami, pod nią był jakiś uszczelniacz dlatego moje pytanie ;)
Jak tylko przyjdzie uszczelniacz biorę się za robotę. :)

Dziękuję i pozdrawiam

Uszczelniaj tylko część uszczelki, przylegającą do zewnętrznej powierzchni ściany. Woda nie może dostawać się pod uszczelkę, bo będzie gniła drewniana rama wykroju okna.