Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc wszystkim, 

Jesteśmy rodziną 2 + 3 przedszkolaków

Kilka dni temu po raz pierwszy pożyczyłem przyczepę LMC (5,7m bez dyszla, wiek: ponad 20 lat) na zjazd rodzinny. Cena 150zl za dzien. Bardzo mi się ta opcja spodobała, chociaż przyczepa nagrzewa się okropnie w upale. Myślę o tym by kupić przyczepę i ja wypożyczać, oraz raz w roku albo dwa wyjechać z rodziną. 

Chcę przeznaczyć 50-60 tys zł na zakup kilkuletniej przyczepy i zacząć od tego. Wynajem za 220-250 zl dziennie. 

Mieszkam w woj.pomorskim 30km od morza, a w okolicach piękne lasy i tereny. Jednym słowem Kaszuby. 

Mam pytania :)

1) czy to w ogóle opłacalne? Czy jest na to popyt? Chcę skupić się na wypożyczanie przyczep z klimatyzacją. 

2) czy ktoś może skrotowo opisać marki np.klasa premium, średnia, niska. Wystarczy podać nazwy marki do odpowiedniej kategorii 

3) kupić w PL czy w Niemczech? Mam znajomego Niemca , który handluje autami i mógłby się rozejrzeć. 

Z góry dzięki!

Edytowane przez artczaj (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, artczaj napisał:

Chcę przeznaczyć 50-60 tys zł na zakup kilkuletniej przyczepy i zacząć od tego. Wynajem za 220-250 zl dziennie. 

Za 250 zł, w sezonie wysokim, masz na wynajem już przyczepy stosunkowo nowe. Popatrz sobie  na polskie wypożyczalnie i zobacz co oferują i za ile. 

Edytowane przez jacek00 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
33 minuty temu, jacek00 napisał:

Za 250 zł, w sezonie wysokim, masz na wynajem już przyczepy stosunkowo nowe. Popatrz sobie  na polskie wypożyczalnie i zobacz co oferują i za ile. 

No tak, ale takie 20 letnie wypożyczaja u nas za 150zl/doba więc taka jak ta:

https://www.otomoto.pl/oferta/dethleffs-emotion-vip-jedyna-w-sprzedazy-dethleffs-emotion-vip-piekna-ID6C0BBE.html

Kilkuletnia, mająca mniej niż 10 lat i co najważniejsze klimatyzację powinna kosztować więcej żeby się to jakos spinalo finansowo

Opublikowano

Kto Ci wypożyczy budę bez kibla? Kto Ci wypożyczy budę z takim dmc?

najpopularniejsze to są 1200-1300dmc bo mało kto ma krążownik żeby szarpnąć budę 2000-2200dmc

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, artczaj napisał:

No tak, ale takie 20 letnie wypożyczaja u nas za 150zl/doba

No skoro ktoś takie 20 letnie wypożycza. Wg mnie taka cena za starą przyczepę i to nie w sezonie wysokim to sporo. W DE za tyle wypożyczysz przyczepę nową, z piętrusami taką do 5 metrów. U nas jest niestety drożej.

Cytat

Kilkuletnia, mająca mniej niż 10 lat i co najważniejsze klimatyzację powinna kosztować więcej żeby się to jakos spinalo finansowo

I kto Ci wypożyczy takiego kolosa? Nikt - bo żeby coś takiego ciągnąc to trzerba mieć ekstra uprawnienia i odpowiednie auto do holowania. Ludzie do wypożyczenia szukają przyczep małych - do 5 metrów i z DMC do 1300 kg.

Oczywiście wypożyczalnie oferują i takie. Ale jak pisałem względnie nowe, a nie po cyganach i bez kibelka :)

Z tej wypożyczalni wziął teraz mój brat: https://etnacamp.pl/przyczepy-kempingowe/ . Za 
Hobby DeLuxe 490 KMF o DMC 1400 kg, z pełnym wyposażeniem i klimą płaci chyba 200 zł za dobę

Edytowane przez jacek00 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nigdy nie pożyczyłbym obcym ludziom swojej budy za żadne pieniądze, według mnie jest to rzecz bardzo osobista.

