Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Dzisiaj wyjeżdżam z rodziną autem z przyczepką na urlop...

no i okazało się że nie działa pompka spłuczki w toalecie . Przeszukałem forum, zdemontowalem , próbowałem kręcić wiatrakiem pompki... kręci , po włączeniu pyka ale nie działa...

jutro zamówię nową pompkę (pewnie Comet Elegant). Pytanie:

jak podłączyć przewody do tej kostki na zdjęciu? Da się prosto wyjąć o założyć nowe czy przecinać i jakaś złączka typu vago? Będę robił to na kempingu i chcę być przygotowany wcześniej....a dzisiaj niedziela niehandlowa....

proszę o pomoc i podpowiedź....

toaleta therford c 402 cl...

image.jpg

image.jpg

Opublikowano

Powinno się dać, z tego co widzę powinny tam być jakieś śrubki? Są? To coś Ala vago ale stary typ jakiś. 

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Przyczepa to Hobby z 2005 roku, więc złączka to pewnie stary typ. Niestety śrubek brak i stąd moje pytanie: czy ktoś już z tym walczył i wie jak to zrobić.

Opublikowano
6 godzin temu, qbek napisał:

wytnij tą kostkę, wstaw nową, zaizoluj i korzystaj :)

Też sposób. Ja bym jednak lutował, lub wstawił kostkę ze śrubkami. 

Opublikowano

Dziękuję za wskazówki. Niestety tej kostki wyciąć nie mogę, ponieważ jest oba wpinana do gniazda na płytce....a ingerowanie w płytkę to już dla mnie zbyt wiele ?

Opublikowano

Przez otwór pojemnika srajtaśmy ręka mi wchodzi  tak z 15 cm więc to upierdzieliłem powyżej lini wody, polutowałem, porządnie zaizolowałem, zrobiłem wieszaczek żeby miejsce lutowania nie wpadło do wody i działało dwa lata później zdechła kolejna pompka. 

Opublikowano

wd 40 do pompki i powinna działać juz drugi rok tak naprawiam swoja bo po zimie zawsze stoi na dębowo

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi. Dzisiaj kurier powinien przywiezc nową pompkę i spróbuję ją wymienić (na kempingu, więc lutowania nie będzie). Poprzednia pompka wygląda na oryginalną- wytrzymała 14 lat. Uważam, że to dobry wynik.