Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Sprawa dotyczy przyczepy Sterling Europa 1997 grupa Swift. Przyczepa sprowadzona z Anglii. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności rejestracyjnych. Nr Vin na dyszlu oraz oknach. Na jedynej tabliczce z masą nie ma Vin. Diagnosta upiera się, że musi być tabliczka z wybitym Vin. Ta, o której piszę znajduje się po prawej stronie drzwi wejściowych. Czy ktoś orientuje się gdzie możemy znaleźć jeszcze jakąś? Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Witam. Ja miałem przypadek, że tabliczka była mało czytelna  i na olx znalazłem kolesia, który mi zrobił nową. Sms wysłałem tekst i wymiary. Koszt chyba coś ok.30 zł + przesyłka.

Opublikowano

Drogi kolego, jedź do innego diagnosty. Tabliczka znamionowa nie jest najważniejsza. Sam mam przyczepę angielską Avondale Dart i u mnie też nie ma numer VIN na tabliczce a mam ją zarejestrowaną. Jeżeli masz numer VIN na ramie to inne dane można znaleźć w katalogach.

tabliczka.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, GregPower napisał:

Drogi kolego, jedź do innego diagnosty. Tabliczka znamionowa nie jest najważniejsza

Źle mówisz, tabliczka jak również nr.VIN musi sie pokrywać . Diagnosta miał racje . W każdym pojeździe musisz miec tabliczkę . A ze miałeś przegląd zrobiony to twoje :) 

Opublikowano

Nie jestem pewien na 100%. Wiem tylko, że tak samo jak przyczepy angielskie nie mają numerów rejestracyjnych tak samo nie wszystkie maja tabliczki. Numer VIN musi być na ramie lub dyszlu na 100|% a co do tabliczki to mam trochę inne zdanie. No ale fajnie podyskutować :). W końcu od tego jest forum. Pozdrawiam

Opublikowano
18 minut temu, GregPower napisał:

Nie jestem pewien na 100%. Wiem tylko, że tak samo jak przyczepy angielskie nie mają numerów rejestracyjnych tak samo nie wszystkie maja tabliczki. Numer VIN musi być na ramie lub dyszlu na 100|% a co do tabliczki to mam trochę inne zdanie. No ale fajnie podyskutować :). W końcu od tego jest forum. Pozdrawiam

A jakie można mieć zdanie na temat tabliczki znamionowej? Ma być z numerem i tyle , tu nie ma co dyskutować. Pewnie światło przeciwmgielne w twojej przyczepie jest z prawej strony i twój diagnosta też nie ma z tym żadnego problemu.  Naprawdę nie ma problemu aby to załatwić bez żadnych kombinacji , nie bardzo rozumiem po co niektórzy komplikują proste i oczywiste sprawy.                                                                                                                                                                                                                   https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2011.236.0001401,rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-w-sprawie-szczegolowego-sposobu-oraz-trybu-nadawania-i-umieszczania-w-pojazdach-cech-identyfikacyjnych.html

Opublikowano
10 minut temu, Astrah napisał:

A jakie można mieć zdanie na temat tabliczki znamionowej? Ma być z numerem i tyle , tu nie ma co dyskutować. Pewnie światło przeciwmgielne w twojej przyczepie jest z prawej strony i twój diagnosta też nie ma z tym żadnego problemu.  Naprawdę nie ma problemu aby to załatwić bez żadnych kombinacji , nie bardzo rozumiem po co niektórzy komplikują proste i oczywiste sprawy.                                                                                                                                                                                                                   https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2011.236.0001401,rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-w-sprawie-szczegolowego-sposobu-oraz-trybu-nadawania-i-umieszczania-w-pojazdach-cech-identyfikacyjnych.html

To tak jest. U ciebie jest u mnie nie ma. W Lublinie bez problemu zarejestrujesz przyczepę kempingową a w Łodzi robią pod górkę bo nie ma numerów rejestracyjncy angielskich. Przepisy przepisami a życie życiem.

P.s. Z tego przepisu jest jedne wniosek - nie masz tabliczki lub jest uszkodzona - diagnosta ma obowiązek wyrobić nową

§ 4.

1. W przypadku zatarcia, sfałszowania lub skorodowania dotychczasowej cechy identyfikacyjnej przekreśla się ją przez wybicie linii ciągłej.

2. W przypadku braku, utraty lub zniszczenia tabliczki znamionowej stacja wykonuje i umieszcza tabliczkę znamionową zastępczą zgodnie z decyzją, o której mowa w art. 66a ust. 2 ustawy, umieszczając na niej numer nadwozia, podwozia lub ramy.

Opublikowano
23 godziny temu, GregPower napisał:

Drogi kolego, jedź do innego diagnosty. Tabliczka znamionowa nie jest najważniejsza. Sam mam przyczepę angielską Avondale Dart i u mnie też nie ma numer VIN na tabliczce a mam ją zarejestrowaną. Jeżeli masz numer VIN na ramie to inne dane można znaleźć w katalogach.

tabliczka.jpg

A tak patrząc na to zdjęcie masz ten sam problem co Baska2000 - brak tabliczki znamionowej. 

Opublikowano
12 godzin temu, Astrah napisał:

A tak patrząc na to zdjęcie masz ten sam problem

Właśnie w angielkach jest inaczej, na wyspach nie ma dowodów rejestracyjnych przyczep, są więc inne wymogi oznaczeń. Rejestracja nie powinna być problemem, jeżeli znajdziecie (a pewno tak) VIN na ramie. Potem dane DMC itp. I już ;) 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Kevin napisał:

Właśnie w angielkach jest inaczej, na wyspach nie ma dowodów rejestracyjnych przyczep, są więc inne wymogi oznaczeń. Rejestracja nie powinna być problemem, jeżeli znajdziecie (a pewno tak) VIN na ramie. Potem dane DMC itp. I już ;) 

Jak słusznie zauważyłeś w Anglii obowiązują inne przepisy ,ale w Polsce i nie tylko tabliczka znamionowa jest obowiązkowa.  Przyczepa bez tabliczki nie powinna przejść badania technicznego , a co za tym idzie poruszać się po drogach publicznych. A że przechodzą badania  to już inna sprawa. 

prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002089/O/D20172089.pdf

X w drugim rzędzie tabelki oznacza UI usterkę istotną - brak pozytywnego wyniku badania technicznego.

Nie komentuję czy nasze prawo jest dobre czy złe , mądre czy głupie, czy … ale takie jest i tyle.

Osobiście nie mogę wyjść z podziwu jak niektórzy komplikują w sumie proste sprawy. Nie mam tabliczki znamionowej na przyczepie to  załatwiam legalną zastępczą  i koniec tematu , koszt  jak dobrze pamiętam to 34 zł. 

Edytowane przez Astrah (wyświetl historię edycji)