Ale...

U nas biznes ten jest całkowicie nieopłacalny, generuje minimalne przychody w zamian oferuje kolosalne ryzyko, że niedoświadczeni kierowcy z ułańską fantazją przyciągnę z powrotem sam zaczep. Kilka razy podchodziłem do tego tematu bo mam dużo wolnego czasu i dałem sobie z tym chyba ostatecznie spokój. Kombinowałem z dziesięcioma przyczepami tj, osiem jeździ i dwie awaryjne bo wiadomo, że nie każda przyjedzie gotowa do kolejnej podróży a jak masz rezerwację to nie jest tak prosto ją wymówić. Policz ile masz potencjalnych dni do zarobkowania, kilka dni majowych, ok 60 dni wakacji i koniec. Jak będziesz bardzo obrotny to wypożyczysz ją/je na 30/40 dni w sezonie minus Twoje wakacje. Reszta to same minusy (koszty utrzymania, drogich remontów ), koszty utrzymania firmy itp. Najlepiej mieć handel przyczepami i przy okazji dla uzupełnienia oferty wypożyczalnie. 

Opublikowano

za to wypożyczalnia kamperów to trochę inna bajka ... :) 
ja szukałem 2 lata temu i praktycznie w lutym/marcu nie było juz nic ciekawego w "normalnych"  cenach (czyt. poniżej 450zł/doba)

w koncy pożyczyłem o takiego jednego pana który wypożyczał swój prv. (prowadził przy tym bardzo silną selekcje chętnych) i z tego co wiem na ten sezon brał juz 3ciego kampera w leasing .... wiec sie jakoś opłaca. 

Opublikowano (edytowane)

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź i realne spojrzenie na sprawę wynajmu. Biorąc pod uwagę wypowiedzi wskazujące na to że:

3 godziny temu, jacek00 napisał:

I kto Ci wypożyczy takiego kolosa? Nikt - bo żeby coś takiego ciągnąc to trzerba mieć ekstra uprawnienia i odpowiednie auto do holowania. Ludzie do wypożyczenia szukają przyczep małych - do 5 metrów i z DMC do 1300 kg.

Niby oczywiste, ale chciałem połączyć jakos wymagania naszej rodziny z biznesem. Sam mam kategorie C+E więc nie myślałem specjalnie o problemach w prowadzeniu takiego zestawu, a to błąd. 

Reasumując, lepiej w takim razie kupić mniejszą, lepiej wyposażona i taniej wynajmować. Ok. To już mi daje jakieś pole działania. 

Co do poniższej wypowiedzi:

2 godziny temu, cicik napisał:

za to wypożyczalnia kamperów to trochę inna bajka ... :) 
ja szukałem 2 lata temu i praktycznie w lutym/marcu nie było juz nic ciekawego w "normalnych"  cenach (czyt. poniżej 450zł/doba)

Kampery to już duży wydatek żeby kupić coś świeżego, dlatego pewnie zaczniemy od przyczep i zobaczymy jak to działa. 

Przy okazji można by próbować kupić je okazyjnie i wystawiać na sprzedaż. Zawsze byłby jakiś ruch pieniędzy. I większą szansa na dodatkową kasę. 

Edytowane przez artczaj (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
1 godzinę temu, artczaj napisał:

Przy okazji można by próbować kupić je okazyjnie i wystawiać na sprzedaż. Zawsze byłby jakiś ruch pieniędzy. I większą szansa na dodatkową kasę. 

.....powodzenia ...?

Opublikowano
7 godzin temu, artczaj napisał:

No tak, ale takie 20 letnie wypożyczaja u nas za 150zl/doba więc taka jak ta:

Przyczepę 20-letną wypożyczysz za 80 PLN, a nie za 150.