Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Marcin Ow napisał:

jadę za 2 tygodnie camperem na Lazurowe wybrzeże 2+2

a jakież znaczenie ma to czy to Lazurowe Wybrzeża i ilość osób ?????????
cyt. "planuje wynajem campera od 27 czerwca do 12 lipca 3 dorosłe + 16 latek cel Francja Hiszpania "

Przede wszystkim:  kto pozwoli Ci inwazyjnie zamontować cokolwiek w wynajętym kamperze -  ???????

No dobra skoro całe forum już wie że jedziesz kamperem na Lazurowe  to odpowiem Ci tak:      w kamperze nie wiem, na Lazurowym Wybrzeżu nie wiem - bowiem włóczę się 40 letnią budą po całej PL i EU i kierując się znikomym wg mnie zagrożeniem nie stosuję, przypadki prób włamania owszem były opisywane na forum  ale sporadycznie ale  to też nie stanowi dogmatycznej wykładni w przedmiotowym temacie - należy kierować się informacjami o zagrożeniach i własną ocena i  to nie tylko na Lazurowym ale w każdym regionie.

Czujka na gaz - ja bardziej obawiam się propanu-butanu i tlenku węgla niż gazu usypiającego ale możesz sobie zafundować np. czujkę i nie montować jej trwale, koszt nie jest wysoki.

W podróżach zawsze należy stosować środki bezpieczeństwa i ostrożność a jako zabezpieczenie kampera  i przewożonych w nim gratów  lepsze od   zabezpieczenia drzwi będzie   ubezpieczenie i jak sie wychodzi to kasa i dokumenty przy sobie bo nie takie zamki i zabezpieczenia złodzieje umią pokonywać.

Opublikowano

Wiedząc, że będę stawał i nocował na dziko, albo na parkingach, po drodze, z pewnością zainwestowałbym w zabezpieczenia. Wykrywacz gazów usypiających na pewno, gmeranie przy przyczepie i ewentualne wtargnięcie zabezpiecza mi pies ? . Bez psa na drzwi kontaktrony w najprostszej konfiguracji albo przywiązana do klamki "spadająca puszka" plus lampka led z czujnikiem ruchu na przeciw drzwi.

To niezbędne minimum. Chcąc zabezpieczyć się lepiej należałoby jeszcze pomyśleć o oknach, których nie sposób w lato nie uchylać ... .

Tu jest filmik o próbie wtargnięcia: